Μπορέλ: Η ΕΕ ετοιμάζει «έγγραφο επιλογών» ως απάντηση της τουρκικής συμπεριφοράς στα Βαρώσια

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών και τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο και σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης λύσης για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.​

Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα ετοιμάσει ένα «έγγραφο επιλογών», ως απάντηση στη μη αντιστροφή της συμπεριφοράς της Άγκυρας στα Βαρώσια.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζοζέπ Mπορέλ ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕ είχε ανακοινώσει πως αν η Τουρκία συνέχιζε τις προκλητικές ενέργειες, τότε το Συμβούλιο θα ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να ετοιμάσουν αυτό το «έγγραφο επιλογών». Ο ίδιος εξήγησε, επίσης, ότι στο έγγραφο αυτό θα αναλύεται η κατάσταση και θα καταγράφονται οι επιλογές του Συμβουλίου για διάφορα μέτρα, ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας. «Είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξουν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε. Το έγγραφο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το Νοέμβριο, εάν μέχρι τότε η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στάση.

Επιπλέον, ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών και τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο και σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης λύσης για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.​

Δεν προβλέπεται συνάντηση στις Βρυξέλλες με  Ιρανούς διαπραγματευτές για το πυρηνικό πρόγραμμα 

Καμία συνάντηση δεν είναι προγραμματισμένη με Ιρανούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο διαπραγματευτής της, ο Αλί Μπαγερί, θα πάει στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα γίνει καμία συνάντηση την Πέμπτη. Αν προβλεπόταν κάτι τέτοιο, θα είχα ενημερωθεί» είπε ο Μπορέλ μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη Βιέννη, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Είπα στους Ιρανούς ότι ο χρόνος πιέζει και είναι εναντίον μας», πρόσθεσε.

«Οι Ιρανοί ενημέρωσαν τον (Ευρωπαίο διαπραγματευτή) Ενρίκε Μόρα για την πρόθεσή τους να έχουν προηγουμένως συνομιλίες μαζί μου, όμως αυτή η επιθυμία δεν συγκεκριμενοποιήθηκε», εξήγησε ο Μπορέλ.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Μπαγερί θα πάει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες «για να συζητήσει τα θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα μετά τις επαφές του με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Ενρίκε Μόρα». Ο εκπρόσωπος του Μπορέλ διέψευσε ότι θα υπάρξει κάποια συνάντηση και ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επέμεινε ότι δεν έχει ενημερωθεί από τους Ιρανούς.

«Δεν είμαι κατά μιας τέτοιας συνάντησης», διευκρίνισε ωστόσο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους το απόγευμα.

Η ΕΕ πιέζει τους Ιρανούς να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Οι συνομιλίες διακόπηκαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν, τον Ιούνιο.

Ο Μπορέλ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τις επαφές που είχε ο Μόρα στην Τεχεράνη με τους νέους διαπραγματευτές του ιρανικού καθεστώτος και για τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον.

«Τα πράγματα βελτιώνονται», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού