Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται

Τσίπρας
Velonastongiaka

«Έντρομος μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία και τους πολίτες να πάρουν μέρος στις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος την Κυριακή 15 Μαΐου για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής.

«Αφού εννιά μήνες ο κ. Μητσοτάκης, με την πολιτική του να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, έχει λεηλατήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σήμερα έντρομος μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο κέντρο της Καβάλας.

«Για μας όποια μέτρα, έστω και αυτά τα πολύ αργοπορημένα, είναι καλοδεχούμενα. Ακόμα πιο καλοδεχούμενη όμως είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρει: Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Για να σταματήσει αυτή η παρακμή για τον τόπο, η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, να έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που είναι τελευταία στους μισθούς, τελευταία στην ελευθερία του Τύπου, τελευταία σε επιδόσεις που ντροπιάζουν τη χώρα πανευρωπαϊκά. Εδώ, από την Καβάλα, Θέλω να δείξω, για άλλη μία φορά, την ανάγκη να στηριχθεί με κάθε τρόπο η ελληνική κοινωνία, οι μισθωτοί, οι χαμηλόμισθοι κυρίως, τα νοικοκυριά, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, εδώ από την Καβάλα που έχει γίνει συνώνυμο της εργασιακής εκμετάλλευσης της εργασιακής ζούγκλας με τους χιλιάδες απολυμένους», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις 15 του Μάη καλούμε τους πολίτες στις εσωτερικές μας διεργασίες, να συμμετέχουν ενεργά και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρία χρόνια τώρα άοκνα εργάζεται για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας περπάτησε στο εμπορικό κέντρο, σταμάτησε σε αρκετά καταστήματα και συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, σχολίασε με την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι».

Στη διαδρομή συνάντησε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλη Λεμονίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, ο εμπορικός κόσμος από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Ένας ιδιοκτήτης ψητοπωλείου τού είπε ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος από 600 με 700 ευρώ που ήταν, τώρα έχει φτάσει τα 1.350 ευρώ, ενώ ένας άλλος του έδειξε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με τη μεγάλη αύξηση.

«Ανεβάστε κι άλλο τους τόνους, τα κομμωτήρια δεν είναι βιώσιμα, κλείνουν το ένα μετά το άλλο, προσφέρουμε δωρεάν κουρέματα», είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μία ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου.

Ένας απολυμένος από τη βιομηχανία ζάχαρης του είπε ότι εδώ και τρία χρόνια περιμένει να πάρει την αποζημίωση απόλυσης και στην ίδια δεινή θέση με αυτόν βρίσκονται 100 απολυμένοι.

Ένας αγρότης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα όταν ένα τσουβάλι λίπασμα έχει φτάσει στα 40 ευρώ.

Τσίπρας: Αν αφεθεί αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας, τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό

Κριτική στον πρωθυπουργό ότι “άργησε” εννιά μήνες να πάρει μέτρα άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας εν αναμονή του διαγγέλματός του κ.Μητσοτάκη για τα μέτρα ελάφρυνσης στους λογαριασμούς του ρεύματος, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να στηρίξει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους λογαριασμούς που έχουν ήδη εκδοθεί με τη ρήτρα προσαρμογής.

Μιλώντας στο τοπικό κανάλι της Καβάλας, CENTER, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως «κάθε ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών είναι καλοδεχούμενη», ωστόσο, ζήτησε αυτή η ελάφρυνση «να μην επιβαρύνει με άλλον τρόπο τον Έλληνα φορολογούμενο». «Αν μπει μαχαίρι στην αισχροκέρδεια, αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό. Αν αφεθεί όμως αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας και πάρουμε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να συνεχίσουν να έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων η ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως πέρα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι κρίσιμο να υπάρξει κάποια πρόβλεψη και για τους καταναλωτές που ήδη έχουν λάβει λογαριασμούς με ενσωματωμένη τη ρήτρα προσαρμογής, η νομιμότητα της οποίας, όπως διευκρίνισε, μένει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τη «γενναία απόφαση» να στηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν μόνο το τίμημα που αφορά στο λογαριασμό τής ΔΕΗ και όχι τη ρήτρα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. «Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να πάρει εκ των υστέρων και άρον άρον κάποια μέτρα για να καταργήσει αυτή τη ρήτρα, υπό το φόβο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα την κρίνει παράνομη. Αλλά τόσους μήνες, από τον Αύγουστο του 2021 που αυτή τη ρήτρα, την παράνομη την πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με αυτή την αφαίμαξη των εννιά και πλέον μηνών, τι θα γίνει;», σχολίασε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι «τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια» και η «ανηφόρα του πληθωρισμού» στην Ελλάδα ξεκίνησαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα μεταξύ των οποίων ότι ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας «η ΔΕΗ αγόραζε ρεύμα και το πουλούσε τρεις φορές ακριβότερο». Επισήμανε, δε, ότι «οι αυξήσεις σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν το 20%», ενώ «στην Ελλάδα προσεγγίζουν το 80%». «Γιατί; Γιατί στην Ελλάδα αφέθηκε ανεξέλεγκτη αυτή η αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη, αλλά ταυτόχρονα είναι ελληνικής έμπνευσης και αυτή η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία νομίζω όχι αδίκως έχω ονομάσει “ρήτρα Μητσοτάκη” διότι επί των ημερών του έχει συμβεί αυτό το φοβερό φαινόμενο. Όπου το 99% των τρομακτικών αυξήσεων στη χονδρική τιμή του ρεύματος, περνάει μέσω της λιανικής στον ίδιο τον καταναλωτή», συμπλήρωσε.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας ενεργοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι επρόκειτο για μια ευρωπαϊκή οδηγία, διευκρινίζοντας ότι εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ. «Ένα θέμα είναι η ευρωπαϊκή οδηγία, ένα δεύτερο θέμα είναι πώς ακριβώς αυτή εφαρμόζεται. Διότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει το χρηματιστήριο ενέργειας, στην Ελλάδα μόνο, όμως, είναι σχεδόν στο 100% της παραγόμενης ενέργειας», σημείωσε και επανέλαβε πως «πέραν του χρηματιστηρίου ενέργειας που διαμορφώνει πολύ υψηλά την τιμή της χονδρικής του ρεύματος, υπάρχει και η περιβόητη ρήτρα που περνά όλο το βάρος στον καταναλωτή».

Εξάλλου, έκανε λόγο «για μια κατάσταση η οποία είναι αβίωτη» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εκφράζοντας τον φόβο ότι «η κοινωνία βυθίζεται μέσα σε αυτή την κρίση, ότι η οργή και η αγανάκτηση είναι αυτό που περισσεύει πια στους Έλληνες πολίτες». «Αυτό φαντάζομαι κατάλαβε και ο κ. Μητσοτάκης και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ενώ εννιά μήνες αδιαφορούσε», προσέθεσε και προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας, η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί μπροστά σε μια κρίση χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε την περίοδο του Μνημονίου», παραπέμποντας στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. «Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πορείας. Πολιτική αλλαγή, άρα το γρηγορότερο δυνατό η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα ήταν λύτρωση και μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει την κοινωνία και να δώσει ελπίδα και προοπτική, ανάταση της οικονομίας», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερθείς στην ψηφοφορία της 15ης Μαΐου για την ανάδειξη από τη βάση προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής, την χαρακτήρισε «γιορτή δημοκρατίας», τονίζοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να γίνει ένα «μαζικό κόμμα, καρδιά της προοδευτικής παράταξης του τόπου» και ταυτόχρονα να δοθεί «το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού