Γερμανικός Τύπος: «Η μάχη της πανεπιστημιούπολης» στην Αθήνα

O γερμανικός Τύπος συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην Ελλάδα. «Αυτό που για ορισμένους είναι απαραίτητος, προστατευμένος χώρος δημοκρατικής κουλτούρας, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης και των συντηρητικών είναι αυξανόμενος χώρος ανομίας»

απθ αστυνομια
Velonastongiaka

Η σύσταση του νέου σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην Ελλάδα και το διαχρονικό ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου συνεχίζει να απασχολεί τον γερμανικό τύπο τις τελευταίες μέρες.  Μετά την εφημερίδα Tagezeitung τώρα και η Tagesspiegel φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για το θέμα.Το ρεπορτάζ μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μπροστά από τον χώρο της Σχολής Φυσικών Επιστημών, όπου η πανεπιστημιακή διοίκηση θέλει να φτιάξει βιβλιοθήκη, ομάδα 200 περίπου φοιτητών είναι συγκεντρωμένοι, ενώ αστυνομικοί με πλήρη εξοπλισμό επιτηρούν το εργοτάξιο.

«Η ιστορία είναι μακρά και γεμάτη με συγκρούσεις: Στην αρχή της χρονιάς η αστυνομία εκδίωξε από εδώ καταληψίες, που βρίσκονταν εκεί από το 1988. Για τους αριστερούς φοιτητικούς συλλόγους το εργοτάξιο αυτό αποτελούσε ‘κόκκινο πανί’, σύμβολο της εκδίωξης από αυτόνομους, ελεύθερους χώρους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην Ελλάδα, η αντιπαράθεση μεταξύ των παραδοσιακά -κατεξοχήν- αριστερών φοιτητών, του κράτους και των αρχών επιβολής του νόμου κλιμακώνεται ολοένα περισσότερο από τότε που η συντηρητική Νέα Δημοκρατία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, πίσω από τη νέα «κλιμάκωση» κρύβεται ο νέος νόμος 4777 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο για τα ελληνικά πανεπιστήμια που μεταξύ άλλων προβλέπει διαγραφές αιώνιων φοιτητών, numerus clausus για την είσοδο σε σχολές δημόσιων πανεπιστημίων αλλά και τη μόνιμη αστυνομική παρουσία. «Το μέτρο αυτό ξυπνά σε μαθητές και καθηγητές μνήμες από τη στρατιωτική δικτατορία 1967-1974».

Μετά από εκτενή αναφορά στην ιστορία του πανεπιστημιακού ασύλου από την περίοδο της χούντας, τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα, το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αυτό που για ορισμένους είναι απαραίτητος, προστατευμένος χώρος δημοκρατικής κουλτούρας, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης και των συντηρητικών είναι αυξανόμενος χώρος ανομίας. Βίαιες διαδηλώσεις, ποινικά αδικήματα με ναρκωτικά, υλικές ζημίες, επιθέσεις σε αστυνομικούς υπαλλήλους (…)» Από την άλλη πλευρά «οι ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας είναι επίσης αμφιλεγόμενες και εκτός πανεπιστημιούπολης. Αρκετές μελέτες, μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν ότι πολλά μέλη της ελληνικής αστυνομίας πρόσκεινται στην ακροδεξιά (…)»

Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνει: «Oι ακτιβιστές δεν θεωρούν ότι υπάρχει πια ελπίδα να σταματήσουν τον νέο νόμο, που έχει ψηφιστεί (…) Mια πρώτη, απροσδόκητη επιτυχία είναι όμως ήδη εμφανής: σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές η ειδικά εκπαιδευμένη ‘πανεπιστημιακή αστυνομία’ θα μπορεί ίσως να περιπολεί μόνο έξω από τα πανεπιστήμια».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού