Συνάντηση του πρόεδρου της Αφρικανικής Ένωσης με τον Πούτιν σήμερα στο Σότσι

Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Πούτιν, ενώ τον Σαλ θα συνοδεύει ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μούσα Φάκι Μαχάματ από το Τσαντ.

πουτιν
Velonastongiaka

Ο Μάκι Σαλ, πρόεδρος της Σενεγάλης η οποία ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, μετέβη χθες στη Ρωσία για να συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Η επίσκεψη αυτή “εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και στην απελευθέρωση των αποθεμάτων σιτηρών και λιπασμάτων, ο αποκλεισμός των οποίων επηρεάζει ιδιαίτερα τις αφρικανικές χώρες”, διευκρίνισε το γραφείο του Σαλ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Πούτιν, ενώ τον Σαλ θα συνοδεύει ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μούσα Φάκι Μαχάματ από το Τσαντ.

“Στο ίδιο πνεύμα η Αφρικανική Ένωση έχει δεχθεί το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον οργανισμό”, επισήμανε το γραφείο του Σενεγαλέζου προέδρου. Ο χρόνος και ο τρόπος που θα γίνει αυτό “θα συμφωνηθούν από κοινού”, πρόσθεσε.

Ο Σαλ είχε απευθυνθεί την Τρίτη στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και τους είχε ζητήσει να κάνουν τα πάντα “για να απελευθερωθούν τα αποθέματα των διαθέσιμων σιτηρών” στην Ουκρανία που παραμένουν εγκλωβισμένα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, η οποία έχει αποκλείσει τη Μαύρη Θάλασσα και απαγορεύει την πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο Σενεγαλέζος πρόεδρος είχε κάνει λόγο “για το καταστροφικό σενάριο ελλείψεων και γενικευμένων αυξήσεων τιμών”.

Εξάλλου είχε υπογραμμίσει ότι η τρέχουσα κρίση ακολουθεί αυτή της covid-19, η οποία είχε ήδη επιδεινώσει την πείνα στην Αφρική. “Πιθανόν τα χειρότερα είναι μπροστά μας”, είχε τονίσει.

Μάλιστα ο Σαλ υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πολλές αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους και η δική του, εξαρτώνται πολύ από τις εισαγωγές σιτηρών από την περιοχή της Ουκρανίας. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν την εξαίρεση ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα Swift.

Η Σενεγάλη, που έχει στενές σχέσεις με τις δυτικές χώρες, είχε προκαλέσει την έκπληξη στις 2 Μαρτίου όταν απείχε από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση το ΟΗΕ για ένα σχέδιο απόφασης το οποίο απαιτούσε από “τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την χρήση βίας εναντίον της Ουκρανίας”.

Στις 24 Μαρτίου το Ντακάρ υπερψήφισε άλλο σχέδιο απόφασης που ζητούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο.

Σχεδόν οι μισές αφρικανικές χώρες απείχαν ή δεν ψήφισαν στις δύο αυτές ψηφοφορίες.

Ο Σαλ εξήγησε στη διάρκεια συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Ντακάρ στα τέλη Μαΐου ότι ο πόλεμος “επηρεάζει” τους Αφρικανούς, όμως “καταδίκασε την εισβολή” πιο ξεκάθαρα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού