Ματαρέλα: Πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια των ασθενέστερων

Στη 40λεπτη ομιλία του, θέλησε να δώσει μεγάλη έμφαση στον κοινωνικό ρόλο της πολιτικής δράσης: «η καταπολέμηση κάθε ανισότητας πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της πολιτικής δράσης, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Velonastongiaka

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας για τη δεύτερη, συνεχή θητεία του.

Στη 40λεπτη ομιλία του, θέλησε να δώσει μεγάλη έμφαση στον κοινωνικό ρόλο της πολιτικής δράσης: «η καταπολέμηση κάθε ανισότητας πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της πολιτικής δράσης, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζήτησε να προασπιστούν τα δικαιώματα και να τύχει σεβασμού η αξιοπρέπεια των γυναικών που δυσκολεύονται να εισέλθουν στον χώρο της εργασίας, των νέων «οι οποίοι, πολύ συχνά έχουν μια κακοπληρωμένη, επισφαλή δουλειά», όπως και να προληφθούν οι θάνατοι στους χώρους εργασίας. «Είναι απαράδεκτο να χάνει τη ζωή του κάποιος κατά την εκτέλεση της εργασίας του» , είπε ο Ματαρέλα και τόνισε ότι «πρέπει να καταπολεμηθεί δυναμικά ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός».

«Η ανισότητα δεν είναι το αναγκαίο κόστος της ανάπτυξης. Αντιθέτως, αποτελεί εμπόδιο για κάθε προοπτική ανάπτυξης», είπε ο Ιταλός πρόεδρος.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, με τη διαφύλαξη της αυτονομίας του δικαστικού σώματος, αλλά και την εξασφάλιση της αναγκαίας αποτελεσματικότητας που ζητούν οι πολίτες.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε να τιμήσει και τη μνήμη της Μόνικα Βίτι, της μεγάλης Ιταλίδας ηθοποιού η οποία έφυγε χθες από τη ζωή, χαρακτηρίζοντάς την

«μια μεγάλη πρωταγωνίστρια του πολιτισμού και του κινηματογράφου της χώρας», όπως και του εκλιπόντος προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μπαταρέλα τάχθηκε «υπέρ μια πιο δίκαιης και αποτελεσματικής Ευρώπης», η οποία «πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή».

Με αναφορά στις ρωσο-ουκρανικές εντάσεις, ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε: «Εδώ και πολλές δεκαετίες η Ευρώπη ζει σε συνθήκες ειρήνης. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να ξαναρχίσει να φυσά ο άνεμος της σύγκρουσης, σε μια ήπειρο η οποία γνώρισε τις τραγωδίες του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίδειξη δύναμης πρέπει να δώσει τη θέση της στην αμοιβαία κατανόηση».

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, τέλος, απευθυνόμενος στους Ιταλούς γερουσιαστές και βουλευτές, υπογράμμισε ότι «οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να στηρίξουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες στην ταλανιζόμενη μεσογειακή και μεσανατολική πραγματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού