Αναζητεί διέξοδο ο Ερντογάν

Aπό την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ διακρίνεται η αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις των δύο χωρών με την αγορά των S-400

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι εκτελέσεις των 13 Τούρκων στρατιωτών από το ΡΚΚ μπορεί να προκάλεσαν το ξέσπασμα  του ίδιου του Ερντογάν και αξιωματούχων του. Εξάλλου η υπόθεση είχε κόστος στο εσωτερικό. Η διελκυστίνδα κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τις ευθύνες συνεχίζεται ακόμη με αμείωτη ένταση.

Όμως από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ διακρίνεται η αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις των δύο χωρών με την αγορά των S-400. Από τη ρητορική του «δεν αγοράσαμε το αμυντικό σύστημα για να το καταστήσουμε παροπλισμένο», έχουμε ήδη φτάσει στην προθυμία για παραμονής του με το μοντέλο των S-300 στην Κρήτη.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ για προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης όπου η Άγκυρα ακολουθεί την ίδια τακτική. Καλεί σε διάλογο και ζητά από την Ελλάδα αποφυγή κινήσεων που προκαλούν ένταση και σχεδόν παράλληλα εκδίδει ΝΑVTEX με πιο πρόσφατη αυτή για το «Τσεσμέ» μέχρι τις 2 Μαρτίου συντηρώντας ουσιαστικά ζωντανές τις πάγιες θέσεις για εφ΄ όλης της ύλης διάλογο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ισορροπίες στο εσωτερικό και η διεθνής συγκυρία θα οδηγήσουν σε πρόσφορο έδαφος για πλήρη εκτόνωση της ψυχροπολεμικής κατάστασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ή αν σύντομα θα μιλάμε και πάλι για άκαρπες προσπάθειες. Είναι σίγουρο ότι η απάντηση σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των σχέσεων της Άγκυρας με τον υπερατλαντικό της στρατηγικό εταίρο.

Πηγή: Deutsche Welle

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού