Ταλιμπάν: Η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν

«Η Τουρκία ήταν μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ τα τελευταία 20 χρόνια, επομένως, θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν βάσει της Συμφωνίας που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020», δήλωσε στο Reuters ο Suhail Shaheen, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη Ντόχα

Αφγανιστάν

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε χθες πως η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2020 για την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση της Άγκυρας να παραμείνει και να αναλάβει την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία ήταν μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ τα τελευταία 20 χρόνια, επομένως, θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν βάσει της Συμφωνίας που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020», δήλωσε στο Reuters ο Suhail Shaheen, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Το Πεντάγωνο σημειώνει ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ ενώ η Τουρκία, με περισσότερους από 500 στρατιώτες ακόμα στο Αφγανιστάν, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ξένο στρατιωτικό σώμα.

Αφγανιστάν: Αποχωρούν και οι τελευταίες γερμανικές ένοπλες δυνάμεις

Στο μεταξύ χθες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να επαναπατρίζουν τα τελευταία μέλη τους που απομένουν στο Αφγανιστάν μέσω Γεωργίας.

Κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, μεταγωγικό αεροσκάφος A400M, για την προστασία του οποίου εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα, μετέφερε τους πρώτους από τους στρατιωτικούς στο Τμπιλίσι, την γεωργιανή πρωτεύουσα. Από εκεί, συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία με πτήση τσάρτερ.

Το Τμπιλίσι θα είναι ο κόμβος μέσω του οποίου θα επιστρέφουν οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην αποστολή Resolute Support του NATO ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αποχώρησης.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει σαφές πότε θα αποχωρήσει και ο τελευταίος Γερμανός στρατιωτικός από τη χώρα της Ασίας.

Ως πρότινος στο Αφγανιστάν παρέμεναν ανεπτυγμένοι περίπου 1.000 άνδρες των ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων, κυρίως στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρεια).

Τις τελευταίες εβδομάδες στάλθηκαν στο Αφγανιστάν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, για την προστασία των στρατιωτικών που αποχωρούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού