Σφίγγει η ρευστότητα στην Ελλάδα – Διαθέσιμα για κάλυψη υποχρεώσεων του δημοσίου ως 31/1

Υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για την απροθυμία των ελληνικών τραπεζών να τροφοδοτήσουν την αγορά με ρευστότητα, παρά την μεγάλη στενότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη κύκλος διαβουλεύσεων στελεχών του μεγάρου Μαξίμου με τις διοικήσεις των τραπεζών

Συντάξεις αναδρομικά
Velonastongiaka

Ειδικού συνεργάτη

Σ’ έναν κλοιό μεγάλων πιέσεων έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία όσον αφορά στην επάρκεια δημοσιονομικών πόρων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου την επόμενη περίοδο.

Όπως μεταφέρουν εγκυρότατες κυβερνητικές πηγές, η στενότητα έχει προσλάβει έντονο χαρακτήρα λόγω των πρόσθετων αναγκών που έχει δημιουργήσει το νέο κύμα της πανδημίας και με τα δημόσια έσοδα να εμφανίζουν κάθετη πτώση. Το τελευταίο αυτό δεδομένο, που συμπίπτει με τον προτελευταίο μήνα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους, αποδίδεται σε παύση πληρωμών των υποχρεώσεων των νοικοκυριών, που αποδίδεται στη στενότητα στους οικογενειακούς  προϋπολογισμούς λόγω της ακρίβειας, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που συνήθως καταγράφεται κάθε Ιανουάριο.

Η φετινή παύση πληρωμών οφειλών των νοικοκυριών, όμως φέτος, έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, καθώς οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν καταβάλλονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και τις ρυθμισμένες σε δόσεις οφειλές αλλά και με τα τέλη κυκλοφορίας.

ρευστότητα πληρωμές

Όμως, αυτό που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική στενότητα στα δημόσια ταμεία είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις εισροές από την ΕΕ (πάγιες και έκτακτες, λόγω της πανδημίας). Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει  λεπτομερώς το μέγαρο Μαξίμου για τις καθυστερήσεις απόδοσης στην Ελλάδα επιστροφών από κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs), παρά τις αποφάσεις να αποδοθούν στη χώρα μας οι σχετικές πιστώσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για την απροθυμία των ελληνικών τραπεζών να τροφοδοτήσουν την αγορά με ρευστότητα, παρά την μεγάλη στενότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη κύκλος διαβουλεύσεων στελεχών του μεγάρου Μαξίμου με τις διοικήσεις των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να διατεθούν πόροι στην αγορά και να σταματήσουν να διακρατούν οι τράπεζες το σύνολο των πιστώσεων που αντλούν από την ΕΚΤ για τη δύσκολη επόμενη περίοδο και μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα με τον πληθωρισμό.

Πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί στη κυβέρνηση η επιλογή του νέου διοικητή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, από τις δηλώσεις του οποίου διαφαίνονται ελάχιστες ελπίδες παράτασης των προγραμμάτων αυξημένης ρευστότητας στην ευρωζώνη λόγω της πανδημίας.

ρευστότητα ΥΠΟΙΚ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού