Θα πάει ο Μητσοτάκης στην Τουρκία;

Το στιγμιότυπο που στην Ευρώπη ονομάστηκε sofa gate, έχει περιπλέξει τα πράγματα, καθώς ο Μητσοτάκης θα ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεπτόταν την Τουρκία, μετά τις συνομιλίες φον  ντερ Λάιεν και Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Μητσοτάκης Ερντογάν

Σε προβληματισμό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η κυβερνητική ηγεσία σχετικά με την απόφαση να επισκεφτεί την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αρχικά και μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία είχε σχεδιαστεί να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες. Το μέγαρο Μαξίμου  βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών, με δεδομένο ότι ο Νίκος Δένδιας επισκεπτεται την Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ο προβληματισμός για τους συνεργάτες του Μητσοτάκη έχει προκύψει ενώ φαινόταν να έχει δημιουργηθεί μια σταθερότητα στα ελληνοτουρκικά και εν όψει της έναρξης διμερών διαβουλεύσεων σε όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως, το στιγμιότυπο που στην Ευρώπη ονομάστηκε #sofagate, έχει περιπλέξει τα πράγματα, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεπτόταν την Τουρκία, μετά τις συνομιλίες φον ντερ Λάιεν και Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες και μετά την προσβολή του Τούρκου προέδρου στην πρόεδρο της Κομισιόν, είναι ασφυκτικές οι πιέσεις από πολλές χώρες αλλά και από μεγάλο μέρος παραγόντων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (του οποίου η ΝΔ είναι μέλος) να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας κάθε κίνηση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Δεν ευνοεί διάλογο το κλίμα στις Βρυξέλλες

Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν ευνοεί διάλογο για τα ελληνοτουρικά αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εισηγούνται αναβολή επ’ αόριστο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διαμηνύθηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ στην Αθήνα να ξεχάσει την μέχρι πριν ένα δεκαήμερο έντονη προτροπή των Βρυξελλών για επιτάχυνση στον εφ’ όλης της ύλης ελληνο-τουρκικό διάλογο και να ευθυγραμμιστεί με το άτυπο «πάγωμα» των ευρωτουρκικών σχέσεων με πρωτοβουλία της Ευρώπης, που αυτή την ώρα περιορίζεται μόνο στην αναστολή εκταμίευσης κοινοτικών πιστώσεων προς την Τουρκία για το προσφυγικό και την αναβολή μερικής επανεκκίνησης στις οικονομικές σχέσεις.

Πρόσθετο σημείο προβληματισμού για το μέγαρο Μαξίμου, ότι μόνο λίγες ώρες μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη, ακολούθησε τουρκολιβυκή συνάντηση κορυφής Ερντογάν-Ντμπεϊμπά, όπου επανεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο χωρών στη συμφωνία για την ΑΟΖ των δύο χωρών, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του μεταβατικού Λίβυου πρωθυπουργού είχε καταγγείλει ως παράνομη.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σχετικά με το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.  Σε κάθε περίπτωση τα όσα θα διαμειφθούν μεταξύ Δένδια και των Τούρκων αξιωματούχων σε λίγες ώρες θα έχουν τη δική τους σημασία για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ταξίδι του στην Τουρκία.

Ερντογάν Μητσοτάκης

Ειδικού συνεργάτη

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού