ΑΠΘ: Απόπειρα εκκένωσης της κατάληψης – Συνελήφθη ο ένας από τους πέντε προσαχθέντες

Υπενθυμίζεται ότι διμοιρία των ΜΑΤ είχε μπει στον χώρο του ΑΠΘ και είχε αποκλείσει την είσοδο με σκοπό να εκκενωθεί η κατάληψη που συνεχίζεται στην Πρυτανεία.

ΑΠΘ

Σε σύλληψη μετατράπηκε μία από τις πέντε προσαγωγές που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στην προσπάθεια επέμβασης της αστυνομίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του 23χρονου συλληφθέντα αφορά στα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης του νόμου περί όπλων. Ο ίδιος κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ επιπλέον τού επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων περί κορωνοϊού, όπως επίσης σε καθένα από τους υπόλοιπους τέσσερις προσαχθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι διμοιρία των ΜΑΤ είχε μπει στον χώρο του ΑΠΘ και είχε αποκλείσει την είσοδο με σκοπό να εκκενωθεί η κατάληψη που συνεχίζεται στην Πρυτανεία.

Στον χώρο του Πανεπιστημίου είχαν συγκεντρωθεί καθηγητές του ιδρύματος και δεκάδες φοιτητές ενώ βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κώστα Αμπατζά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, μεταξύ αυτών ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά.

Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν τη στιγμή που μεγάλωνε ο αριθμός των αλληλέγγυων στην πλατεία της Πρυτανείας με την απόπειρα της αστυνομίας για σπάσιμο της κατάληψης να αποτυγχάνει.

Ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης για τα γεγονότα στο ΑΠΘ

Με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διαψεύδει «οποιαδήποτε δήλωση ή δημοσίευμα περί δήθεν αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ» σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα.

Όπως αναφέρεται, «βραδινές ώρες χθες από αστυνομικούς διαφόρων Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι περιμετρικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος περίπου 100 ατόμων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σε παρακείμενες οδούς (Εθνικής Αμύνης, Ιασωνίδου κ.λπ.), έπειτα από σχετικό διαδικτυακό κάλεσμα, το οποίο προέτρεπε την είσοδο στους χώρους του ΑΠΘ».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «πραγματοποιήθηκαν πέντε προσαγωγές, εκ των οποίων μία σύλληψη για παράβαση του Νόμου περί όπλων και για απείθεια, ενώ βεβαιώθηκαν παραβάσεις για την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (covid 19)».

Μυλόπουλος: «Εμπρηστής είναι ο νόμος»

Έξω από τον χώρο της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες» για το Πανεπιστήμιο.

«Είμαστε εδώ μια ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσπαθώντας μέχρι την τελευταία στιγμή, μήπως και κυριαρχήσει η λογική, η σύνεση και ο διάλογος. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος διαλόγου, είναι ένας χώρος ορθού λόγου, είναι ένας χώρος που παράγεται και μεταδίδεται η επιστήμη, επομένως η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες με την έννοια του Πανεπιστημίου. Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταία στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Και πρόσθεσε πως «έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα τα οποία συμφωνούν με τα αιτήματα των φοιτητών, ζητούν όμως να σταματήσει η κατάληψη για να μη συμβούν πράγματα χειρότερα, έτσι ώστε όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι από κοινού να αντιμετωπίσουμε έναν νόμο ο οποίος είναι εκτρωματικός και παγκοσμίως πρωτότυπος.

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μόνιμη αστυνομική δύναμη εγκατεστημένη μέσα στα πανεπιστήμια. Και πριν από αυτό, τα πανεπιστήμια ήταν »νεκρά». Με το lockdown και την τηλεκπαίδευση από το σπίτι στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε άνθρωπος, δεν υπήρχε ψυχή. Και κατάφεραν με τον νόμο αυτόν να αναστατώσουν το πανεπιστήμιο και να ζωντανέψουν ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο δεν ξέραμε ότι υπήρχε καν. Ο εμπρηστής είναι ο νόμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνούν σε αυτό. Άρα τα αιτήματα των φοιτητών είναι αποδεκτά από όλους».

Δήλωση Σπίρτζη

Πριν αλέκτωρ λαλήσει …. οι αύρες που άρον άρον μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, με το σώμα των πραιτοριανών Μητσοτάκη, Χρυσοχοΐδη επιχειρούν στο ΑΠΘ, για να αντιμετωπίσουν την κατάληψη φοιτητών ενάντια στον νόμο Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως.
Μετά τη Νέα Σμύρνη, στο ΑΠΘ και πάλι η στοχοποίηση της νεολαίας της χώρας μας.

Τα σώματα πραιτοριανών των κ.κ. Μητσοτάκη Χρυσοχοΐδη έχουν αποκλείσει όλες τις σχολές της Θεσσαλονίκης ακόμη και όσες είναι έξω από το campus του Πανεπιστημίου.
Επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε μία σύσκεψη, της οποίας κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές αντικείμενο.

Πριν λίγη ώρα το μυστήριο λύθηκε. Αντιπερισπασμός με έφοδο στο ΑΠΘ και επιχείρηση τρόμου, καταστολής και επίδειξης δήθεν γενικευμένης ανομίας στη νεολαία μας.

Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας από την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν βρίσκουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ στην Αθήνα,
Την ώρα που είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα πέντε μήνες σε lockdown για το τρίτο κύμα, με αυξητικά αποτελέσματα,
Την ώρα που έβαλαν την οικονομία μας ξανά σε βαθιά ύφεση, με απίστευτες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία,
Την ώρα που τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή,

Οι κ.κ Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης βαρούν το δικό τους βιολί.

Μοιραίοι και ανίκανοι αντάμα να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας τρομοκρατούν.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σχεδιάζει αντιπερισπασμούς και να επενδύει διαρκώς στην τεχνητή όξυνση και το κλίμα διχασμού, μήπως και κρύψει τα αδιέξοδά της στην πανδημία και την οικονομία.

Την καλούμε να εγκαταλείψει τον ολισθηρό δρόμο της τρομοκράτησης της κοινωνίας και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της βίας.

Σχόλιο της περιφερειακής οργάνωσης ΑΕΙ Θεσ/νίκης της ΚΝΕ

Η περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Η αστυνομία δεν έχει καμιά δουλειά στα πανεπιστήμια ! Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στις ανάγκες τους .

Οι φοιτητές έχουμε δίκαια αιτήματα: να ανοίξουν τώρα οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας , να γίνουμε ξανά φοιτητές , να μην εφαρμοστεί ένας άδικος νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη

Η κυβέρνηση επενδύει στην καταστολή και στην τρομοκρατία για να φιμώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα . Ήδη όμως οι φοιτητές έχουμε αποδείξει ότι η καταστολή όχι μόνο δεν μας τρομάζει , αλλά δυναμώνει τον αγώνα μας .

Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του ΑΠΘ !

Δήλωση Γιάννη Δελή (βουλευτής ΚΚΕ)

Επιχειρήθηκε απόψε μια νέα απόπειρα εισβολής της αστυνομίας στο χώρο της πρυτανείας του ΑΠΘ.

Η αντίδραση των εργαζομένων, των φοιτητών, των καθηγητών, πολλών καθηγητών του πανεπιστημίου, ήταν άμεση και τελικά από ότι φαίνεται αποτράπηκε αυτή η εισβολή.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν θεωρούμε ότι θα παρατήσει εύκολα και θα παραιτηθεί από την προσπάθειά της να επιβάλει “τον νόμο και την τάξη” έτσι όπως αυτή τα εννοεί στο πανεπιστήμιο και να εφαρμόσει έναν νόμο ο οποίος είναι απαράδεκτος από κάθε άποψη. Ένας νόμος ο οποίος αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο το αγαθό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Όπως είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να υλοποιεί την αντιλαϊκή της πολιτική σε όλα τα επίπεδα, στα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.

Αυτή η πολιτική συνοδεύεται βέβαια και με την καταστολή της οποίας οι δόσεις διαρκώς αυξάνονται όσο αυξάνεται και η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο λαός δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Οργανωμένα, μέσα από το κίνημά του, μέσα από τους φορείς του, μέσα κυρίως από την κοινωνική του συμμαχία, η οποία πρέπει να βαθύνει και να πλατύνει ακόμα περισσότερο, είναι βέβαιο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτή την προσπάθεια από την κυβέρνηση της ΝΔ και να ανοίξει επιτέλους το δρόμο για τη ζωή που αξίζει ο ίδιος και τα παιδιά του.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ)

«Κάτω τα χέρια από τη νεολαία – Κάτω τα χέρια από το άσυλο – Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό!»

Η Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει απερίφραστα την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων που, κατ’ εντολή του υπουργού της Αστυνομίας και της κυβέρνησης της ΝΔ, περικύκλωσαν το Α.Π.Θ με προφανή στόχο την κατάληψη της Πρυτανείας καθώς και το τμήμα Θεάτρου που βρίσκεται εκτός της πανεπιστημιούπολης στη οδό Εγνατία και το οποίο επίσης τελεί υπό κατάληψη.

Το «σήμα» για τη νέα τρομοκρατική επιχείρηση δόθηκε από την σημερινή σύσκεψη με επικεφαλής τον Χρυσοχοΐδη, που μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην κατάληψη της Πρυτανείας δήλωσε με θράσος «όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα» και ότι «τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα απέναντι στην παρανομία»!

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες την απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλλαν για ώρες μια πρωτοφανή αστυνομοκρατία στο κέντρο της πόλης, προχωρώντας σε κυνηγητό φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη και στους γύρω χώρους ενώ έκαναν και προσαγωγές.

Είναι φανερό πως θέλουν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές και τους αγώνες τους, είναι φανερό πως τους έχει μπει στο μάτι ο ανυποχώρητος αγώνας των φοιτητών που στοχεύει στην ανατροπή του μαύρου νόμου «Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη» και η ιδιαίτερη μαζικοποίηση αυτού του αγώνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής δεν συνιστά παρά έναν προσωρινό ελιγμό για να προωθηθεί εκ νέου και με μεγαλύτερη δύναμη η πολιτική της φασιστικοποίησης, που έχει στόχο να θωρακίσει το σύστημα από τις αντιδράσεις και τους αγώνες που γεννά η βάρβαρη πολιτική ενάντια στο λαό και τη νεολαία. Μια πολιτική που όχι μόνο τον αφήνει ανοχύρωτο στην πανδημία, αλλά την χρησιμοποιεί για να καταργήσει θεμελιώδη εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Αυτό δείχνει η άγρια καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων, το ξύλο των πραιτωριανών του συστήματος ενάντια στους κατοίκους στην Νέα Σμύρνη!

Οι φοιτητές και η νεολαία θα συνεχίσουν και θα δυναμώσουν τους αγώνες τους για τα δικαιώματά τους στις σπουδές, στη δουλειά, στην υγεία και τις ελευθερίες.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ»
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ- ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ!
ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ! Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ!
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού