Επισιτιστική διπλωματία στη Μεσόγειο

Ο πόλεμος για τα σιτηρά απειλεί τη σταθερότητα στην Αφρική, κι αν η ήπειρος πεινάσει, θα προκληθεί ένας φαύλος κύκλος διενέξεων, πραξικοπημάτων και μαζικής μετανάστευσης και θα δοθεί νέα πνοή στην τρομοκρατία

επισιτιστικές κρίσεις
Velonastongiaka

Η επισιτισιτκή κρίση λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία παίρνει καθημερινά νέες διαστάσεις. Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Τουρκίας για την άρση του μπλοκαρίσματος 22 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια απέτυχαν. Η Ιταλία διοργάνωσε με δική της πρωτοβουλία μια διαδικτυακή ημέρα μεσογειακού διαλόγου σε υπουργικό επίπεδο για την επισιτιστική ασφάλεια. Τους λόγους περιέγραψε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο λέγοντας ότι ο πόλεμος για τα σιτηρά απειλεί τη σταθερότητα στην Αφρική, κι αν η ήπειρος πεινάσει, θα προκληθεί ένας φαύλος κύκλος διενέξεων, πραξικοπημάτων και μαζικής μετανάστευσης και θα δοθεί νέα πνοή στην τρομοκρατία.

„Η Ιταλία ανησυχεί πολύ για μια νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη, επειδή η κύρια διαδρομή οδηγεί μέσω της Μεσoγείου και επομένως στις ακτές της” επισημαίνει η Welt στο σημερινό της φύλλο. “Και στη χώρα οι μνήμες της προσφυγικής κρίσης είναι ακόμα νωπές από το 2014, όταν έφταναν κάθε χρόνο μέχρι και 180.000 μετανάστες. Εκείνη την εποχή η Ιταλία ένιωθε εγκαταλελειμμένη από τις χώρες-εταίρους της ΕΕ σ’ αυτή την κατάσταση, η οποία αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εθνική της πολιτική. Ο λαός παραπονιόταν για την κακή διαχείριση της κρίσης και τα λαϊκιστικά κόμματα τροφοδότησαν αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά και έτσι συγκέντρωναν ψήφους”. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει ότι η Ρώμη φιλοξενεί όχι μόνο τη FAO, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας αλλά και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης, και τα δύο οργανώσεις των ΗΕ.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού