Τι θα γίνει με την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, παράλληλα, δεν θα ήθελε να «κλοτσήσει» την ευκαιρία που ενδεχομένως θα έχει στο ισχυρό σενάριο των πρόωρων εκλογών να διαχειριστεί την τρίτη διερευνητική εντολή που επιτάσσει το σύνταγμα, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και δεδηλωμένη δεν θα υπάρχει στην επόμενη βουλή. Αυτή την ευκαιρία η Φώφη Γεννηματά δεν είναι διατεθειμένη να την «πετάξει», μόνο και μόνο για να αναγγείλει άκαιρα την υποψηφιότητά της για την επανεκλογή της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ειδικού συνεργάτη

Εκτιμήσεις προ ημερών κεντρικού στελέχους του ΚΙΝΑΛ, με το οποίο είχαμε μακρά συνομιλία, ανέφεραν ότι το σκηνικό των υποψηφιοτήτων για την εκλογή ηγεσίας, που έχει αναγγελθεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεν έχει κλείσει όπως ίσως φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού και ενδεχομένως αναμένονται σοβαρές εκπλήξεις.

Το ρεπορτάζ που κάναμε στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι σχεδόν τίποτα απ’ όσα βρίσκονται στην επικοινωνιακή επιφάνεια της υπόθεσης εκλογής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ δεν είναι ίδια στο παρασκήνιο. Με πρώτο παράδειγμα ότι ακόμη και η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Με προσεκτική ματιά στα εσωκομματικά πράγματα του ΚΙΝΑΛ διαπιστώνεται εύκολα ότι η σημερινή πρόεδρος δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της. Η περιρρέουσα πληροφόρηση και οι αναφορές στενών συνεργατών της συμπεριφέρονται σαν να είναι δεδομένη η υποψηφιότητα Γεννηματά, αλλά αυτό δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί. Οι πληροφορίες προ μερικών εβδομάδων ότι η κυρία Γεννηματά θα περιμένει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της την 3η Σεπτέμβρη 2021, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για το ΠΑΣΟΚ, τώρα επανελέγχονται. Όχι επειδή αυτό το σενάριο έχει αποκλειστεί, αλλά γιατί πριν ληφθεί απόφαση για το πως θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της σημερινής προέδρου, πρέπει να έχει οριστικά ξεκαθαρίσει ότι η ίδια υποψηφιότητα θα κατατεθεί.

Από πληροφορίες υψηλόβαθμων έγκυρων κομματικών πηγών προκύπτει ότι αυτό που απασχολεί την Φώφη Γεννηματά είναι εάν θα συνεχίσει ως πολιτικός αρχηγός την προσπάθεια να ανακτήσει το ΚΙΝΑΛ μέρος των δυνάμεων του πρώην ΠΑΣΟΚ που έχει αποχωρήσει προς άλλα κόμματα, ή όχι. Μια προσπάθεια που σε κάθε περίπωση φαίνεται να αγγίζει τα όριά της και που αν τυχόν η συνέχεια τέτοιας προσπάθειας αναληφθεί σε σκηνικό πρόωρων εκλογών και σε συνθήκες ακραίας πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, το ΚΙΝΑΛ θα κινδυνεύσει να καταγράψει απώλειες από την εκλογική επίδοσή του το 2019, ουσιαστικά ενταφιάζοντας κάθε περίπτωση ενός σοβαρού comeback στο κομματικό προσκήνιο της χώρας μελλοντικά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, παράλληλα, δεν θα ήθελε να «κλοτσήσει» την ευκαιρία που ενδεχομένως θα έχει στο ισχυρό σενάριο των πρόωρων εκλογών να διαχειριστεί την τρίτη διερευνητική εντολή που επιτάσσει το σύνταγμα, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και δεδηλωμένη δεν θα υπάρχει στην επόμενη βουλή. Αυτή την ευκαιρία η Φώφη Γεννηματά δεν είναι διατεθειμένη να την «πετάξει», μόνο και μόνο για να αναγγείλει άκαιρα την υποψηφιότητά της για την επανεκλογή της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Εάν το έκανε, ακόμη κι αν οι εσωκομματικές εκλογές αναβάλλονταν λόγω της πρόωρων γενικών εκλογών, η σημερινή πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είχε την υποχρέωση να χειριστεί την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας σε συνεννόηση με τους ανθυποψηφίους της για την κομματική ηγεσία (ως τώρα είναι είναι ήδη δύο, ο Νίκος Ανδρουλάκης κι ο Ανδρέας Λοβέρδος), κάτι που δεν επιθυμεί σε οποιαδήποτε περίπτωση. Σε τελευταία ανάλυση, αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, υπάρχει αρκετός χρόνος για να ανακοινωθεί η νέα υποψηφιότητα τη σημερινής προέδρου την κατάλληλη στιγμή.

Τέλος, σχετικά με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, οι ίδιες πηγές μας υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και η τυχόν εκλογή του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα κατέληγε πιθανότατα σε παραίτησή του  από την ευρωβουλή, με αποτέλεσμα να τον αντικαταστήσει ο Νίκος Παπανδρέου, σενάριο που δεν αφήνει αδιάφορους όσους στο ΚΙΝΑΛ προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ. Μάλιστα, μία πηγή μας ανέφερε ότι ήδη έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά μ’ αυτό και η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα είχε επισήμως ανακοινωθεί -όπως εγινε πριν λίγες μέρες- αν δεν είχε κλείσει τέτοια συνεννόηση. Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται για όσους προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ πολύ πιο αξιόπιστη λύση πολιτικής ουδετερότητας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από το πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι για τη συμφωνία αυτή δεν τελεί εν αγνοία και η Φώφη Γεννηματά.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού