Ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού φαίνεται πιο μεταδοτική. Ωστόσο, ιδιαίτερα οι οικονομικές ζημίες ανησυχούν τους Νοτιοαφρικανούς

παραλλαγή Όμικρον
Velonastongiaka

Η Κιρστ Ντάλτον ήθελε ένα πρωί πριν από λίγες μέρες να πάει στο γυμναστήριο. Αντί αυτού έζησε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν ξύπνησε. Ενα θετικό τεστ κορωνοϊού. «Δεν ένιωθα καλά. Ο σύντροφός μου είχε 39 πυρετό. Ήταν δύσκολες μέρες, αλλά ελπίζω να το ξεπεράσαμε. Ευτυχώς, δεν έχουμε χάσει την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης, κάτι που συμβαίνει συχνά με τη μετάλλαξη Όμικρον», λέει στο τηλέφωνο η 32χρονη.

Η Ντάλτον ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Το 88% όλων των κρουσμάτων από κορωνοϊό στη Νότια Αφρική οφείλονται κιόλας στην Όμικρον.

Τη στιγμή που πολλές αφρικανικές χώρες φαινόταν να έχουν την πανδημία υπό έλεγχο, η Όμικρον έκανε την εμφανισή της στη νότια Αφρική. Η Νότια Αφρική ανέφερε πρόσφατα περίπου 11.500 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα και η Όμικρον έχει πλέον εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε.

Ο Ρίτσαρτ Λέσελς, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κβαζούζου-Νατάλ στο Ντουρμπάν, αναμένει ότι οι αριθμοί στη Νότια Αφρική θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Βλέπουμε μια ταχεία εξάπλωση σε έναν πληθυσμό που πιστεύουμε ότι είχε σε μεγάλο βαθμό ανοσία στις προηγούμενες παραλλαγές», δήλωσε σε συνέντευξή του στη DW. Ωστόσο, λόγω της βασικής προϋπάρχουσας ανοσίας, η πορεία είναι πιο ήπια.

Η Νότια Αφρική βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο λοκντάουν από τον Οκτώβριο. Επιτρέπονται οι υπαίθριες εκδηλώσεις με μέγιστο αριθμό 2000 συμμετεχόντων. Υπάρχει τετράωρη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Εκτός από την υποχρεωτική απόσταση και τη μάσκα καθώς και τους ειδικούς κανόνες για τις κηδείες, πολλές άλλες δραστηριότητες επιτρέπονται.

Ο υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα δεν έχει ανακοινώσει πιο αυστηρά μέτρα προς το παρόν. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται για τους διοργανωτές μουσικών εκδηλώσεων. Το μουσικό φεστιβάλ “Ballito Rage” για παράδειγμα κοντά στο λιμάνι του Ντουρμπάν έπρεπε να ακυρωθεί μία ημέρα αφότου 36 επισκέπτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Επίσης σοβαρά πλήττεται ο τουριστικός κλάδος στη Νότια Αφρική, εν μέρει από τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν πολλές τρίτες χώρες εναντίον της Νότιας Αφρικής και των γειτονικών χωρών της.

Μετά από τρία κύματα κορωνοϊου, ο τουρισμός της Νότιας Αφρικής είχε προετοιμαστεί για μια σταδιακή ανάκαμψη.

Οι ζημίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια σύμφωνα με τον οικονομολόγο Άλεξ Φαν ντεν Χέφεν από το πανεσπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Είναι απίστευτα εξοργιστικό και προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η Νότια Αφρική θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει στο μέλλον στοιχεία για μια νέα μετάλλαξη.  Δεν μπορώ να μιλήσω για την κυβέρνησή μου, αλλά θα το ξανασκεφτούν πολύ καλά».

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Αφρική αυτή τη στιγμή χρειάζεται ουσιαστική στήριξη στον υγειονομικό τομέα και την κατανομή των εμβολίων.

Πηγή: Deutsche Welle

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού