Απομονωμένη η Ελλάδα στην ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία

Πολύ επιβαρυντικό για την Ελλάδα στοιχείο είναι ότι χώρες-μέλη και ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ως σήμερα δήλωναν με έμφαση τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, τώρα υπαναχωρούν, δηλώνουν συμφωνία σε μια απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα επαινεί την Τουρκία και εγκαταλείπουν την ως σήμερα θέση στήριξης της Αθήνας, δίνοντας προτεραιότητα στο μεταναστευτικό

Μητσοτάκης

Ειδικού συνεργάτη

Σε πλήρη απομόνωση έχει περιέλθει η Ελλάδα μέσα στην ΕΕ σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ της πορτογαλικής προεδρίας. Αυτό μεταφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες, που προσθέτουν ότι η απομόνωση της Ελλάδας στο θέμα αυτό είναι εμφανής σ’ όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, συμπεριλαμβανομένου και του συμβουλίου υπουργών γενικών υποθέσεων.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι εν όψει της επαναξιολόγησης της τουρκικής στάσης μετά τις αποφάσεις των 27 για την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εισηγούνται να συμπεριληφθεί στο σχέδιο αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ΕΕ η έκφραση ικανοποίησης για την τουρκική στάση τους τελευταίους μήνες. Μόνο σημείο στο οποίο θα διατυπώνεται επιφύλαξη για την Άγκυρα είναι το κυπριακό, όπου θα ζητείται να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Κι αυτό μετά από επίμονο αίτημα της Λευκωσίας

Αντίθετα, στην ελληνική πλευρά, που προσπάθησε να θέσει τα θέματα του τουρκολιβυκού μνημονίου και των συνεχιζόμενων προκλητικών αναφορών τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια για τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύθηκε από κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους να μην επιχειρήσει να θέσει τέτοια ατζέντα, γιατί το ζήτημα αυτό για τις Βρυξέλλες θεωρείται λήξαν και όλα έχουν εναποτεθεί  στον ελληνοτουρκικό διάλογο, που ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί οπωσδήποτε να προχωρήσει.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στην Αθήνα έχει εγχειριστεί non-paper των Βρυξελλών σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με το οποίο για την ΕΕ αυτήν την περίοδο έχει απόλυτη προτεραιότητα η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ενημερώνονται οι χώρες-μέλη ότι εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ για το επόμενο στάδιο στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, πολύ επιβαρυντικό για την Ελλάδα στοιχείο είναι ότι χώρες-μέλη και ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ως σήμερα δήλωναν με έμφαση τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, τώρα υπαναχωρούν, δηλώνουν συμφωνία σε μια απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα επαινεί την Τουρκία και εγκαταλείπουν την ως σήμερα θέση στήριξης της Αθήνας, δίνοντας προτεραιότητα στο μεταναστευτικό.

Η δυσάρεστη εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση στο ΥΠΕΞ της Ελλάδας και ήδη μελετάται πως θα αντιδράσει η ελληνική διπλωματία.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού