5/6: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Velonastongiaka

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το ιστορικό

Το 1972 θεωρείται το σημείο καμπής για την δημιουργία της διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής. Από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου του έτους αυτού πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το πρώτο μεγάλο συνέδριο για περιβαλλοντικά θέματα. Μέχρι τότε τα περιβαλλοντικά ζητήματα θεωρούνταν προβλήματα τοπικά ή περιφερειακά και εντοπίζονταν κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δηλαδή τις περιοχές του κόσμου με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη. Άλλωστε το περιβάλλον δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΟΗΕ, όταν ιδρύθηκε το 1945, αμέσως μετά την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η Διάσκεψη για το Ανθρώπινο Περιβάλλον ή Διάσκεψη της Στοκχόλμης, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε ως στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος από την διεθνή κοινότητα για την διατήρηση και την ενίσχυση του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Στα τέλη του 1972 και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέδωσε ψήφισμα [A/RES/2994(XXVII)] που όριζε την 5η Ιουνίου (πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης της Στοκχόλμης) ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και παρότρυνε τις «κυβερνήσεις και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να αναλαμβάνουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα παγκόσμιες δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος, με σκοπό την εμβάθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την επιδίωξη της αποφασιστικότητας, όπως αυτή εκφράστηκε στη Διάσκεψη της Στοκχόλμης».

Επίσης την ίδια ημέρα, σύνεδροι ενέκριναν ένα άλλο ψήφισμα [A /RES/2997 (XXVII)] που οδήγησε στη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), του εξειδικευμένου οργανισμού του ΟΗΕ για περιβαλλοντικά θέματα με έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας.

Από τoν πρώτο εορτασμό το 1974, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βοήθησε το UNEP να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη, να αναδείξει θέματα, όπως η εξάντληση της στιβάδας του όζοντος, οι τοξικές χημικές ουσίες, η απερήμωση και η υπερθέρμανση του πλανήτη και να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ανάληψη δράσης σε επείγοντα περιβαλλοντικά θέματα. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν με την πάροδο των ετών στις δράσεις για το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, καθώς και στην εθνική και διεθνή περιβαλλοντική πολιτική.

Επείγον τριπλό σήμα SOS εκπέμπει η Γη

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και η Γη εκπέμπει ένα επείγον τριπλό σήμα SOS. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξελίσσεται σε τρία μέτωπα: Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει περιθώρια να προσαρμοστούν αποτελεσματικά οι άνθρωποι και η φύση. Η απώλεια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με άλλες πιέσεις έχουν οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο είδη αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης, ενώ η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλίμα της Γης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι οι εποχές να αλλάζουν οι καταιγίδες να εντατικοποιούνται, ενώ πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνά, αλλά και περισσότερο καταστροφικά φαινόμενα.

Η κλιματική κρίση επιτείνει τις πιέσεις στη φύση, ενώ τα είδη και τα οικοσυστήματα αγωνίζονται να προσαρμοστούν.

Κρίσιμα οικοσυστήματα όπως τροπικά δάση και υγρότοποι συνεχίζουν να χάνονται εξαιτίας της ανθρώπινης επεκτατικότητας, συμπεριλαμβανομένης και της αποψίλωσης των δασών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εντατική γεωργία.

Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που έδωσε ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των φετινών δράσεων #onlyoneearth για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η υλοτομία, η υπεραλίευση και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποδεκατίζουν πληθυσμούς σπάνιων φυτών και ζώων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, μεγάλο μέρος της οποίας προκαλείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Χημικά στοιχεία από τη γεωργία, τα ιζήματα από τη διάβρωση του εδάφους και τα πλαστικά απόβλητα που απορρίπτονται στη φύση ρυπαίνουν τόσο τα γλυκά όσο και τα θαλάσσια νερά.

Η επιστήμη δείχνει ότι αυτές οι αλληλένδετες κρίσεις είναι αποτέλεσμα της μη βιώσιμης χρήσης των πόρων του πλανήτη, αλλά και την παντελώς ανεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Ενώ, ταυτόχρονα, η απαίτησή μας για τη χρήση πόρων υπερβαίνει την ικανότητα της Γης να τους παρέχει σε ποσοστό της τάξης του 75%.

Οι άνθρωποι επηρεάζουν σημαντικά σχεδόν τα τρία τέταρτα της γης χωρίς πάγο, αλλά και τα δύο τρίτα των ωκεανών.

Ενώ σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό στην επόμενη οκταετία, προκειμένου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα στοιχεία, τα νοικοκυριά του πλανήτη συνδέονται με τα δύο τρίτα των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τελευταία επιστημονική έκθεση του ΟΗΕ, ένας περισσότερο βιώσιμος τρόπος ζωής και συμπεριφοράς θα μπορούσαν να μας μειώσουν εκπομπές κατά 40-70% έως το 2050.

Ο δεκάλογος για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του πλανήτη και της ευημερίας των πολιτών

Στο πλαίσιο του πρόσφατου Stockholm+50 Leadership Dialogue, 50 χρόνια μετά την ιστορική σύνοδο που έλαβε χώρα στη Σουηδική πρωτεύουσα, όταν για πρώτη φορά ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των απειλών του περιβάλλοντος μπήκαν δυναμικά στη διεθνή ατζέντα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για άμεση δράση και ουσιαστικές αλλαγές. Εν μέσω μίας κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις νέες πλανητικές προκλήσεις, τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία της τοπικής και εθνικής πραγματικότητας του κάθε κράτους, καθώς και η ανάγκη συνδυασμού κινήτρων και πολιτικών, χρηματοδότησης και ικανότητας υποστήριξης των μέτρων για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι νέες προτάσεις που κατατέθηκαν συνοψίζονται στον εξής δεκάλογο:

  1. Η τοποθέτηση της ανθρώπινης ευημερίας στο επίκεντρο ενός υγιούς πλανήτη της ευημερίας όλων
  2. Η αναγνώριση, αλλά και η εφαρμογή του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον
  3. Η υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τρέχον οικονομικό μας σύστημα, προκειμένου να συμβάλει σε έναν υγιή πλανήτη
  4. Η ενίσχυση της εθνικής εφαρμογής των υφιστάμενων δεσμεύσεων για έναν υγιή πλανήτη
  5. Η ευθυγράμμιση των δημοσίων και ιδιωτικών χρηματοοικονομικών ροών με το περιβάλλον, το κλίμα και τις δεσμεύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη
  6. Η επιτάχυνση των μετασχηματισμών σε όλους του κυρίαρχους τομείς, όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, τα κτίρια, ο κατασκευαστικός κλάδος και η κινητικότητα
  7. Η ανοικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης για ενισχυμένη συνεργασία και αλληλεγγύη
  8. Η ενίσχυση και αναζωογόνηση ενός πολυμερούς συστήματος
  9. Η αναγνώριση της ευθύνης μεταξύ των γενεών ως ακρογωνιαίος λίθος της ορθής χάραξης πολιτικής
  10. Η προώθηση των αποτελεσμάτων της Stockholm+50, μέσω της ενίσχυσης και της αναζωογόνησης των συνεχιζόμενων διεθνών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) Δρ. Bruno Oberle: «Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ξοδεύουν περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο το χρόνο σε επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα και τη γεωργία, για μεθόδους επιβλαβείς για τη φύση. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κεφάλαια για να αναπτύξουμε νέες και καλύτερες τεχνολογίες, να επενδύσουμε στην οικοδόμηση μιας νέας, βιώσιμης γεωργίας, να επενδύσουμε σε λύσεις βασισμένες στη φύση για πολλά από τα προβλήματά μας. Έχουμε τα μέσα για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία. Χρειαζόμαστε την πολιτική βούληση για να κάνουμε την αλλαγή».

Σινκεβίτσιους: Έχουμε μόνο μία Γη – Ας την αγαπάμε

«Μόνο Μία Γη. Ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι υπάρχουν και άλλες – και ας αγαπάμε αυτή που έχουμε». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καλώντας τις κυβερνήσεις και πολίτες να συμμετέχουν στην πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σινκεβίτσιους αναγνώρισε ότι: «Οι πολίτες παλεύουν με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, η αλυσίδα εφοδιασμού διαταράσσεται, ενώ αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο αύξησης της ανεργίας και του υψηλού πληθωρισμού, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι: «Δεν αποτελεί έκπληξη αν το περιβάλλον διαφεύγει από τη σκέψη των πολιτών».

Όπως ξεκαθάρισε: «Η ΕΕ κάνει το καθήκον της. Με την ατζέντα μας για την Πράσινη Συμφωνία, κάνουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες πιο κυκλικές, θετικές για τη φύση, θωρακισμένες στο μέλλον και σαφέστατα πιο υγιείς».

«Είναι η απάντησή μας στην κρίση, της κλιματικής αλλαγής, της φύσης και των πόρων, η οποία τώρα επίσης εξελίσσεται σε κρίση της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Κρατά την Ευρώπη σταθερά σε έναν πράσινο δρόμο», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λιθουανός Επίτροπος.

Και τόνισε ότι: «Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι οι πολιτικές και οι κανονισμοί που κάνουν την Ευρώπη πράσινη, είναι ο καθένας από εμάς».

Αναλυτικά η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Αυτή την Κυριακή στις 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τη μεγαλύτερη διεθνή ημέρα για το περιβάλλον, με θέμα “Μόνο μια Γη” – #OnlyOneEarth. Και παρόλο που πιστεύω ότι κάθε μέρα πρέπει να είναι αφιερωμένη στον πλανήτη που μας διατηρεί στη ζωή, υπάρχει κάτι στο φετινό θέμα που το κάνει ιδιαίτερα επίκαιρο.

Οι πολίτες παλεύουν με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, η αλυσίδα εφοδιασμού διαταράσσεται, ενώ αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο αύξησης της ανεργίας και του υψηλού πληθωρισμού, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης. Δεν αποτελεί έκπληξη αν το περιβάλλον διαφεύγει από τη σκέψη των συμπολιτών μας.

Μπορεί να το ξεχάσουμε, αλλά η θεμελιώδης σημασία του δεν χάνεται ποτέ.

Έχοντας μόνο μία Γη στην οποία μπορούμε να βασιστούμε για την επιβίωσή μας, πρέπει να θυμόμαστε τον ζωτικό της ρόλο σε ό,τι κάνουμε, σε ό,τι καταναλώνουμε, σε ό,τι αγαπάμε. Η φύση παίζει κεντρικό ρόλο κυριολεκτικά σε όλα.

Συχνά ακούμε ότι εάν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε πόρους με τον τρέχοντα ρυθμό, μέχρι το 2050 θα καταναλώνουμε το ισοδύναμο τριών πλανητών σαν τη Γη κάθε χρόνο. Αυτές είναι οι γαίες που δεν έχουμε. Πού οδηγούμαστε λοιπόν;

Δεν μας μένει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουμε τις αλλαγές που θα μας μεταμορφώσουν, που θα επιτρέψουν μια πιο καθαρή, πιο πράσινη, βιώσιμη ζωή, σε αρμονία με τη φύση.

Η ΕΕ κάνει το καθήκον της. Με την ατζέντα μας για την Πράσινη Συμφωνία, κάνουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες πιο κυκλικές, θετικές για τη φύση, θωρακισμένες στο μέλλον και σαφέστατα πιο υγιείς.

Είναι η απάντησή μας στην κρίση, της κλιματικής αλλαγής, της φύσης και των πόρων, η οποία τώρα επίσης εξελίσσεται σε κρίση της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Κρατά την Ευρώπη σταθερά σε έναν πράσινο δρόμο.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν είναι οι πολιτικές και οι κανονισμοί που κάνουν την Ευρώπη πράσινη, είναι ο καθένας από εμάς.

Ενόψει της 5ης Ιουνίου, ενθαρρύνω τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στον πράσινο μετασχηματισμό και προκαλώ όλους να μοιραστούν τις ενέργειές τους για την πράσινη μετάβαση.

Μόνο Μία Γη. Ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι υπάρχουν και άλλες – και ας αγαπάμε αυτή που έχουμε».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού