Κομισιόν: Παρέμβαση στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

H ανακοίνωση απόσυρσης της επίμαχης διάταξης έγινε από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και επιβεβαιώνει ότι υπήρχε πρόβλημα. Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η διάταξη αποσύρθηκε «...επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας...»

Νέα παρέμβαση έκανε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για να αποσυρθεί διάταξη στο σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν επικοινώνησε με στέλεχος του μεγάρου Μαξίμου και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και έθεσε υπόψη του ότι η διάταξη εποπτείας σχετικά με αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα, που περιέχεται σε άρθρο του σχεδίου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης (πρώην νομοσχέδιο Πέτσα) που έχει προωθηθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Λιβάνιο, είναι ασύμβατη με την κοινοτική νομοθεσία και πρέπει να αποσυρθεί.

Ύστερα από διαβουλεύσεις το αίτημα έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά  και λίγο αργότερα ο κ. Λιβάνιος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι ρύθμιση που τελικά θα τεθεί υπόψη της Βουλής είναι ακριβής αντιγραφή της διάταξης που υπάρχει στη σχετική κοινοτική οδηγία και η αρχική κυβερνητική πρόταση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα αποσύρεται.

νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Έντονες αντιδράσεις

Το θέμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο όταν έγινε γνωστή η επίμαχη διάταξη, η οποία προέβλεπε διώξεις σε δημιουργούς και απαγόρευε οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιονδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα», ενώ ποινικοιποιούσε και τις νομικές συνέπειες σε βάρος των παραβατών. Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας οργανώσεων που εκπροσωπούν καλλιτέχνες ανέφεραν σχετικά: «Με βάση το “νομοσχέδιο Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα”, το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα “κατεβαίνει”, αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά».

Η αντίδραση της Κομισιόν έρχεται σε συνέχεια και άλλων παρεμβάσεών της προς την Ελλάδα με ανάλογες προειδοποιήσεις για ασύμβατες με την κοινοτική νομοθεσία και πρακτική συμπεριφορές κρατικών οργάνων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η παρούσα παρέμβαση είχε επείγοντα χαρακτήρα γιατί την ίδια ώρα τις υπηρεσίες της Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο απασχολούν οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες και ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αυτές παρεμβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα, διαμορφώνοντας την επικαιρότητα. Μάλιστα στο ευρωκοινοβούλιο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωβουλευτών βρίσκεται ο «αλγόριθμος» των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

H ανακοίνωση απόσυρσης της επίμαχης διάταξης έγινε από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και επιβεβαιώνει ότι υπήρχε πρόβλημα. Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η διάταξη αποσύρθηκε «…επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας…».

νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Ειδικού συνεργάτη

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού