Παπαδημούλης: Συμπεριφορές σαν του Ερντογάν στην φον ντερ Λάιεν δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές

«Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιος για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάστηκε να καθίσει σε παρακείμενο σημείο και όχι, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο»

Επιστολή απέστειλε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τη συνειδητή επιλογή παραβίασης του πρωτοκόλλου από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην Άγκυρα, στις 6 Απριλίου.

Η επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη κοινοποιήθηκε επίσης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και στους επικεφαλής όλων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιος για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάστηκε να καθίσει σε παρακείμενο σημείο και όχι, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, και τονίζει πως «αυτή η συνειδητή επιλογή παραβίασης του πρωτοκόλλου από την τουρκική ηγεσία δεν μπορεί  παρά να επαναφέρει στη μνήμη μας τις πολλαπλές καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα αλλά και την πολύ πρόσφατη επιλογή του Τούρκου Προέδρου για αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, εν μέσω, μάλιστα, καταγγελιών από οργανώσεις για δολοφονίες τουλάχιστον 300 γυναικών το 2020».

Συμπληρώνει μάλιστα πως «αυτή η ηθελημένη παραβίαση του πρωτοκόλλου αποτελεί σαφή κίνηση υποβάθμισης της ευρωπαϊκής ηγεσίας που προσβάλλει την ΕΕ στο σύνολό της. Είναι, άλλωστε, γνωστές οι κατά καιρούς περιφρονητικές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για την ΕΕ, ιδίως με αφορμή την συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, από την Τουρκία».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη «αυτή η υποτιμητική συμπεριφορά να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις», όπως και «να διασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Σε αυτό οφείλει να συμβάλει προσωπικά και με δικές του ενέργειες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε στενή συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού