Θεσσαλονίκη: Ένταση στην πορεία κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως – Καταγγελίες για εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας

Οι φοιτητικές παρατάξεις κορύφωσαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, καθώς το πρωί πριν την πορεία προχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε αποκλεισμό εισόδων στο campus και σε κτίρια της  Πολυτεχνικής, της Φιλοσοφικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στις 5:30 προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση και πορεία, όπως και αύριο

Ένταση σημειώθηκε στο τέλος της κινητοποίησης που οργάνωσαν σήμερα φοιτητές που ζητούν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Στην πορεία των φοιτητών που στους συλλόγους τους εκπροσωπούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ, συμμετείχαν και άτομα ενταγμένα στον αντεξουσιαστικό χώρο. Όταν κινήθηκαν προς το μέρος της αστυνομίας που περιφρουρούσε την είσοδο του ΥΜΑΘ απωθήθηκαν με χρήση δακρυγόνων.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διασπάστηκαν σε δρόμους γύρω από την περιοχή του Διοικητηρίου πετώντας μολότοφ και πέτρες και ρίχνοντας κάδους για να κλείσουν τους δρόμους, με δυνάμεις της αστυνομίας να τους ακολουθούν. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι έγινε μια προσαγωγή.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε στη 1 από την  Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου η πορεία κατέληξε στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ).

Οι φοιτητικές παρατάξεις κορύφωσαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, καθώς το πρωί πριν την πορεία προχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε αποκλεισμό εισόδων στο campus και σε κτίρια της  Πολυτεχνικής, της Φιλοσοφικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στις 5:30 προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση και πορεία, όπως και αύριο.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει

Εκ νέου καλέσματα απευθύνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης μετά την εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης -«Δεν θα ανεχτούμε τον αυταρχισμό και την στοχοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και των ακαδημαϊκών δασκάλων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Κατά τη σημερινή διαξαγωγή του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου την Τετάρτη 10 Φεβρουρίου γίναμε μάρτυρες και δέκτες της της βίαιης καταστολής της ειρηνικής διαμαρτυρίας της μαθητικής, φοιτητικής κι εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες υποβληθήκαμε για άλλη μια φορά στην κατασταλτική κρατική βία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μας ενάντια στο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, διά της ρίψης χημικών (μέσω πανδημίας), του ξύλου και των προσαγωγών. Αποδεικνύεται περίτρανα πως τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν είναι ούτε της Παιδείας ούτε  της Πολιτικής Προστασίας, αλλά είναι της βίας και της τρομοκρατίας.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του αντεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, απαιτούμε να αφεθούν άμεσα όσες και όσοι προσήχθησαν, απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην κρατικήη τρομοκρατία που στρέφεται ενάντια τόσο του κοινωνικού συνόλου, αλλά κυρίως ενάντια του ζωντανότερου τμήματος της κοινωνίας μας κι αυτό δεν είναι άλλο από την πολύπαθη νέα γενιά.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να ασχοληθεί με τις πάγιες ανάγκες των φοιτητών/ριών, που εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης έχουν οξυνθεί, έχει επιλέξει να υποβαθμίσει το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, τη στοχοποίηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, τη μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά και την δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια.

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο δημοκρατίας.

Δεν θα ανεχτούμε πολιτικές αποκλεισμού και όξυνσης των ανισοτήτων. Δεν θα ανεχτούμε τον αυταρχισμό και την στοχοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και των ακαδημαϊκών δασκάλων.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην μόρφωση είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Καλούμε τους νέους και τις νέες της πόλης μας, αλλά και σύσσωμο το λαό της Θεσσαλονίκης να σταθεί ενάντια στο καθεστώς τρομακρατίας που η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει.

Καλούμε σήμεραΤετάρτη 10.2 και ώρα 17:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου για μια μαζική απάντηση στα σχέδια της ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, όπως και αύριο Πέμπτη 11.2 και ώρα 13:00 ξανά στο Άγαλμα Βενιζέλου.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ | ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ | ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ | ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΣ ΚΕΡΑΜΕΩC – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού