Θεμιστοκλέους: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία

‘Όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας δώδεκα με δεκαεφτά.

Τη διευκρίνιση ότι τα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών εισέρχονται σε κλειστούς χώρους με την επίδειξη του αρνητικού αποτελέσματος rapid test έκανε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία.

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είπε ότι ο στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας δεν είναι τόσο τα παιδιά, αλλά η οικογένεια, οι γονείς και ο παιδίατρος, τον οποίο συμβουλεύονται. «Όσοι παιδίατροι θέλουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορούν να ενταχθούν και να πραγματοποιούν και οι ίδιοι εμβολιασμούς. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να πειστούν».

‘Όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας δώδεκα με δεκαεφτά.

Aναφερόμενος στα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποστήριξε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. «Δικλίδες ασφαλείας υπάρχουν. Το βασικότερο είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς. Δεν είναι λογικό να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε ιατρείο ή πάνω από κάθε παιδίατρο. Το να μην εμβολιάσει κάποιος και να χορηγήσει πλαστό πιστοποιητικό είναι μια έκνομη ενέργεια. Έχουμε εμπιστοσύνη στους παιδιάτρους γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, για να δουλέψει ένα σύστημα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που δίνονται από τους επιστήμονες.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ. Ήρθε για να μείνει. Ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Όσοι περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο απομακρύνεται αυτή τη πιθανότητα. Ελπίζουμε να γίνει σαν μια βαριά γρίπη».

Κορονοϊός Θεμιστοκλέους

Θεμιστοκλέους: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία

Σχολιάζοντας τα ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι είναι κάτι ανησυχητικό. «Σίγουρα μας ανησυχούν. Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα».

Aναφορικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα. Είναι συγκεκριμένες κατηγορίες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες».

Παγώνη: Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς στα παιδιά

Παράλληλα η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας για τον δισταγμό των γονιών να επισπεύσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους η κ. Παγώνη ανέφερε ότι είναι μια λογική αντίδραση. «Δεν έχουμε ενημερώσει πλήρως τους γονείς γιατί ήταν το καλοκαίρι στη μέση. Τα ποσοστά (εμβολίασμού) είναι πολύ χαμηλά. Στις ηλικίες 12 -15 είναι 13% και 21% στις ηλικίες 15 – 17. Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς στα παιδιά, που είναι μέσα σε κλειστές αίθουσες. Πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτά τα παράθυρα. Είναι από τα πιο σημαντικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν στα σχολεία εκτός από τη μάσκα και τις αποστάσεις των δύο μέτρων. Είναι ένα “πακέτο” που σε βγάζει από αυτή την ιστορία που λέγεται Covid-19».

Σχολιάζοντας τα 3.000 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα παιδιά, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιά, η κ. Παγώνη είπε ότι η προοπτική, αν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, είναι δυσοίωνη. «Στην Αμερική τα στοιχεία που έχουμε για τα παιδιά είναι απογοητευτικά. Αναγκάστηκαν στο Λος Άντζελες και έβαλαν υποχρεωτικό εμβολιασμό στα σχολεία γιατί είχαν πάρα πολλά κρούσματα. Το ένα τρίτο των κρουσμάτων νοσηλεύθηκαν, μάλιστα, σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αν τα παιδιά φτάνουν να μπαίνουν σε ΜΕΘ αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, θα πρέπει να πάνε συνεργεία του ΕΟΔΥ στα σχολεία για να εμβολιάσουν τα παιδιά και να εμπλακούν περισσότερο στη διαδικασία εμβολιασμού και οι ιδιώτες γιατροί. «Τον σπουδαιότερο ρόλο θα τον παίξουν οι παιδίατροι που ξέρουν το ιστορικό τους. Όλοι μπορεί να βοηθήσουν. Έχει σημασία η ενημέρωση».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού