Κορονοϊός – Σχολεία και υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Κορονοϊός: Tις εισηγήσεις τους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να καθορίσουν το αργότερο εντός 48ρου οι ειδικοί

κορονοϊός 3
Velonastongiaka

Κορονοϊός: Tις εισηγήσεις τους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να καθορίσουν το αργότερο εντός 48ρου οι ειδικοί με σύσκεψη την Τρίτη ή την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, με την Όμικρον να εξαπλώνεται στην κοινότητα με φρενήρη ρυθμό.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη “το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (…) ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς”.

Δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης των σχολικών διακοπών καθώς οι επιπτώσεις των κλειστών σχολείων είναι πολλαπλές, διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Κομβικό σημείο για τις όποιες αποφάσεις θεωρούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το αποτύπωμα των συγχρωτισμών της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο η σύντομη επώαση της νόσου στους ασθενείς σε διάστημα κατά μέσο όρο 2,5 ημερών, οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι της Δευτέρας για την εργασία και τα άλλα δύο self test που αναμένεται να διατεθούν δωρεάν στους πολίτες εντός των ημερών, αναμένεται να δώσουν σημαντικά νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Στην Επιτροπή των Ειδικών πληθαίνουν πάντως οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν. Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της ζητά από την Πολιτεία να πάρει μέτρα, κάνοντας λόγο για μεγάλο «υγειονομικό κίνδυνο».

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τη λειτουργία τους με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, όπως και τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου.

Για το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των φροντιστηρίων συνεδριάζει σήμερα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη να δηλώνει στο ertnews.gr ότι ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα ξεκινήσει σήμερα με τηλεκπαίδευση περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας.

Η αυξημένη διασπορά αποτυπώνεται στα νοσοκομεία που εφημερεύουν, με την παραλλαγή Όμικρον να τρομάζει με την ταχύτητα της μεταδοτικότητας – στις 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% των κρουσμάτων φτάνοντας μέσα σε 10 μέρες πάνω από 70% – δείχνοντας όμως χαμηλότερη νοσηρότητα και πιο ήπιες νοσηλείες. Στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι η πίεση στο ΕΣΥ, σε σχέση με την Όμικρον θα είναι κυρίως στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν πληρότητα άνω του 90%, καθώς το σύστημα δεν έχει αποσυμφορηθεί από τη Δέλτα.

Έξι νέες μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν βλάπτει τους πνεύμονες τόσο όσο η Δέλτα και άλλες προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά πολλαπλασιάζεται στο λαιμό και αποφεύγονται οι πνευμονίες.

Η Όμικρον έχει μικρό χρόνο επώασης, αυτό είναι το νέο δεδομένο, γι’ αυτό και η αυτοαπομόνωση μειώθηκε χρονικά. Όποιος έχει συμπτώματα συναχιού ή μπούκωμα θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως ασθενής με Όμικρον, είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στην ΕΡΤ.

κορονοϊός 1

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα για τους κάτω των 60

Την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους κάτω των 60 ετών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκαϊ ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης κάτι που σχεδιάζεται να γίνει μέσω της ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να λογίζεται ως εμβολιασμένος όποιος κάνει και την ενισχυτική δόση όταν περάσει το επτάμηνο. Παράλληλα όπως είπε εξετάζεται η υποχρεωτικότητα, για πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα στη βάση ηλικιακών κριτηρίων, με εξαίρεση τους υγειονομικούς.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού