Το ακριβό σιτάρι αναγκάζει τους αφρικανούς να το βγαζουν από τις διατροφικές ανάγκες τους

Οι παραγωγοί τροφίμων στην Κένυα, την Αίγυπτο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νιγηρία και το Καμερούν αναμειγνύουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις στα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά τους. Το τοπικό ρύζι, το αλεύρι μανιόκας και το σόργο αντικαθιστούν το σιτάρι, το οποίο έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συμπίεσε τις εξαγωγές από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους φορτωτές

τροφιμα αφρικη
Velonastongiaka

Οι Αφρικανοί καταναλωτές αρχίζουν να εγκαταλείπουν το σιτάρι από τη διατροφή τους επειδή οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού έχουν απογειωθεί.

Οι παραγωγοί τροφίμων στην Κένυα, την Αίγυπτο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νιγηρία και το Καμερούν αναμειγνύουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις στα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά τους. Το τοπικό ρύζι, το αλεύρι μανιόκας και το σόργο αντικαθιστούν το σιτάρι, το οποίο έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συμπίεσε τις εξαγωγές από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους φορτωτές.

Η Κένυα εισάγει περίπου το 44% του σιταριού της από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η εκτίναξη των τιμών συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού στο 6,5% τον Απρίλιο. Η Unga Group, η εταιρεία παραγωγής σιτάλευρου μάρκας Exe και αραβοσίτου Jogoo με έδρα το Ναϊρόμπι, βλέπει μια μετατόπιση των πωλήσεων προς τη σειρά Amana με ρύζι και όσπρια.

Οι παγκόσμιες προμήθειες σιταριού θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές μετά από σοβαρούς καύσωνες που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

Προηγουμένως, η χώρα μείωσε την εκτίμηση της παραγωγής της για τη φετινή σεζόν, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή προσφορά για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

“Θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πίεση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης κατανάλωσης των εγχώρια παραγόμενων χονδροειδών δημητριακών”, δήλωσε η Shirley Mustafa, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο FAO μείωσε τις προοπτικές του για το 2022 για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για την Ουκρανία παραμένει κάτω από το μέσο όρο. Ο πόλεμος πιθανότατα θα μειώσει τη συγκομιζόμενη έκταση κατά τουλάχιστον το ένα πέμπτο.

Πηγή: Bloomberg

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού