Γερμανία εκλογές: Ο Έλληνας της Bundestag διεκδικεί την επανεκλογή του

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης, ο μοναδικός ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής σήμερα στη Γερμανία, φέρει την ελληνική του ταυτότητα με υπερηφάνεια και, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί ηθική του υποχρέωση την προάσπιση των συμφερόντων και των δύο του πατρίδων

Γερμανία εκλογές: Τον περασμένο Μάρτιο, γιόρτασε μαζί με όλους τους Έλληνες τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, φωνάζοντας από την Bundestag «Χρόνια Πολλά Ελλάδα, Ζήτω το Έθνος!» Ο Γρηγόρης Αγγελίδης, ο μοναδικός ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής σήμερα στη Γερμανία, φέρει την ελληνική του ταυτότητα με υπερηφάνεια και, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί ηθική του υποχρέωση την προάσπιση των συμφερόντων και των δύο του πατρίδων.

Ο κ. Αγγελίδης διεκδικεί μεθαύριο την επανεκλογή του με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ανόβερο και δηλώνει έτοιμος για την επόμενη μέρα. Είναι πεπεισμένος ότι μετά την αποχώρηση της Άγγελας Μέρκελ οι ισορροπίες τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη θα αλλάξουν πολύ. «Αυτές οι εκλογές είναι από σημαντικότερες των τελευταίων ετών, καθώς η Γερμανία ασκεί μεγάλη επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι επιλογές της δεν μένουν απαρατήρητες από τα υπόλοιπα κράτη. Η Γερμανία χρειάζεται άμεσα μια νέα δυναμική και τολμηρή κυβέρνηση που θα φέρει νέο αέρα στα πολιτικά δρώμενα». Ασκεί μάλιστα κριτική στην απερχόμενη Καγκελάριο ότι όλα αυτά τα χρόνια η στάση της ήταν «αναμενόμενη και μονότονη». «Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αρκεστεί στην κατεύθυνση που υπέδειξε η κυρία Μέρκελ», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά στις αυριανές προκλήσεις, ο βουλευτής του FDP εκτιμά ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν συλλογικά, βασικά θέματα, όπως την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και τη δημιουργία μιας σταθερής, ισχυρής και διαχρονικής οικονομίας. Περιμένει ότι, λόγω της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με νέα μεταναστευτικό κύμα. «Για τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν που απειλείται η ζωή τους, αλλά και για τον πληθυσμό της Ευρώπης που θα δεχτεί πολλούς ανθρώπους, θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ανθρωπιστική λύση», τονίζει. Σε ό,τι αφορά το κλίμα, σημειώνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, «προκειμένου να αφήσουμε στα εγγόνια και στα δισέγγονα μας έναν βιώσιμο πλανήτη» και υπενθυμίζει ότι οι πλημμύρες του καλοκαιρού στη δυτική Γερμανία, με τους δεκάδες νεκρούς, αλλά και οι πυρκαγιές των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα, οφείλονται κατά πολύ στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Παιδί μεταναστών από το Κιλκίς, ο 56χρονος Γρηγόρης Αγγελίδης, παρ’ όλες τις δυσκολίες, επιμένει ότι οι ελληνικές του ρίζες αποτελούν μόνο προτέρημα. «Οι πολιτικοί της Γερμανίας με ελληνικές ρίζες αντιμετωπίζονται σαν όλους τους υπόλοιπους βουλευτές, δεν υπάρχει καμία διάκριση», διαβεβαιώνει. Απεναντίας, συνεχίζει, «τα κόμματα ζητούν την συμβουλή και συμβολή μας στα ελληνικά ζητήματα, καθώς και στις ελληνογερμανικές σχέσεις, διότι γνωρίζουμε εκ των έσω και τις δυο κουλτούρες και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Ευτυχώς, όπως λέει, οι ελληνογερμανικές σχέσεις διακατέχονται πλέον από αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό – πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις – και δεν είναι πλέον τεταμένες, όπως πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε, αναφέρει, κακόβουλα άρθρα και αιχμηρές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές δεν συνέβαλαν στη βελτίωση της κατάστασης. Τώρα πάντως, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Ποιο ρόλο όμως θα μπορούσε να αναλάβει ο ίδιος ανάμεσα στους δύο λαούς; «Αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου σαν γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες, σαν γέφυρα που επιδιώκει την ευημερία και των δυο χωρών, χωρίς εξαιρέσεις. Είμαι της άποψης ότι άτομα που έχουν ζήσει και στις δυο χώρες και που αντιλαμβάνονται τον τρόπο σκέψης των πολιτών και των δυο χωρών, είναι οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι για την ώθηση των διμερών σχέσεων. Νιώθω ηθική μου υποχρέωση την προάσπιση των συμφερόντων και των δυο μου πατρίδων».

Γερμανία εκλογές: Το “γερμανικό όνειρο” της Αργυρής Παρασχάκη

Η Αργυρή Παρασχάκη δεν έμαθε στη Γερμανία για τους μετανάστες. Είναι η ίδια μετανάστρια, παιδί μεταναστών από τη Ρόδο, ανθρώπων που δούλευαν μέρα – νύχτα σε δύσκολες συνθήκες για να εξασφαλίσουν καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Η κυρία Παρασχάκη βίωσε από πρώτο χέρι τις διακρίσεις και τα προβλήματα του «ξένου», έφτασε τελικά στο «γερμανικό όνειρο» και δεν είναι έκπληξη που σήμερα εργάζεται για να διευκολύνει άλλους μετανάστες. Ούτε το γεγονός ότι ονειρεύεται μια κοινωνικότερη και πιο δίκαιη Γερμανία και πιο ενωμένη, αλληλέγγυα και ισχυρή Ευρώπη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, η κυρία Παρασχάκη, υποψήφια με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, έχει απόλυτη επίγνωση της σημασίας της μεθαυριανής αναμέτρησης, τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει την κατεύθυνση, όχι μόνο για την Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από την μελλοντική κατεύθυνσή μας», τονίζει και σημειώνει ότι «σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από παγκόσμιο ανταγωνισμό, μπορούμε να διεκδικήσουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες και τα συμφέροντα μόνο εάν η Ευρώπη είναι εσωτερικά ενωμένη και εξωτερικά ικανή να δράσει». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει, πρέπει να γίνει η πιο σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. «Θέλουμε η Ευρώπη να πρωτοστατήσει στην προστασία του κλίματος. Θέλουμε μια ψηφιακά κυρίαρχη Ευρώπη βασισμένη σε μια ψηφιακή οικονομία με βάση αξίες. Επενδύοντας στην κοινή οικονομική δύναμη και στη δύναμη της καινοτομίας μας, ενισχύουμε την Ευρώπη ως τον πιο σύγχρονο, κοινωνικό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό οικονομικό χώρο στον κόσμο και εξασφαλίζουμε έτσι τα θεμέλια της ευημερίας μας», συνεχίζει.

Αρχές όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για την 44χρονη Αργυρή Παρασχάκη απόλυτη προϋπόθεση για έναν πιο δίκαιο, ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορεί να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική βασισμένη στην αλληλεγγύη. «Η δημοκρατία, η ελευθερία και το κράτος δικαίου είναι το θεμέλιο της κοινότητάς μας. Δεν θα επιτρέψουμε στο εθνικιστικό μίσος και τη λαϊκιστική διέγερση να διχάσουν την Ευρώπη. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για την ίδια, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί μια σημαντική πράξη αλληλεγγύης, η οποία «αμβλύνει τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού και ταυτόχρονα οδηγεί σε κοινωνικοοικολογικές αλλαγές και προωθεί την καινοτομία.» Σε αυτή τη βάση το SPD, λέει, θέλει να οικοδομήσει νέα εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και να αποτρέψει μια οικονομική και πολιτική διάσπαση.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για την ίδια τη Γερμανία; Η Αργυρή Παρασχάκη προτάσσει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και υιοθετεί με υπερηφάνεια τους στόχους του κόμματός της: η χώρα πρέπει να γίνει κλιματικά ουδέτερη το αργότερο έως το 2045, η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές το αργότερο έως το 2040. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι όλες οι κατάλληλες στέγες πρέπει να έχουν φωτοβολταϊκά συστήματα – αρχικά, αυτά θα πρέπει να είναι δημόσια κτίρια και νέα εμπορικά κτίρια. Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να γίνει η κορυφαία αγορά τεχνολογιών υδρογόνου έως το 2030. «Βλέπουμε την προστασία του κλίματος ως κινητήρα (για τη δημιουργία θέσεων) εργασίας και κοινωνική ευθύνη», τονίζει. Επιπλέον, το SPD θέλει να απαλλάξει τα χαμηλά εισοδήματα από την επιβάρυνση των υψηλών τιμών CO2, μέσω μέτρων αποζημίωσης. Ειδικά για τον τομέα των μεταφορών, στόχος είναι, όπως λέει η Αργυρή Παρασχάκη, να γίνει πιο φιλικός για το κλίμα – με κλιματικά ουδέτερα νέα αστικά λεωφορεία και τρένα έως το 2030. Έως την ίδια χρονιά στους δρόμους της Γερμανίας θα πρέπει να κυκλοφορούν 15 εκατομμύρια πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι, χωρίς αμφιβολία: «Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και εμείς ως SPD θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτήν την αλλαγή μαζί με όλους και, κυρίως, κοινωνικά!», επιμένει.

Στην ερώτηση αν η ελληνική της καταγωγή είναι αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για την υποψηφιότητά της, η απάντηση είναι για εκείνη αυτονόητη. Ήδη διευθύνει την κρατιδιακή Ένωση Δημοτικής Εκπροσώπησης Μεταναστών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. «Υποστηρίζω την ποικιλομορφία ως κανονικότητα», λέει και προσθέτει ότι βλέπει τις ελληνικές της ρίζες ως πλεονέκτημα, διότι έτσι μπορεί να μπει στη θέση των ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο, να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης που άλλοι δεν μπορούν. «Ξέρω, από πολλές συζητήσεις πριν αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι αποτελώ πρότυπο για πολλά άτομα με μεταναστευτικό πρότυπο, επειδή ‘τα κατάφερα’ μέσα από την κοινότητα. Και αυτό είναι επίσης μεγάλη ευθύνη», παραδέχεται.

Η ίδια έφυγε μικρό κοριτσάκι με την οικογένειά της από τη Ρόδο, έζησε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, εργαζόταν και τα βράδια σπούδαζε οικονομικές επιστήμες και διοίκηση επιχειρήσεων, ασχολείτο με την κοινότητα και τα προβλήματα των άλλων. Μπορεί λοιπόν ακόμη σήμερα να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών; «Θα το κάνω με χαρά. Με την εμπειρία μου, μπορώ να χρησιμεύσω ως γέφυρα, διότι γνωρίζω και καταλαβαίνω και τις δύο πλευρές», απαντάει. Ούτως ή άλλως, εξηγεί, θέτει υποψηφιότητα με το SPD, το οποίο ειδικά για την εξωτερική πολιτική και την Ευρώπη υιοθετεί θέσεις υπέρ της περαιτέρω εξέλιξης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε σύμφωνο βιωσιμότητας και υποστηρίζει, αντί για την επιστροφή στην προ πανδημίας πολιτική περικοπών, μια κοινή κοινωνικοοικολογική επενδυτική πολιτική και την εξέλιξη της Ευρώπης σε παγκόσμιο τεχνολογικό ηγέτη σε τομείς του μέλλοντος που θα εξαρτάται μελλοντικά λιγότερο από τρίτες δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά τη διπλωματία και τη θέση της Ευρώπης στις διεθνείς εξελίξεις, η κυρία Παρασχάκη θέλει να δει την ΕΕ σε πρωτοποριακό ρόλο στην πρόληψη διεθνών κρίσεων, στην προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό, επισημαίνει, θα δώσει σημαντική ώθηση η απομάκρυνση από την αρχή της ομοφωνίας για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου η ΕΕ να είναι ικανότερη για δράση. Στο ίδιο πλαίσιο, η υποψήφια του SPD τάσσεται υπέρ μιας νέας αρχής στη συνεργασία με τις ΗΠΑ στους τομείς του κλίματος, της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, του εμπορίου, της ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα ζητάει και να μην σπάσει το νήμα της συνομιλίας με τη Ρωσία.

Οι σχέσεις της Γερμανίας και της ΕΕ με την Τουρκία είναι ασφαλώς ειδικό κεφάλαιο. Στο πρόγραμμά του το SPD περιορίζεται να αναφερθεί στην ανησυχία που προκαλεί η πορεία της τουρκικής ηγεσίας στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Αυτό επαναλαμβάνει πολύ προσεκτικά και η κυρία Παρασχάκη, αντιλαμβανόμενη προφανώς την ευαισθησία του ζητήματος, ειδικά για την ίδια. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, τo SPD βλέπει τον εαυτό του ως «ένα ειρηνικό κόμμα που επικεντρώνεται στη διπλωματία και στον διάλογο, στην πρόληψη της εμφύλιας κρίσης και στην οικοδόμηση της ειρήνης, στον αφοπλισμό, στον έλεγχο των όπλων και στη διεθνή συνεργασία». Σε αυτό το πνεύμα, υποστηρίζει την περιοριστική προσέγγιση στις εξαγωγές όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού