Παπαδημούλης: Χρειάζεται μια φιλόδοξη κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας

Η πανδημία έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής, οι μεγάλες ανισότητες -που υπήρχαν και πριν την πανδημία- έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερες στα θέματα της δημόσιας Υγείας, χρειάζεται ακόμη περισσότερο αποτελεσματική δράση της πολιτικής Συνοχής, που είναι μια θεμελιώδης πολιτική της ΕΕ στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων

Παπαδημούλης

Ομιλία στη συζήτηση με τίτλο «Η πολιτική συνοχής ως μέσο για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα Υγείας» πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνεδρίασης της Επιτροπής περιφερειακής Πολιτικής (REGI)  του Ευρωκοινοβουλίου.

Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή για την παρουσίασή του.Νομίζω ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε ως Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής με αυτή την έκθεση είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί αγγίζουμε ένα θέμα στο οποίο πρέπει να τρέξουμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και φιλοδοξία, καθώς οι πολίτες περιμένουν από εμάς και ζητούν από την ΕΕ περισσότερα: Καλύτερες υπηρεσίες και “περισσότερη Eυρώπη” στην αντιμετώπιση των θεμάτων της δημόσιας Υγείας.

Η πανδημία έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής, οι μεγάλες ανισότητες -που υπήρχαν και πριν την πανδημία- έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερες στα θέματα της δημόσιας Υγείας, χρειάζεται ακόμη περισσότερο αποτελεσματική δράση της πολιτικής Συνοχής, που είναι μια θεμελιώδης πολιτική της ΕΕ στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Αλλά θα έλεγα και ότι η Πολιτική Συνοχής από μόνη της, δεν είναι αρκετή.

Χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα της υγειονομικής περίθαλψης και της δημόσιας Υγείας. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τα συστήματα δημόσιας Υγείας που η κρίση της πανδημίας τα βρήκε αποδυναμωμένα σε πολλά κράτη μέλη εξαιτίας πολιτικών λιτότητας και περικοπών τα προηγούμενα χρόνια.

Πρέπει ακόμη, να ενισχύσουμε τη διασυνοριακή συνεργασία, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, έτσι ώστε να διευκολύνουμε και πολίτες που αυτοπρόσωπα έχουν δυσκολία. Και κεντρική μας επιδίωξη πρέπει να είναι η άμβλυνση των μεγάλων ανισοτήτων στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Γιατί αυτό είναι μια βασική, θεμελιώδης αρχή για την ΕΕ, και η πραγματικότητα πολύ απέχει από το να υλοποιείται αυτή η αρχή με αποτελεσματικότητα.

Θα σας έλεγα ότι αυτή μας η πρωτοβουλία συνδέεται και με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Δεν αρκεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός 27 διαφορετικών πολιτικών, χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη πολιτική που να οδηγεί σε μια κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας.

Και η πρωτοβουλία που ξεκινάμε αυτή τη φορά, με αυτή τη συζήτηση, νομίζω ότι πρέπει να φροντίσουμε να λειτουργήσει ως γέφυρα ενίσχυσης των πολιτικών Συνοχής, αλλά και επιτάχυνση της δημιουργίας μιας κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Υγείας. Η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να είναι ένα βήμα, ένα σκαλοπάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Με αυτές τις σκέψεις, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Πολιτικής μου Ομάδας, σκοπεύω να συνεργαστώ στενά με τον  εισηγητή έτσι ώστε να διαμορφώσουμε με μεγάλη συναίνεση, μια καλή έκθεση και μια φιλόδοξη πρόταση.

Σας ευχαριστώ».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού