Οι γερμανικές εκλογές κρίνουν τον χρόνο των εκλογών και στην Ελλάδα

Γερμανικές εκλογές: Δεν είναι γνωστό ποιά σημεία του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» θα ήθελαν στο SPD να τροποποιηθούν, αλλά τα σημεία του κατώτατου μισθού, των εργασιακών σχέσεων και της διαφάνειας στις αποκρατικοποιήσεις (με τα δύο πρώτα να βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του προεκλογικού προγράμματος των γερμανών σοσιαλδημοκρατών), είναι στη πρώτη γραμμή

γερμανικές εκλογές

Ειδικού συνεργάτη

Έγκυρες υψηλόβαθμες πηγές του μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωσαν πριν λίγες ώρες σε οφ δε ρέκορντ επικοινωνία μας ότι οι γερμανικές εκλογές είναι καίριος παράγων για τη διαμόρφωση του πολιτικού σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε, τυχόν επανεκλογή των χριστιανοδημοκρατών ή συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνεργασίας («μεγάλου συνασπισμού» με τους σοσιαλδημοκράτες ή οποιαδήποτε άλλη) θα διευκόλυνε τον πρωθυπουργό να επενδύσει σε πολιτικό χρόνο ως το τέλος της 4ετίας, επιδιώκοντας ανόρθωση στο τραυματισμένο προφίλ του ίδιου και της κυβέρνησής του. Αντίθετα, τυχόν επικράτηση και εγκατάσταση του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία, με κυβέρνηση σύμπραξης με προοδευτικές δυνάμεις θα ασκούσε σημαντική πίεση στο κυβερνόν κόμμα να εκκαθαρίσει άμεσα την ασάφεια που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Η άποψη αυτή, που είναι προϊόν ανάλυσης επιφανούς Έλληνα της Γερμανίας που διαδραματίζει σοβαρό ρόλο ενδιάμεσου στις σχέσεις Μέρκελ-Μητσοτάκη, είναι αποδεκτή και από το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου. Οι στενοί συνεργάτες Μητσοτάκη, εν όψει της ανάγκης να ληφθούν το συντομότερο αποφάσεις σχετικά με τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ για τους επόμενους μήνες και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών μέσα στο 2022, συνιστούν αναμονή μέχρι να γίνει γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία αλλά και να ολοκληρωθεί ο γύρος διαβουλεύσεων για τη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου, που κατά τον ίδιο επιφανή έλληνα της Γερμανίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διεξαχθεί.

γερμανικές εκλογές

Γερμανικές εκλογές: «Κλειδί» για τη συνέχεια των αποφάσεων

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κλειδί» για τη συνέχεια των αποφάσεων του επιτελείου στο μέγαρο Μαξίμου είναι αν οι χριστιανοδημοκράτες θα συμμετέχουν στη νέα γερμανική κυβέρνηση ή όχι. Στην αντίθετη περίπτωση, θεωρείται πιθανό ότι οι σοσιαλδημοκράτες, που συνεδριάζουν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), να συναινέσουν σε αίτημα αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0), όπως ζητάει επίμονα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν είναι γνωστό ποιά σημεία του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» θα ήθελαν στο SPD να τροποποιηθούν, αλλά τα σημεία του κατώτατου μισθού, των εργασιακών σχέσεων και της διαφάνειας στις αποκρατικοποιήσεις (με τα δύο πρώτα να βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του προεκλογικού προγράμματος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών), είναι στη πρώτη γραμμή.

Όπως αναγνωρίζουν οι ίδιες πηγές, τα σημεία αυτά, ανάμεσα σε μερικά άλλα, είναι πολύ σημαντικά για τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν κυβέρνηση Μητσοτάκη, και αν τυχόν αυτά τροποποιηθούν ή εγκαταλειφθούν θα πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στη σταθερότητα και την αποδοχή της σημερινής κυβέρνησης.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού