Οι φιλο-ρωσικές αρχές του Ντονέτσκ καταδίκασαν σε θάνατο δυο Βρετανούς υπηκόους με την κατηγορία της μισθοφορίας

Οι αρχές του Ντονέτσκ καταδίκασαν σε θάνατο δυο Βρετανούς υπηκόους με την κατηγορία της μισθοφορίας. Πυρετώδεις οι βρετανικές διπλωματικές ενέργειες. Ο βρετανικός τύπος και οι Βρετανοί διπλωμάτες «βλέπουν» πολιτική σκοπιμότητα. Η Ρωσία επιμένει πως δεν έχει καμία επιρροή πάνω στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά εκτιμάται ότι η όλη υπόθεση είναι προπαγάνδα και μέσο πίεσης για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ντονέτσκ, Βρετανοι υπηκόοι,μισθοφορία
Velonastongiaka

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας – Ρωσίας ποτέ δεν ήταν σε κορυφαίο επίπεδο. Όμως με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι η αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει βυθίσει αυτές τις «σχέσεις» σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Τελευταίο επεισόδιο η απόφαση του δικαστηρίου του αυτοαποκαλούμενου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, το οποίο και έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Ρωσία, να καταδικάσει σε θάνατο δυο Βρετανούς υπηκόους που μάχονταν στην Μαριούπολη.

Σήμερα το πρωί, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χαρακτήρισε ουσιαστικά «παρωδία» τη δικαστική απόφαση «χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα».

Η απόφαση αφορά τον 28χρονο Έιντεν Άσλιν από τον Nottinghamshire και τον 48χρονο Σον Πίνερ από το Bedfordshire, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τον Απρίλιο στη Μαριούπολη, περιοχή που βρίσκεται πλέον στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Τελικά κρίθηκαν από το δικαστήριο χθες ως μισθοφόροι και όχι ως στρατιώτες του ουκρανικού στρατού ενώ παράλληλα τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία και βίαιη κατάληψη εξουσίας.

Όμως οι οικογένειες των Βρετανών μαχητών υποστηρίζουν ότι και οι δυο είναι τακτικά μέλη του ουκρανικού στρατού και υπηρετούσαν με συμβόλαιο, καιρό πριν την εισβολή της Ρωσίας, καθώς είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα από το 2018.

Την ίδια στάση υιοθετεί και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αιχμάλωτοι πολέμου καθώς παραβιάζεται η Συνθήκη της Γενεύης. Επισημαίνεται ότι και οι δύο έχουν περιθώριο ενός μήνα για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Σήμερα ο βρετανικός τύπος και οι Βρετανοί διπλωμάτες «βλέπουν» πολιτική σκοπιμότητα. Η Ρωσία επιμένει πως δεν έχει καμία επιρροή πάνω στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά εκτιμάται ότι η όλη υπόθεση είναι προπαγάνδα και μέσο πίεσης για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ειδικότερα η βρετανική Telegraph φέρνει ως παράδειγμα τον στόχο του Πούτιν να απελευθερώσει τον κουμπάρο του Βίκτορ Μεντβέντσουκ, ο οποίος κρατείται από τις ουκρανικές αρχές με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Τζόνσον υπενθύμισε στη Ρωσία ότι «επανειλημμένως έχουμε ζητήσει οι αιχμάλωτοι πολέμου να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς», παρά την ελπίδα της βρετανικής πλευράς να ανατραπεί η απόφαση. Αργότερα σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η έκβαση της τηλεφωνικής επικοινωνίας της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Ουκρανία: Το Κίεβο κάνει ότι είναι δυνατόν για τη διάσωση των τριών ξένων πολιτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο

Η Ουκρανία πράττει ότι είναι δυνατόν για τη διάσωση των τριών ξένων πολιτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς για λογαριασμό της Ρωσίας.

Οι τρεις αιχμαλωτίστηκαν πολεμώντας για την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα, ένας Ουκρανός βουλευτής που είναι μέλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας.

Μετά την αιχμαλωσία τους, δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν για “ μισθοφορικές ενέργειες” την Πέμπτη, από ένα δικαστήριο στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, οι ηγέτες της οποίας, υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

“ Τόσο το υπουργείο Άμυνας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι ξένοι πολίτες θα διασωθούν,” δήλωσ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού