Κορωνοϊός Ελλάδα: Τί θα γίνει τελικά με τα εμβόλια;

Κορωνοϊός Ελλάδα: Η Αθήνα αποφάσισε προ ημερών να διερευνήσει το ενδεχόμενο προμήθειας περισσότερων εμβολίων, που λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας των εμβολίων της Pfizer αναζητεί στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ειδική αποστολή ανέλαβε πριν από λίγες μέρες και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, Έλληνας υπουργός που ήρθε σε επαφή με Ρώσο αξιωματούχο για να διερευνήσει την περίπτωση να αγοράσει η Ελλάδα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

H διαρροή αυτής της κίνησης από πλευράς της Ελλάδας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι ένδειξη της επιφυλακτικής στάσης της Αθήνας απέναντι στην αποτελεσματικότητα της κοινής προσπάθειας που έχει αναληφθεί από την Κομισιόν για ενιαία πολιτική στο θέμα εξασφάλισης του αναγκαίου αριθμού εμβολίων και δίκαιης κατανομής μεταξύ των χωρών-μελών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι μετά την πρώτη και περισσότερο συμβολική αποστολή εμβολίων προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε μιας, ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου ξεχωριστών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τις φαρμακοβιομηχανίες παραγωγής των εμβολίων για να εξασφαλίσει κάθε χώρα περισσότερα εμβόλια για λογαριασμό της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι κλείστηκαν τέτοιες συμφωνίες ξεχωριστά από την κεντρική συμφωνία που είχε πετύχει η Κομισιόν, ανάμεσα σε μεμονωμένες χωρών -μελών της ΕΕ και φαρμακοβιομηχανίες. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί έλλειψη εμβολίων και να γίνει αδύνατο να τηρηθούν οι συμφωνημένοι αριθμοί και χρόνοι παράδοσης που αρχικά είχε πετύχει η Κομισιόν.

Παρ’ όλο που σήμανε συναγερμός στις Βρυξέλλες και κινδύνεψε να τιναχτεί τον αέρα η αρχική συμφωνία Κομισιόν-φαρμακοβιομηχανιών, τελικά οι Βρυξέλλες με μια σειρά παρεμβάσεις κατάφεραν να αναλάβουν μέρος της αρχικά συμφωνημένης παραγωγής εμβολίων άλλες φαρμακοβιομηχανίες, στις οποίες συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί το δικαίωμα παρασκευής.

Ωστόσο, όσα έχουν προηγηθεί έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις χώρες-μέλη, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται ξεχωριστές συμφωνίες από μεμονωμένες χώρες-μέλη για την προμήθεια περισσότερων δόσεων. Ταυτόχρονα, οι ενδείξεις ότι ορισμένα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι σε ορισμένες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, έχει δημιουργήσει διεθνώς κινητικότητα για την αναζήτηση άλλων λύσεων. Έτσι η Αθήνα αποφάσισε προ ημερών να διερευνήσει το ενδεχόμενο προμήθειας περισσότερων εμβολίων, που λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας των εμβολίων της Pfizer αναζητεί στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι  η προσπάθεια της Ελλάδας για ξεχωριστή συμφωνία προμήθειας περισσότερων εμβολίων έχει αναληφθεί εδώ και λίγες μέρες χωρίς ακόμη να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματά της.

Ειδικού συνεργάτη

εμβόλια ρωσια sputnik

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού