Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους του «Θεαγένειου»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Α.Ν.Θ Θεαγένειο, «η νοσηλευτική παρόλο που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του συστήματος Υγείας δεν έχει τύχη της αναγνώρισης που θα έπρεπε από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά»

Velonastongiaka

Σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προχωρούν σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου, οι νοσηλευτές του νοσοκομείου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Α.Ν.Θ Θεαγένειο, «η νοσηλευτική παρόλο που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του συστήματος Υγείας δεν έχει τύχη της αναγνώρισης που θα έπρεπε από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Οι νοσηλευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες τις παθογένειες του συστήματος Υγείας σε αντίξοες συνθήκες με τα θεσμικά τους προβλήματα να παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες» και το σωματείο καλεί όλους τους συναδέλφους σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12/5/2022 στις 13:00 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου «ώστε να μετατρέψουμε την ημέρα αυτή σε ημέρα διεκδίκησης και ανάδειξης των προβλημάτων του κλάδου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

«Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου και αποτελεί την ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο και στην προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα τώρα, την περίοδο αυτή, το έργο των νοσηλευτών αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, γεγονός που καταξιώνει και αναδεικνύει στην συνείδηση όλου του κόσμου τον ιδιαίτερο ρόλο και την προσφορά των νοσηλευτών.

Η νοσηλευτική παρόλο που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του συστήματος Υγείας δεν έχει τύχη της αναγνώρισης που θα έπρεπε από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Οι νοσηλευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες τις παθογένειες του συστήματος Υγείας σε αντίξοες συνθήκες με τα θεσμικά τους προβλήματα να παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες.

Αποτελεί τον πιο υποστελεχωμένο κλάδο του συστήματος Υγείας, με χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και με την χειρότερη αναλογία στην Ευρώπη νοσηλευτή ανά ασθενή.

Μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών έχουν να γίνουν χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας νοσηλευτών που υπηρετούν στο σύστημα έχει ξεπεράσει τα 45 χρόνια.

Οι εκατοντάδες νοσηλευτές που υπηρετούν στο σύστημα με ελαστικές μορφές απασχόλησης λειτουργούν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το δίκαιο αίτημα ένταξης τους στα ΒΑΕ παραπέμπεται από την κυβέρνηση στο απώτερο μέλλον παρά την θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό.

Η σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού ένα αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσηλευτών δεν πραγματοποιείται λόγω των μικροπολιτικών, μικροκομματικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων μιας ισχνής μειοψηφίας του κλάδου.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών βασίζονται σε ένα ασαφή και απαρχαιωμένο θεσμικό κλάδο που υπάρχει από το 1989.

Οι μισθοί των νοσηλευτών στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και δεν τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια παρά την μεγάλη προσφορά τους. Ακόμη και το αυτονόητο, η πληρωμή των υπερωριών καθυστερούν λόγω μείωσης κονδυλίων από το Υπουργείο Υγείας. Οι δεκάδες συνάδελφοι της μαθητείας του ΟΑΕΔ που προσφέρουν στο σύστημα λόγω των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν, έχουν να πληρωθούν το μισθό τους 4 μήνες.
Εκατοντάδες συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ εδώ και 8 μήνες. Επιτέλους η Κυβέρνηση να σταματήσει την εμμονική στάση της και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι στην εργασία τους, δίνοντας ανάσα στο ΕΣΥ.
Το Σωματείο Εργαζομένων Α.Ν.Θ Θεαγένειο καλεί όλους τους συναδέλφους σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12/5/2022 στις 13:00 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, ώστε να μετατρέψουμε την ημέρα αυτή σε ημέρα διεκδίκησης και ανάδειξης των προβλημάτων του κλάδου.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
Επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή
Αύξηση μισθών και του ανθυγιεινού επιδόματος».

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού