Μέρκελ: Προσοχή στην επαναλειτουργία της αγοράς – Βάζει τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

«Με τους εμβολιασμούς έχουμε ακόμη το εξής πρόβλημα  - και όσο αυτό διαρκεί, δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε για προνόμια εμβολιασμένων: Δεν γνωρίζουμε αν ο εμβολιασμένος δεν μπορεί παραταύτα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Αυτό το ζήτημα δεν έχει αποσαφηνιστεί και όσο αυτό δεν είναι αποσαφηνισμένο, δεν τίθεται καν το θέμα προνομίων»

Ιδιαίτερη προσοχή στην στρατηγική επαναλειτουργίας της αγοράς και της κοινωνίας επέστησε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, παραπέμποντας στο αρνητικό παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία άνοιξε «πολλά και πολύ γρήγορα» και δεν αντελήφθη τη μεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. Επισήμανε ακόμη το πρόβλημα του ότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό ή όχι.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην βιώσουμε αυτό που έχει συμβεί σε πολλές χώρες  – κάνεις ένα σκληρό lockdown, ανοίγεις, αλλά ανοίγεις πάρα πολύ και μετά έχεις ως αποτέλεσμα την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό που έγινε στην Βρετανία είναι αυτό που μας έχει κάνει πολύ επιφυλακτικούς. Θα πρέπει να προσέξουμε. Εκεί υπήρξε ένα lockdown, αρκετά σκληρό, αλλά τα σχολεία ήταν ανοιχτά και μετά άνοιξαν πολλά και πολύ γρήγορα και δεν έγινε αντιληπτό ότι ο μεταλλαγμένος ιός μεταδόθηκε πολύ πιο γρήγορα. Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτός ο βρετανικός ιός, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο άνοιγμα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν σε αυτή τη στρατηγική επαναλειτουργίας θα έχουν κάποιο ρόλο ενδεχόμενα προνόμια για τους εμβολιασμένους, η Καγκελάριος σημείωσε: «Με τους εμβολιασμούς έχουμε ακόμη το εξής πρόβλημα  – και όσο αυτό διαρκεί, δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε για προνόμια εμβολιασμένων: Δεν γνωρίζουμε αν ο εμβολιασμένος δεν μπορεί παραταύτα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Αυτό το ζήτημα δεν έχει αποσαφηνιστεί και όσο αυτό δεν είναι αποσαφηνισμένο, δεν τίθεται καν το θέμα προνομίων». Πρόσθεσε επίσης ότι, από την πλευρά του κράτους, το κρίσιμο για την ίδια είναι το σημείο «όπου θα μπορούμε να προσφέρουμε εμβόλιο στον καθένα». «Αν τότε κάποιος πει, “δεν θέλω να εμβολιαστώ”, τότε ΟΚ. Αλλά είναι σημαντικό να μην έχουμε διπλά προνόμια – να έχει δηλαδή κάποιος ήδη το προνόμιο του ότι έχει εμβολιαστεί και να έχει και άλλα προνόμια, παρά το γεγονός ότι θα ήθελαν πολλοί άνθρωποι να εμβολιαστούν. Αλλά ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό», είπε η ‘Αγγελα Μέρκελ.

Υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων

Την επιλογή της υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού υπερασπίστηκε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι θα ήταν «τρομερό» αν κάποιες ισχυρές χώρες μπορούσαν να έχουν εμβόλια και οι πιο μικρές όχι.

«Στο θέμα της παραγγελίας των εμβολίων, νομίζω ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και νομίζω ότι ήταν σωστό που αποφασίσαμε υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση αν σε αυτό το ζήτημα τα έχει κάνει «όλα σωστά» και αν πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσει για κάτι συγγνώμη. «Θα ήταν τρομερό, αν στην Γερμανία μπορούσαμε να εμβολιαστούμε και σε άλλες χώρες – και κυρίως μικρότερες χώρες – δεν υπήρχε η διαπραγματευτική δυνατότητα», συνέχισε η Καγκελάριος και σημείωσε ακόμη ότι και την Ευρώπη στο σύνολό της δεν θα την βοηθούσε ιδιαίτερα αν κάποιοι εμβολιάζονταν και κάποιοι όχι. «Θα το έβρισκα πολύ περίεργο, εάν κάποιες ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, υποσκέλιζαν τους άλλους», τόνισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να μας ανήκει στην Γερμανία το εμβόλιο, επειδή το δημιούργησε η BioNTech, αλλά η BioNTech, διευκρίνισε, συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία είναι διεθνής εταιρία. «Καμμία φαρμακευτική εταιρία η οποία απευθύνεται σε διεθνή αγορά δεν θα εστιάσει σε μία και μόνο περιοχή – εκτός αν υπάρχει, όπως στις ΗΠΑ, σχετική νομοθεσία. Και στην χώρα μας δεν έχουμε τόσο μεγάλη δυνατότητα παραγωγής για την Ευρώπη», εξήγησε.

«Θεωρώ σωστή την ευρωπαϊκή προσέγγιση», επανέλαβε εμφατικά η ‘Αγγελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι ήταν σαφές πως στην αρχή δεν θα είχαμε τόσα εμβόλια όσα θα έχουμε στην συνέχεια. Αναφερόμενη μάλιστα στην κριτική που ασκείται στην BioNTech, η Καγκελάριος τόνισε ότι οι επιστήμονές της εργάζονται μέρα – νύχτα και ότι τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη εντελώς το αντικείμενο των ερευνών τους προκειμένου να δημιουργήσουν εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Από αυτό σήμερα επωφελούμαστε Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για κριτική στην BioNTech. Τι θέλουμε τώρα και γκρινιάζουμε;», διερωτήθηκε μάλιστα σε αρκετά έντονο ύφος.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ «έκανε ό,τι μπορούσε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στο υπό κατασκευή εργοστάσιο του Μαρβούργου, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής του εμβολίου BioNTech/Pfizer. «Όταν θα είναι έτοιμο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διασφαλίσει επιπλέον 75 εκατομμύρια δόσεις για το β’ τρίμηνο. Και για να ετοιμαστεί, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προτεραιότητα του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ειδικά όσων ζουν σε οίκους ευγηρίας, η Καγκελάριος δήλωσε ότι αυτή είναι η ορθή στρατηγική και πρόσθεσε ότι «ραγίζει η καρδιά» της όταν σκέφτεται πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι, αναφέροντας ότι της είναι «προσωπικά συναισθηματικά πολύ δύσκολο».

Η ίδια πάντως απάντησε ότι δεν μετάνιωσε που δεν εγκατέλειψε νωρίτερα την πολιτική, αλλά ήταν υποψήφια και στις εκλογές του 2017. «Πολιτική σημαίνει και ότι συχνά φτάνεις στο γραφείο το πρωί και δεν ξέρεις τι θα γίνει το βράδυ», είπε η Καγκελάριος εξηγώντας ότι, όπως και στην αρχή του 2020 δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία, έτσι και το 2007 δεν μπορούσε να φανταστεί την μετέπειτα οικονομική κρίση. «Πολλές φορές αυτό είναι κουραστικό, αλλά αυτό είναι που το κάνει και συναρπαστικό. Πρέπει κανείς να αντιδρά γρήγορα σε καταστάσεις που δεν εξελίσσονται όπως θα περίμενε, όπως τώρα, με τους αριθμούς των κρουσμάτων που δεν μειώνονταν παρά το αυστηρό lockdown».

AΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού