Κορωνοϊός – Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα στο Δημόσιο

Για την ασφαλή εξυπηρέτηση του κοινού, θα πρέπει να είναι επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού

Δημόσιο

Κορωνοϊός – Lockdown: Τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν από σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και αφορούν στον δημόσιο τομέα και την εξυπηρέτηση του κοινού ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη στο πλαίσιο της ενημέρωσης υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Για την ασφαλή εξυπηρέτηση του κοινού, θα πρέπει να είναι επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Σχετικά με τη λειτουργία, το προσωπικό που θα βρίσκεται στο χώρο εργασίας θα πρέπει να είναι το απολύτως απαραίτητο. Για το προσωπικό που λόγω της φύσης των καθηκόντων του δεν μπορεί να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία, παρέχεται η δυνατότητα κατά την κρίση της υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας.

Το προσωπικό από αύριο θα ισοκατανεμηθεί σε τρία ωράρια προσέλευσης (7:00, 8:00 και 9:00) με αντίστοιχη αποχώρηση (15:00, 16:00 και 17:00).

Συγκεκριμένα, στις Δημόσιες Υπηρεσίες θα ισχύει:

  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού
  • Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου
  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού

Για τη διασφάλιση κανόνων υγιεινής εντός των δημόσιων υπηρεσιών, η κα Χαραλαμπογιάννη, τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Σχετικά με την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας θα ισχύει:

– Χορήγηση βεβαίωσης κίνησης από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια αυτής.

– Υποχρεωτική ισχύς 3 ωραρίων που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση υπαλλήλων.

Σχετικά με τις διευκολύνσεις για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τέκνα που φοιτούν έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και σε παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς θα ισχύσουν οι εξής επιλογές:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας εφόσον αυτό είναι εφικτό

β) παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας

γ) παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας έως 25% ημερησίως

δ) χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (τρεις ημέρες δικαιολογημένες από την υπηρεσία και μία κανονική άδεια του υπαλλήλου).

Αυτές οι διευκολύνσεις ισχύουν και για γονείς τέκνων ανεξαρτήτως ηλικίας που φοιτούν σε σχολικές μονάδες και για λόγους υγείας πρέπει να απέχουν από το σχολείο.

Η κ. Χαραλαμπογιάννη ανέφερε, ακόμα, ότι τις επόμενες ημέρες προωθείται ρύθμιση για παράταση της θητείας των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά και στα πειθαρχικά συμβούλια έως τις 30 Ιουνίου, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί η ΚΥΑ που θα παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού