Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα – Η αντίδραση της Αθήνας

Ο Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών και ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την παρουσία και δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά

Τσαβούσογλου:
Velonastongiaka

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για διαδηλώσεις που έγιναν από την «τρομοκρατική οργάνωση του PKK» κοντά στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών και ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την παρουσία και δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι τουρκικές αρχές φαίνεται να υποστήριξαν επίσης ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Λάζαρης ενημερώθηκε ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν «δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα» καθώς και ότι η Ελλάδα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το διεθνές δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Πηγές ΥΠΕΞ για κλήση Έλληνα πρέσβη: Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις τουρκικές κατηγορίες

Αναφορικά με πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς, σχολίαζαν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα μετά την κλήση, αργά χθες το βράδυ, του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οικονόμου: «Η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο»

Την κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είναι τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες, δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά για τα οποία την κατηγορεί η Άγκυρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, το τελευταίο διάστημα έχει συναντήσει την καταδίκη από όλο τον δυτικό κόσμο, παρά τα προσωρινά φάλτσα κάποιων.

Η στάση της Τουρκίας αντανακλά την απογοήτευση και την ανησυχία τους Ερντογάν για την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού της ρόλου, σημείωσε.

Για τα νησιά δήλωσε ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται από κανέναν, και πως όποιος φέρνει τέτοιους ισχυρισμούς δεν έχει καμία τύχη να τους κάνει αποδεκτούς από τρίτους.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού