ΕΕ: Στον «πάγο» η δημοσιονομική χαλάρωση (και στην Ελλάδα)

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανασύστασης του λεγόμενου «Ουάσιγκτον γκρουπ», δηλαδή μιας άτυπης ομάδας ευρωπαίων επιτελών, που την εποχή της ελληνικής κρίσης και της ηγεμονίας Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ συνέρχονταν και έπαιρναν τις βασικές αποφάσεις, που στη συνέχεια  νομιμοποιούσαν τα ευρωπαϊκά όργανα και κυρίως το Eurogroup

Ειδικού συνεργάτη

Με αμηχανία αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, παρά το ότι αυτό είχε προβλεφθεί με ακρίβεια. Όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα, η Κομισιόν διαμήνυσε ήδη σ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι θα καθυστερήσει η έναρξη του διαλόγου για την παράταση αναστολής ισχύος των προβλέψεων του Συμφώνου σταθερότητας, με την επισήμανση ότι για να διεξαχθεί τέτοιος διάλογος αναγκαία προϋπόθεση είναι να διασαφηνιστεί η οικονομική πολιτική της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το γεγονός ότι η Άγγελα Μέρκελ θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της καγκελαρίου μέχρι να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν διασκεδάζει την αμήχανη αντίδραση της κομισιόν μπροστά στο γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ήδη καθυστερήσεις διαφαίνονται και στις εκταμιεύσεις των επόμενων πιστώσεων από το Ταμείο ανάκαμψης προς τις χώρες-μέλη, αφού ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κινήσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής χαλάρωσης χωρίς γερμανικό νεύμα.

ΕΕ: «Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων»

Η ασάφεια αυτή συμπαρασύρει σε στάση αναμονής και την ΕΚΤ, καθώς και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα τηλέφωνα ανάμεσα στη Φραγκφούρτη, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν «ανάψει», με την κα Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η ευαίσθητη και λεπτή κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή οικονομία δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων στη λήψη των οικονομικών αποφάσεων στην ευρωζώνη, ιδίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της πίεσης για αυξημένη ρευστότητα, ως βασικού εργαλείου ανάνηψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανασύστασης του λεγόμενου «Ουάσιγκτον γκρουπ», δηλαδή μιας άτυπης ομάδας ευρωπαίων επιτελών, που την εποχή της ελληνικής κρίσης και της ηγεμονίας Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ συνέρχονταν και έπαιρναν τις βασικές αποφάσεις, που στη συνέχεια  νομιμοποιούσαν τα ευρωπαϊκά όργανα και κυρίως το Eurogroup. Παρ’ ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την ανασύσταση του «Ουάσιγκτον γκρουπ» αυτό παραμένει το πιθανότερο σενάριο σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών εξελίξεων στην ευρωζώνη μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.            .

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νέα έχουν φτάσει και στην Αθήνα, χωρίς να έχει γίνει γνωστή καμιά αντίδραση.

δημοσιονομική χαλάρωση

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού