Μέγαρο Μαξίμου: 3 σημεία για εκλογές τον Οκτώβριο

Οι επιτελείς του Μαξίμου δεν έχουν αποκλείσει από τα σενάρια μετεκλογικών εξελίξεων που εξετάζουν την περίπτωση κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από μεριάς κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όμως το σενάριο αυτό δεν είναι η πρώτη προτίμηση του μεγάρου Μαξίμου, που εξακολουθεί να προκρίνει δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική

εκλογές

Ειδικού συνεργάτη

Τον βασικό σχεδιασμό της προεκλογικής τακτικής του ολοκλήρωσε το μέγαρο μαξίμου, εν όψει του ισχυρού σεναρίου για πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές με πλήρη γνώση των τεκταινομένων στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ο σχεδιασμός αυτός ολοκληρώθηκε και θα τεθεί προς έγκριση στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο τις προσεχείς μέρες, σε κλειστή σύσκεψη σε λίγες μέρες.

Ο προεκλογικός σχεδιασμός, κατά τις ίδιες πηγές, έχει 3 βασικά σημεία:

  1. Να αποφευχθεί η σε φυσιολογικές συνθήκες αναμενόμενη διαμόρφωση προεκλογικής ατζέντας για την απερχόμενη κυβέρνηση, με επικέντρωση της κοινής γνώμης στα αρνητικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης τη διετία που προηγήθηκε.
  2. Να «περάσει» στους πολίτες η εντύπωση ότι η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ «σαμποτάρισαν» το κυβερνητικό έργο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με σκοπό τα όποια κυβερνητικά λάθη να μη καταλογίζονται στην κυβέρνηση αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αθροιστικά για όλη την αντιπολίτευση.
  3. Να κεφαλαιοποιήσει ο πρωθυπουργός και η ΝΔ την πλειοψηφούσα στην κοινή γνώμη άποψη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, με όσα κόμματα αντιμάχονται την υποχρεωτικότητα (δηλαδή το σύνολο όλων των άλλων κομμάτων) να περιέρχονται σε εικόνα «ψεκασμένων».

Ο σχεδιασμός περιέχει και ένα συμπληρωματικό σημείο, όπως αναφέρει η σχετική πληροφόρηση: Την περιθωριοποίηση του ενδεχόμενου απομάκρυνσης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία, υπό το δεδομένο ότι οι τυχόν πρόωρες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και είτε με επιζήτηση κυβερνήσεων συνεργασίας, είτε με διπλές εκλογές (που θα πρέπει να γίνουν με ενισχυμένη αναλογική), να διασφαλίζεται η παράταση της θητείας του σημερινού πρωθυπουργού.

Για την ενίσχυση της συγκεκριμένης προσπάθειας, τίθενται δύο στόχοι: να μειωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το εκλογικό ποσοστό που θα αποσπάσει στην κάλπη η ΝΔ, σε σύγκριση με το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2019, και να απέχει όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος από το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τη διασφάλιση παραμονής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία μετά από πρόωρες εκλογές, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει αρθρογραφία και συζητήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ, με σκοπό να εμπεδωθεί στους πολίτες η θέση ότι η πρωθυπουργία δικαιωματικά ανήκει στο πρώτο κόμμα, στα πρότυπα των συστημάτων απλής αναλογικής στις χώρες-μέλη της ΕΕ, που για την Ελλάδα δεν θεωρείται δεδομένο προνόμιο.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, δεν έχουν αποκλείσει από τα σενάρια μετεκλογικών εξελίξεων που εξετάζουν την περίπτωση κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από μεριάς κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όμως το σενάριο αυτό δεν είναι η πρώτη προτίμηση του μεγάρου Μαξίμου, που εξακολουθεί να προκρίνει δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.

εκλογές

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού