H παγίωση του «ακορντεόν» απειλεί την τουριστική σεζόν

Μ’ αυτά τα δεδομένα ο κύκλος των αναμενόμενων κυμάτων έξαρσης της πανδημίας δείχνει ότι ένα λοκντάουν θα είναι αναπόφευκτο το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, βάζοντας αιφνίδιο αναγκαστικό τέλος στην τουριστική περίοδο

κορωνοιος

Mετά τις αναταράξεις στην υγειονομική επιτροπή και την κυβερνητική απόφαση για νέα περιοριστικά μέτρα, ένα νέο πρόβλημα απασχολεί την κυβέρνηση. Όπως μας μεταφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, στο γραφείο του πρωθυπουργού έχει φτάσει η ανησυχητική πρόβλεψη  μέλους της υγειονομικής επιτροπής, που εκφράστηκε στην κρίσιμη συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή αλλά δεν συζητήθηκε λεπτομερώς, σχετικά με την επίδραση των αλλεπάλληλων λοκντάουν στην τουριστική περίοδο. Άλλωστε τα δραματικά δεδομένα για την Αττική, τα οποία οδήγησαν στην απόφαση για το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού και το νέο λονκντάουν, δεν άφησαν περιθώριο για άλλες συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ζήτημα πρώτης πολιτικής και οικονομικής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν διανοείται κανένας ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και φυσικά ούτε και ο πρωθυπουργός ότι θα χρειαστεί το καλοκαίρι η επανάληψη του λεγόμενου «ακορντεόν» για την επιβολή περιοριστικών μέτρων  και την ανάκλησή τους στην προσπάθεια ελεγχου του κορωνοϊού. Τέτοιο σενάριο θεωρείται καταστροφικό για την κυβέρνηση, αφού εκτός από από τις ολεθριες συνέπειές του για την ελληνική οικονομία από το πλήγμα στον τουρισμό, θα εκδηλωνόταν μεγάλη αντίδραση από τους πολίτες αν τυχόν θα υποχρεωθούν τους θερινούς μήνες σε εγκλεισμό.

Ανεξάρτητα από το διάγγελμα Μητσοτάκη, η ανησυχητική πρόβλεψη μέλους της επιτροπής είναι ότι με την ως σήμερα διεθνή πρακτική επιστροφής σε τακτά χρονικά διαστήματα σε λοκτάουν, ο προβλέψιμος επόμενος κύκλος για ένα σκληρό λοκοντάουν στην Ελλάδα (μετά από αυτό που προαναγγέλλεται ότι ξεκινάει ώστε να είναι εφικτό ένα άνοιγμα την περίοδο του Πασχα), συμπίπτει με το μέσο της τουριστικής περιόδου. Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται σε μοντέλα κανονικοποίησης της επανεμφάνισης των κυμάτων της πανδημίας ως αποτέλεσμα των ενδιάμεσων ανοιγμάτων για να παίρνει ανάσες η οικονομία. Συνεκτιμά ακόμη ότι οι εμβολιασμοί ως τώρα είναι αναποτελεσματικοί σχετικά με την ανάγκη ανάσχεσης των επόμενων κυμάτων της πανδημίας, κάτι που ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν από την αρχή τουλάχιστον εντός του 2021.

Μ’ αυτά τα δεδομένα ο κύκλος των αναμενόμενων κυμάτων έξαρσης της πανδημίας δείχνει ότι ένα λοκντάουν θα είναι αναπόφευκτο το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, βάζοντας αιφνίδιο αναγκαστικό τέλος στην τουριστική περίοδο.

Το θέμα έχει προγραμματιστεί να τεθεί για συζήτηση στις επόμενες συνεδριάσεις της υγειονομικής επιτροπής, με τα μέλη της να δηλώνουν αδυναμία να εξετάσουν αυτή την πρόβλεψη, αφού ως σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού συντελούν στην ενδυνάμωση της πανδημίας. Οι ίδιες πηγές μας μετέφεραν ότι οι επιστήμονες δηλώνουν αδυναμία να μελετήσουν στατιστικά δεδομένα σχετικά με τoν κυκλικό τρόπο αυξομείωσης των κρουσμάτων, πριν οριστικοποιηθούν τα ευρήματα για τις νέες μεταλλάξεις και το πόσο συμβάλλουν οι εμβολιασμοί στην αποφόρτιση της πίεσης στα συστήματα Υγείας.

Ειδικού συνεργάτη

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού