Μητσοτάκης: Τι φοβάται στη συνάντηση με τον Ερντογάν

Το μέγαρο Μαξίμου έχει την πεποίθηση ότι το κυπριακό θα είναι το πιο δύσκολο θέμα της συνάντησης, με την Αθήνα να μην έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη αντίδραση στην τουρκική θέση για «λύση δύο κρατών»

Ειδικού συνεργάτη

Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας στο μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την προετοιμασία του πρωθυπουργού για τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές στη σύσκεψη πήραν μέρος όλοι οι επιτελείς του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και απόντος του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια κατά τη διάρκειά της εξετάστηκαν όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων,  καθώς και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι με την ευκαιρία της συνάντησης.

Αντίθετα, οι διπλωματικοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα ουσιαστικά ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών (χωρικά ύδατα, ΑΟΖ κ.λπ.) θεωρούν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάποια πρόοδο και το μόνο όφελος που θα πρέπει ρεαλιστικά η Αθήνα να θεωρεί ως θετικό βήμα είναι η «εικόνα διαλόγου», που και οι δύο ηγέτες προσπαθούν να εμφανίσουν προς τον διεθνή παράγοντα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει κατά προτεραιότητα στον Ταγίπ Ερντογάν το αίτημα αποχής από επιθετικές ενέργειες το επόμενο τρίμηνο, για να δοθεί η ευκαιρία στον τουρισμό να διεκδικήσει επάνοδο σε καλύτερες μέρες μετά το σοκ της πανδημίας.

Προβληματισμό δημιουργεί στους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη η τουρκική επιμονή να θέτει με μεγαλύτερη έμφαση τελευταία ως κύριο το ζήτημα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. To θέμα αυτό διευκολύνει την Τουρκία να εμφανίζεται ως η πλευρά που επιθυμεί τον διάλογο και την προσέγγιση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως την πλευρά που δεν συμβάλλει. Έτσι, το διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμά ότι σ’ αυτή την κρίσιμη συνάντηση θα επιδιωχθεί και από τις δύο πλευρές να αποφευχθεί το άνοιγμα των καυτών θεμάτων κυριαρχίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και το κλίμα θα είναι ήπιο. Όμως, το θέμα τη Θράκης παραμένει θέμα που ανησυχεί την Αθήνα για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Επίσης, το μέγαρο Μαξίμου έχει την πεποίθηση ότι το κυπριακό θα είναι το πιο δύσκολο θέμα της συνάντησης, με την Αθήνα να μην έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη αντίδραση στην τουρκική θεση για «λύση δύο κρατών».

Τέλος, ειδικό ενδιαφέρον έχει για τη συνάντηση αυτή, πάντα για το μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σενάριο να απευθύνει πρόσκληση ο Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφτεί επίσημα την Τουρκία τον επόμενο μήνα, και το πως θα αντιδράσει η Αθήνα σ’ αυτή την περίπτωση. Στο μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εντύπωση ότι είναι νωρίς για τέτοια επίσκεψη. Παρά ταύτα, μελετάται τι κόστος θα είχε μια αρνητική απάντηση Μητσοτάκη σε τέτοια πρόσκληση και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τίποτα αυτή την ώρα δεν πρέπει να αποκλείεται.

Μητσοτάκης Ερντογάν

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού