Διερευνητικές: Μισοάδειο το ποτήρι στην Αθήνα από τον α΄ γύρο

Λόγω καθυστέρησης της ελληνικής πλευράς να δώσει επίσημα το πράσινο φως για συνέχιση του διαλόγου, ήταν η αρχική σκέψη από μεριάς διπλωματών του ελληνικού ΥΠΕΞ να μην οριστεί άμεσα νέα συνάντηση, πριν προηγηθεί ενημέρωση των Βρυξελλών, του Παρισιού και του Βερολίνου για το περιεχόμενο του α΄ γύρου. Ωστόσο, η σκέψη αυτή εγκαταλείφτηκε λίγο αργότερα

διερευνητικές

Ειδικού συνεργάτη

Διατηρείται η επιφυλακτική στάση Ελλήνων διπλωματικών παραγόντων σχετικά με τον α΄ γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, που επαναλαμβάνονται από την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη και ήδη οδηγούνται σε «ακινησία», όπως χαρακτήρισαν τις εξελίξεις έγκυρες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Τουρκία προσήλθε στον διάλογο με βασικό αίτημα τη διεύρυνση της ατζέντας σε όλο το πεδίο των διμερών σχέσεων, από τις πάγιες διαφορές σχετικά με το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο ως τα 12 μίλια (casus belli) και τις θαλάσσιες ζώνες στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ως και το θέμα της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Το εύρος της θεματολογίας που έθεσε η τουρκική πλευρά, αν και αναμενόμενο από ελληνικής πλευράς, προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα διότι προοιωνίζεται την πρόθεση της Άγκυρας να εκταμιεύσει το όφελος από την άρση του καθεστώτος ενδεχόμενων κυρώσεων, που μεγάλη δυσκολία αποφάσισε η ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο και το οποίο ήδη θεωρείται απίθανο δύσκολο να παραταθεί. Επίσης, οι έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες με τους οποίους συνομιλήσαμε υπογραμμίζουν ότι εκτός από το «πάγωμα» της ατζέντας επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα προσπαθεί με αρκετή επιτυχία ως τώρα να εμφανίσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο ως άγονο εξ αιτίας της ελληνικής αδιαλλαξίας και της άρνησης της Αθήνας να αποδεχτεί  να συζητήσει και θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Διερευνητικές

Διερευνητικές: Να μη «χρεωθεί» τη μελλοντική δυστοκία

Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες διπλωματικές πηγές μέχρι την τελευταία στιγμή δεν εμφανιζόταν στο Ντολμά Μπαχτσέ διατεθειμένη να προγραμματίσει νέα συνάντηση των δύο μερών λόγω της τεράστιας ατζέντας που παρουσίασε η τουρκική πλευρά (και που δεν συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει το 2016), τελικά λίγη ώρα πριν την αναχώρησή της από την Κωνσταντινούπολη ενημέρωσε τους Τούρκους διπλωμάτες για τον υπολογιζόμενο χρόνο και τον τόπο (Αθήνα) συνέχειας των διαβουλεύσεων.

Λόγω καθυστέρησης της ελληνικής πλευράς να δώσει επίσημα το πράσινο φως για συνέχιση του διαλόγου, ήταν η αρχική σκέψη από μεριάς διπλωματών του ελληνικού ΥΠΕΞ να μην οριστεί άμεσα νέα συνάντηση, πριν προηγηθεί ενημέρωση των Βρυξελλών, του Παρισιού και του Βερολίνου για το περιεχόμενο του α΄ γύρου. Ωστόσο, η σκέψη αυτή εγκαταλείφτηκε λίγο αργότερα, για να μη χρεωθεί προκαταβολικά στην Ελλάδα η δυστοκία που προβλέπεται να προκύψει τους επόμενους μήνες.

Στην Αθήνα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πραγματοποιούνται πυρετώδεις και συνεχείς συσκέψεις για την αποτίμηση του α΄ γύρου και την προετοιμασία σεναρίων για τη στάση της ελληνικής πλευράς. Η Ελλάδα κρατάει το θετικό στοιχείο ότι σταμάτησαν οι θερμές προκλήσεις των τουρκικών γεωτρήσεων σε ελληνική ΑΟΖ, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες. Σημείο το οποίο επιτρέπει στην Ελλάδα να οργανώσει την επανεκκίνηση του τουρισμού για το επόμενο καλοκαίρι, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Ελληνοτουρκικά

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού