Δημοσκοπήσεις: Τί βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις είναι ένα σημαντικό τμήμα της επικοινωνιακής κυβερνητικής παρέμβασης, το δεύτερο ισχυρό «όπλο» για τη δημιουργία κλίματος που εξυπηρετεί τα σχέδια του μεγάρου Μαξίμου στην κοινή γνώμη, στο πλευρό του μιντιακού μηχανισμού που πάντα κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια

δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικού συνεργάτη

Το «μέτωπο» των δημοσκοπήσεων ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση του κόμματος με αίτημα την ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με τη διακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες διενεργούνται οι μετρήσεις των τάσεων ανάμεσα στους πολίτες μέσω των πολιτικών δημοσκοπήσεων.

Όπως υπογραμμίζουν έγκυρες πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κίνηση αυτή είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί στον δημόσιο διάλογο το θέμα της προσχεδιασμένης πληροφόρησης και συχνά παραπληροφόρησης για το σημερινό κομματικό σκηνικό και επιλέχτηκε από το κόμμα να ανοίξει τώρα αυτή την ατζέντα επειδή τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο όχι μόνο επιμένουν αλλά και ενισχύονται. Κατά τις ίδιες πηγές, για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις είναι ένα σημαντικό τμήμα της επικοινωνιακής κυβερνητικής παρέμβασης, το δεύτερο ισχυρό «όπλο» για τη δημιουργία κλίματος που εξυπηρετεί τα σχέδια του μεγάρου Μαξίμου στην κοινή γνώμη, στο πλευρό του μιντιακού μηχανισμού που πάντα κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων, όπως είναι γνωστό ενεργοποιήθηκε από μια δημοσκόπηση της Opinion Poll, που εμφάνισε υψηλά ποσοστά αποδοχής για την κυβέρνηση τόσο στο θέμα της πανδημίας όσο μια σε μια σειρά άλλων θεμάτων «βαριάς» πολιτικής, με τελική διαπίστωση της μέτρησης την αύξηση του ποσοστού της ΝΔ σε πρόθεση ψήφου και τη μείωση του αντίστοιχου ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ευρήματα, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιούνται όχι μόνο από τις μετρήσεις του ευρωβαρόμετρου αλλά και από τα ευρήματα άλλων ελληνικών δημοσκοπήσεων, τόσο ως προς τα απόλυτα τα νούμερα όσο και ως προς τις τάσεις.

Με την ευκαιρία της συζήτησης που άνοιξε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας, τέθηκε εμμέσως και θέμα για τον Σύνδεσμο των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων (ΣΕΔΕΑ), του οποίου η Opinion Poll εμφανίζεται να είναι «συνδεδεμένο» και όχι πλήρες μέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΔΕΑ σε πρόσφατη ασυνήθιστη ανακοίνωσή του είχε αναφερθεί στις διαφορές που καταγράφονται ανάμεσα στα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου και τα αντίστοιχα ευρήματα ελληνικών δημοσκοπήσεων, αποδίδοντας τις υπαρκτές αποκλίσεις μεταξύ των δύο σε «διαφορετικές μεθοδολογίες».

Την ίδια ώρα η Opinion Poll ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατά του Ηλία Νικολακόπουλου που σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ. Πρόσθετο ενδιαφέρον έχει, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες από έγκυρες πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι

τη νομική εκπροσώπηση της Opinion Poll ανέλαβε ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί ένα από τα επίμαχα σημεία της ίδιας δημοσκόπησης της Opinion Poll είναι τα ευρήματά της σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, που εμφανίζουν ιδιαίτερα αποδυναμωμένη την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ενισχυμένο τον εκ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο. Ένα σημείο που δεν πέρασε απαρατήρητο στο ΚΙΝΑΛ προκαλώντας φυσικά δυσαρέσκεια στους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Οι ίδιες πηγές του κόμματος μεταφέρουν επίσης ότι εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως με το άνοιγμα της υπόθεσης των διενεργούμενων δημοσκοπήσεων στον δημόσιο διάλογο τίθεται παράλληλα επί τάπητος και το θέμα της απραξίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΡΣ), η οποία κατά την αξιωματική αντιπολίτευση αγγίζει τα όρια της θεσμικής παρασπονδίας. Γιατί στο ΕΡΣ έχει ανατεθεί επίσης η εποπτεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων και η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν.

Ωστόσο, όπως επίσης αναφέρεται σχετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί ευθεία σύγκρουση στην παρούσα φάση με το ΕΡΣ, παρά τις αψιμαχίες πριν λίγο καιρό με τον πρόεδρό του Αθανάσιο Κουτρομάνο. Όπως διευκρινίστηκε το συμβούλιο με τη σημερινή του σύνθεση συγκροτήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παρά τη λυσσαλέα αντίδραση προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τότε δεν ήταν ακόμη πρόεδρος της ΝΔ και μόνο επειδή επικράτησε η πιο θεσμική στάση του Β. Μεϊμαράκη έγινε κατορθωτό να συγκροτηθεί το ΕΡΣ.

Όπως αναφέρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ήθελε να τεθεί σε γενικευμένη αναξιοπιστία το ΕΡΣ ως θεσμικό όργανο συνταγματικής κατοχύρωσης, γιατί ακόμη και με τις σημερινές κακές συνθήκες λειτουργίας του και παρά την απροθυμία του να ασκήσει εποπτεία στο μιντιακό σκηνικό, η συγκρότηση του ΕΡΣ δεν παύει να είναι μια σημαντική κατάκτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πρέπει να απειληθεί.

δημοσκοπήσεις

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού