Επιπλοκές στις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ – Παρέμβαση ΝΑΤΟ

Αμυντικές συμφωνίες: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί σοβαρά για τις αλληλοεπικαλυπτόμενες παραχωρήσεις προς τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ ασαφής ως τώρα παραμένει και η τύχη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στο ΝΑΤΟ, που επηρεάζονται επίσης τόσο από τη συμφωνία με τη Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑ

αμυντικές συμφωνίες

Αμυντικές συμφωνίες: Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και η ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης να βρει όσο το δυνατό συντομότερα αντίβαρα στον δυσμενή για την Ελλάδα συσχετισμό ενόπλων δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών, θεωρείται ο βασικός λόγος για τις εσπευσμένες αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνουν έγκυροι παρατηρητές των εξελίξεων στην περιοχή μας.

Όμως, όπως αναφέρουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, η ανάγκη να υπάρξει άμεση ελληνική αντίδραση στην προσπάθεια από την Τουρκία να δημιουργηθούν τετελεσμένα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είχαν σαν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για νέες αμυντικές συμφωνίες να γίνουν με την Αθήνα σε μειονεκτική θέση, με συνέπεια να συμφωνηθούν υπερβολικές παραχωρήσεις της ελληνικής πλευράς τόσο προς τη Γαλλία όσο και προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους και στρατιωτικούς παρατηρητές στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση ποτέ δεν ήταν η προμήθεια των νέων εξοπλισμών, αφού η αποθράσυνση της τουρκικής επιθετικότητας θα επέβαλε αργά ή γρήγορα τον εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων  αμυντικών υποδομών της Ελλάδας. Το θέμα ήταν και παραμένει τόσο το κόστος των νεών εξοπλισμών όσο και τα παράλληλα στοιχεία των αμυντικών συμφωνιών που σύναψε η Ελλάδα.

Οι ίδιοι κύκλοι και παρατηρητές σημειώνουν ότι είναι πολύ σπάνια περίπτωση σε παγκόσμια κλίμακα να συνάπτονται αμυντικές συμφωνίες από μία χώρα χωρίς καμιά σχεδόν πρόβλεψη για αντισταθμιστικά οφέλη και το μόνο παράλληλο όφελος της χώρας που προμηθεύεται στρατιωτικούς εξοπλισμούς να είναι αόριστες δεσμεύσεις αμυντικής αλληλεγγύης.

αμυντικές συμφωνίες ΝΑΤΟ συμφωνίες

Αμυντικές συμφωνίες: Αμηχανία στο ΝΑΤΟ

Η ελληνική προμήθεια εξοπλισμών και οι υπόλοιπες παραχωρήσεις της Αθήνας προς τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει προκαλέσει αμηχανία στο ΝΑΤΟ, όπου χώρες-μέλη είναι και οι 3 χώρες. Το ΝΑΤΟ ανησυχεί σοβαρά για τις αλληλοεπικαλυπτόμενες παραχωρήσεις προς τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ ασαφής ως τώρα παραμένει και η τύχη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στο ΝΑΤΟ, που επηρεάζονται επίσης τόσο από τη συμφωνία με τη Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑ.

Ήδη, σημειώνεται σχετικά από τις ίδιες πηγές, μετά τις νέες συμφωνίες υπάρχουν υποδομές στις οποίες λόγο διαχείρισης έχουν η ίδια η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία και οι ΗΠΑ, και φυσικά και το ΝΑΤΟ. Μια κατάσταση που από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ κρίνεται ως πολύ επικίνδυνη στο ενδεχόμενο κρίσης, την οποία με τα σημερινά δεδομένα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν 4 διαφορετικά κέντρα λήψης αποφάσεων (Ελλάδα-Γαλλία-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), με αντικρουόμενα σε κάποια σημεία συμφέροντα και υποχρεώσεις ανάμεσά τους. Κατά τις ίδιες πηγές, στην έδρα του ΝΑΤΟ έχει τεθεί ανοιχτά το θέμα γύρου διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό να επανεξεταστούν οι όροι των σχέσεων Αθήνας-ΝΑΤΟ και το θέμα αυτό πρόκειται να τεθεί σύντομα στην Αθήνα, για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Η ανησυχία του ΝΑΤΟ, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν κρύφτηκε όταν μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις νέες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας η απάντηση που δόθηκε ήταν διπλωματική αλλά και ενδεικτική του προβληματισμού των Βρυξελλών. Οι αμυντικές συμφωνίες είναι δικαίωμα κάθε χώρας, σχολίασε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, παραπέμποντας εμμέσως στην υποχρέωση της Ελλάδας να τηρεί τις δεσμεύσεις της και απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Δένδιας συμφωνίες ΝΑΤΟ

Ειδικού συνεργάτη

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού