Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ο Μητσοτάκης ταλαντεύεται σχετικά με το εάν θα αντιδράσει στην καταψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία από βουλευτές του κόμματός του, ή αν θα το αφήσει περάσει, με τη σκέψη ότι βολεύεται και ο ίδιος, αφού έτσι μερίδα της ΝΔ διατηρεί επαφή με τα ακροδεξιά κοινά των συλλαλητηρίων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Η τελική απόφαση σχετικά με το εάν θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για την κυβέρνηση του, θα ληφθεί τις προσεχείς ώρες, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Λιβύη, όπως μας μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Το θέμα έχει προκύψει με το ζήτημα της κύρωσης από τη Βουλή των συμφωνιών που υπογράφονται με τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αρκετοί βουλευτές της ΝΔ αρνούνται να ψηφίσουν. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης των συμφωνιών αφού η αξιωματική αντιπολίτευση θα τις υποστηρίξει, το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι οι βουλευτές του κόμματός του, καθώς η τυχόν καταψήφιση της κύρωσης αυτών των συμφωνιών από κυβερνητικούς βουλευτές έχει τη δική της σημασία για την κυβερνητική σταθερότητα. Και επίσης εδώ, όπως επίσης μας πληροφορούν οι ίδιες πηγές, υπάρχει δυσαρέσκεια και ανησυχία από μεριάς του μεγάρου Μαξίμου, αφού με διάφορες αφορμές πληθαίνουν τα περιστατικά αντίδρασης βουλευτών της ΝΔ κατά αποφάσεων της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη (με τελευταίο το θέμα Φουρθιώτη, που έχει ενοχλήσει πολύ τους βουλευτές της συμπολίτευσης).

Οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ταλαντεύεται σχετικά με το εάν θα αντιδράσει στην καταψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία από βουλευτές του κόμματός του, ή αν θα το αφήσει περάσει, με τη σκέψη ότι βολεύεται και ο ίδιος, αφού έτσι μερίδα της ΝΔ διατηρεί επαφή με τα ακροδεξιά κοινά των συλλαλητηρίων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη φοβούνται ότι ανοχή σε τέτοιες διαφοροποιήσεις βουλευτών του κόμματος, με την κυβέρνηση να είναι στριμωγμένη και να έπονται μεγάλες δυσκολίες, θα δημιουργούσε εικόνα αποσταθεροποίησης.

Όπως επίσης υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές στα τέλη Απριλίου συμπληρώνεται εξάμηνο από τελευταία συζήτηση πρότασης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση στη Βουλή (τότε κατά του κ. Σταϊκούρα) και επιτρέπεται και τυπικά η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ενώ για να εγκριθεί από τη Βουλή μια πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει η αντιπολίτευση απαιτείται την πρόταση δυσπιστίας να υπερψηφίσουν περισσότεροι από 150 βουλευτές, σε περίπτωση που μια κυβέρνηση ζητήσει εκείνη από μεριάς της να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τότε για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που καταθέτει ο πρωθυπουργός αρκεί η πρόταση να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών και τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.

Μητσοτάκης Βουλή

Ειδικού συνεργάτη

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού