Ξανθός: Απόδειξη αποτυχίας το lockdown

Το νέο lockdown είναι απόδειξη αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, τόνισε σε συνέντευξή του ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Ξανθός

Το νέο lockdown είναι απόδειξη αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, τόνισε σε συνέντευξή του ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός, μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, επεσήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι είμαστε μπροστά στο 3ο επιδημικό κύμα χωρίς να έχει γίνει μια σοβαρή αποτίμηση των ανεπαρκειών και των λαθών που οδήγησαν στην απώλεια ελέγχου, χωρίς διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, χωρίς να έχει «θωρακιστεί» το ΕΣΥ, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος στους εμβολιασμούς. Απέναντι σ’ αυτό το αδιέξοδο, είπε, απαιτείται ένα «νέο μίγμα» υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων, έτσι ώστε να περιορίσουμε δραστικά τη διασπορά του ιού, να προετοιμάσουμε το ΕΣΥ για να αντέξει και να στηρίξουμε την οικονομία, την εργασία και την κοινωνία.

Το νέο αυτό «μίγμα», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, πρέπει να περιλαμβάνει :

1. Αναβαθμισμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, με δωρεάν πρόσβαση σε μοριακά τεστ, καλή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και εστιασμένα και όχι οριζόντια περιοριστικά μέτρα .

2. Στοχευμένη πρόληψη με επαναλαμβανόμενο testing και σοβαρή αλλαγή στους όρους λειτουργίας των γνωστών «εστιών» διασποράς όπως εργοστάσια, χώροι εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, κλειστές δομές.

3. Εμπλοκή των δημόσιων δομών ΠΦΥ στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και την κατ’ οίκον παρακολούθηση θετικών κρουσμάτων, «προφυλάσσοντας» τα νοσοκομεία από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο .

4. Επιτάχυνση των εμβολιασμών σε εθνικό-ευρωπαϊκό-παγκόσμιο επίπεδο, με αλλαγή στο καθεστώς της «πατέντας»

5. Αποτροπή ενός γενικευμένου lockdown εντός του ΕΣΥ, με στόχο το συνδυασμό της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με covid και την κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας. Κομβικό ρόλο θα παίξει η σχεδιασμένη επίταξη και αξιοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών covid .

6. Απλόχερη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να αποτραπεί το σκληρό δίλημμα «Δημόσια Υγεία ή επιβίωση», ή ακόμα χειρότερα «Δημόσια Υγεία ή Δημοκρατία».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού