Το κόστος ενέργειας εξουθενώνει την ελληνική βιομηχανία

Τον Αύγουστο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (128€/MWh) ήταν 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool

ελλαδα κοστος ενεργειας

Το κόστος ενέργειας εξουθενώνει την ελληνική βιομηχανία, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ.

Όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκ των υψηλότερων μεταξύ χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρωζώνης σε όλη την περίοδο 2015-2020. Σε υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τον Αύγουστο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (128€/MWh) ήταν 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (65,4€/MWh) (σ.σ. προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, ενώ από τον Αύγουστο 2019 περιλαμβάνονται και οι Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ολλανδία).

Παράλληλα, η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) σημείωσε άνοδο τον Σεπτέμβριο, με έντονα ανοδική πορεία (+145%) τους τελευταίους 11 μήνες.

Συνολικά, επισημαίνει ότι την περίοδο Ιαν. – Ιουλ. 2021 η μεγαλύτερη άνοδος του κόστους παραγωγής σημειώθηκε στα Ορυχεία – Λατομεία και στον Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, με 27,1% και 14,2% (y-o-y), ενώ ακολούθησαν τα Βασικά μέταλλα (8,0%) και τα Μεταλλικά προϊόντα (4,3%).

Για το σύνολο της Βιομηχανίας την εν λόγω περίοδο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση της τάξης του 10%.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού