Περού Covid-19: Η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο

Με βάση τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, που έφθανε ως την Κυριακή 30ή Μαΐου, οι θάνατοι ήταν 69.342, με άλλα λόγια η χώρα καταλάμβανε τη 13η θέση σε αυτή την μακάβρια παγκόσμια κατάταξη, με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων

Περού Covid-19
Velonastongiaka

Περού Covid-19: Το Περού, όπου η κυβέρνηση αναθεώρησε χθες Δευτέρα βάσει συστάσεων των ειδικών τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, από τους 69.000 στους 180.000 και πλέον νεκρούς, είναι πλέον η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αφού συμβουλεύτηκε τη βάση δεδομένων του, που αξιοποιεί επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από περουβιανούς επιστήμονες και ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανερχόταν ως την 22η Μαΐου σε 180.764 στο κράτος των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων. Με άλλα λόγια, η χώρα των Άνδεων είναι αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Με βάση τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, που έφθανε ως την Κυριακή 30ή Μαΐου, οι θάνατοι ήταν 69.342, με άλλα λόγια η χώρα καταλάμβανε τη 13η θέση σε αυτή την μακάβρια παγκόσμια κατάταξη, με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ως χθες η χώρα που είχε υποστεί με βάση τα επίσημα δεδομένα το βαρύτερο πλήγμα κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της ήταν η Ουγγαρία, με 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Από σήμερα (…) θα έχουμε πιο εξαντλητικά στοιχεία, που έχουν μεγάλη χρησιμότητα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η περουβιανή πρωθυπουργός Βιολέτα Μπερμούντες.

Μέχρι χθες οι υγειονομικές αρχές κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ασθενών που είχε επιβεβαιωθεί με εξετάσεις πως έπασχαν από την COVID-19.

Πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό θάνατοι με βάση επτά κριτήρια τεχνικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων «πιθανών κρουσμάτων (…) που συνδέονταν αποδεδειγμένα με επιβεβαιωμένο κρούσμα». Θα καταμετρώνται επίσης «ύποπτα κρούσματα (…) με κλινική εικόνα που συνάδει» με τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με την ίδια.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στο Περού, που άρχισε την 9η Φεβρουαρίου, προχωρά αργά, με μόλις το 5% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID-19.

Πάντως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μειώνεται, βρισκόταν χθες περί τους 12.000 από τους 15.500 στους οποίους είχε φθάσει την 20ή Απριλίου.

Ειδικοί προειδοποιούσαν για καιρό ότι οι επίσημες στατιστικές υποτιμούσαν κατά πολύ τον πραγματικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στο Περού. Η κυρία Μπερμούντες είπε πως ήταν «καθήκον μας να δημοσιοποιήσουμε τα αναθεωρημένα στοιχεία».

Χιλή Covid-19: Lockdown σε άλλες 19 κοινότητες

Στο μεταξύ στη Χιλή, οι αρχές  επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες 19 κοινότητες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ενώ ενημέρωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 6.882 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 132 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανέρχεται ως εδώ σε 29.300 νεκρούς επί συνόλου 1.384.346 μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι ανάμεσα στις κοινότητες που τίθενται σε καραντίνα συμπεριλαμβάνονται τρεις δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.

Ο κ. Πάρις επισήμανε πως οι περισσότεροι ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 και πρόσθεσε ότι «το να μην εμβολιάζεσαι είναι σαν να θες να εισαχθείς σε νοσοκομείο, σαν να θες τον θάνατο».

Ως εδώ, 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι -το 69% του πληθυσμού-στόχου- έχουν λάβει μία δόση των εμβολίων τους και 7,9 εκατομμύρια -το 52,3%- και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Η Χιλή έχει μπροστά της έναν μήνα για να εμβολιάσει άλλους 4,6 εκατ. ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση ώστε να επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιήσει 15,2 εκατ. πολίτες της περί τα μέσα της χρονιάς – να φθάσει στη συλλογική ανοσία.

Οι αρχές εντείνουν την προσπάθεια να πείσουν τους πιο διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν: ανοίγουν κλινικές Σαββατοκύριακα, στέλνουν κινητές μονάδες σε εργοτάξια και αγροκτήματα, επιστρατεύουν αστέρες του αθλητισμού και διαμορφωτές γνώμης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού.

Προσφέρουν επίσης χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ακόμη και σε περιοχές όπου ισχύουν lockdowns.

Όμως, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση να μην απέχει πολύ από το ιστορικό του υψηλό και την πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ σχεδόν στο 100% σε πολλά νοσοκομεία, ιατρικές ενώσεις επικρίνουν τις «ασύνετες» κυβερνητικές αποφάσεις που είχαν αποτέλεσμα να «χαθεί ο έλεγχος» της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Χιλή Covid-19

Βραζιλία Covid-19: 860 νεκροί και πάνω από 30.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 860 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 30.434 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο, 462.791 νεκρούς επί συνόλου 16.545.554 μολύνσεων ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Επιδημιολόγοι προειδοποιούν πως η χώρα απειλείται από τρίτο κύμα, καθώς έρχεται ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου.

Μεξικό Covid-19: 61 νεκροί και κάτω από χίλια κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 61 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 932 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 223.568 νεκρούς επί συνόλου 2.413.742 μολύνσεων.

Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι υποτιμημένος.

Covid-19

Κούβα Covid-19: 1.100 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 8 νεκροί σε μία ημέρα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.100 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 8 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής έφθασε τους 958 νεκρούς επί συνόλου 142.266 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο.

«Πρέπει να προστατευόμαστε, ειδικά όσοι έχουμε υποκείμενες παθήσεις που κάνουν μεγαλύτερο τον κίνδυνο για πολύ σοβαρή λοίμωξη», τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η πρωτεύουσα Αβάνα, το επίκεντρο της επιδημίας, κατέγραψε 497 μολύνσεις, ενώ ο δείκτης επίπτωσης υποχώρησε στα 395,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, παραμένοντας πάντως ο υψηλότερος στη χώρα.

Για να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο πλήττει τη χώρα από τον Ιανουάριο, το υπουργείο Υγείας της Κούβας διεξάγει από τη 12η Μαΐου μαζική ανοσοποίηση με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών 3ης φάσης των οποίων μένει να δημοσιοποιηθούν.

Η εκστρατεία επεκτάθηκε πέρα από την πρωτεύουσα, στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο και Ματάνσας (δυτικά), στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά) και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Έχουν εμβολιαστεί ως εδώ πάνω από 860.000 πολίτες.

Κορωνοϊός

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού