Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Με αιφνιδιαστική τροπολογία περικόπτονται «δικαστικές διακοπές»

Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να περικόψει τις «δικαστικές διακοπές» για την περίοδο από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας την περσινή πρακτική, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

δικαστήρια

Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να περικόψει τις «δικαστικές διακοπές» για την περίοδο από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας την περσινή πρακτική, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η Ένωση, σημειώνει ότι, στη συνάντηση που είχε το ΔΣ της με τον υπουργό Δικαιοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας καλύφθηκαν με εντατικοποίηση της εργασίας των δικαστικών λειτουργών και υπερδιπλασιασμό των πινακίων μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ αντιλήφθηκε ότι το μέτρο χρησιμοποιήθηκε μόνο για συμβολικούς λόγους χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει.

Επίσης, αναφέρει ότι κατέθεσε στατιστικά στοιχεία από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας που αποδεικνύουν ότι η περίοδος του θέρους (από την 1η Ιουλίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου) είναι περισσότερο στάδιο παραγωγικής εργασίας παρά διακοπών. Οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, συμπληρώνει η Ένωση, είναι σταθεροί σε σχέση με όλο το υπόλοιπο δικαστικό έτος.

Ειδικότερα αναφέρει ότι:

– Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο Δικαστήριο της Χώρας, το έτος 2019 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 5.043 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά 5.695.

– Στο ίδιο Δικαστήριο το έτος 2018 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 6.147 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 6.522.

– Στο Εφετείο Αθηνών το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 572 αποφάσεις, ενώ την υπόλοιπη χρονιά μηνιαία 606.

– Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης το ίδιο έτος εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 195 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 243.

– Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 852 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 997.

– Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας το έτος 2019 εκδόθηκαν τους θερινούς μήνες κατά μέσο όρο το μήνα 4.290 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 5.637.

– Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 1.462 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 1.806. (Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν μόνο τις πολιτικές αποφάσεις και όχι και τις ποινικές).

Ακόμη, η Ένωση σημειώνει ότι έγινε υπενθύμιση ότι στην περίοδο των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες εξακολουθούν να λειτουργούν σε Τμήματα.

Και αν για τα μεγάλα Δικαστήρια η περίοδος του κάθε Τμήματος είναι 15 ημέρες, υπάρχουν πολλά επαρχιακά Δικαστήρια που λειτουργούν με δύο Τμήματα των 40 ημερών το καθένα, επισημαίνει.

Η Ένωση προσθέτει ότι η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική μονιμοποίησης του μέτρου της μείωσης των «δικαστικών διακοπών» και εντατικοποίησης της εργασίας όπως είχε τεθεί ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό στη Γενική Συνέλευση της Ένωσής τον Δεκέμβριο του 2016.

«Η πανδημία αξιοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια ως ένα βολικό πρόσχημα. Στις ενημερωτικές συναντήσεις που ζήτησε η Ένωση από τους πολιτικούς Αρχηγούς και οι οποίες θα ξεκινήσουν από αύριο, θα τεθούν οι σχετικοί προβληματισμοί και θα υποβληθούν τα αιτήματά μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού