Κίνα – Γκεοργκίεβα: Για παραποίηση στοιχείων υπέρ του Πεκίνου κατηγορείται η επικεφαλής του ΔΝΤ – Αρνείται τις κατηγορίες

Η κατάταξη της Κίνας στο Doing Business 2018 report, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, αυξήθηκε επτά θέσεις στην 78η μετά τις αλλαγές μεθοδολογίας των δεδομένων, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο

Οι ηγέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της τότε επικεφαλής Kristalina Georgieva, άσκησαν “αδικαιολόγητες πιέσεις” στο προσωπικό για να αυξήσουν την κατάταξη της Κίνας στο “Doing Business 2018” report της τράπεζας, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα που κυκλοφόρησε χθες

Η έρευνα, που προετοίμασε η δικηγορική εταιρεία WilmerHale κατόπιν αιτήματος της επιτροπής δεοντολογίας της Τράπεζας, εγείρει ανησυχίες για την επιρροή της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα και στην κρίση της Georgieva -τωρινή επικεφαλής του ΔΝΤ- και στον τότε πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim.

Η Georgieva δήλωσε πως διαφωνεί “θεμελιωδώς με τα ευρήματα και τις ερμηνείες της έκθεσης” και έχει ενημερώσει σχετικά το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη ακύρωσε ολόκληρο το report Doing Business για το επιχειρηματικό κλίμα, δηλώνοντας ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι και η έρευνα της WilmerHale έχει εγείρει “ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς πρώην στελεχών του δ.σ. του δ.σ., καθώς και τωρινών ή πρώην στελεχών της Τράπεζας”.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι αναλύει τα “σοβαρά ευρήματα” όπως τα χαρακτήρισε.

Το report της WilmerHale ανέφερε “άμεσες και έμμεσες πιέσεις” από ανώτερα στελέχη στο γραφείο του Kim να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης ώστε να ανέβει η βαθμολογία της Κίνας, και είπε ότι πιθανότατα συνέβη μάλιστα.

Αναφέρει ακόμη ότι η Georgieva και ο βασικός της σύμβουλος Simeon Djankov, είχε πιέσει το προσωπικό να κάνει “συγκεκριμένες αλλαγές στα στοιχεία της Κίνας” και να αυξήσει την κατάταξη της σε μια περίοδο που η τράπεζα ζητούσε την υποστήριξη της Κίνας για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.

Η κατάταξη της Κίνας στο Doing Business 2018 report, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, αυξήθηκε επτά θέσεις στην 78η μετά τις αλλαγές μεθοδολογίας των δεδομένων, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Πηγή: capital.gr

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού