Στην Αθήνα το 31ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης

Velonastongiaka

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων παγκοσμίου επιπέδου και από τις πέντε ηπείρους ξεκίνησε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 31ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 20 Ιουνίου. Η διεθνής αυτή επιστημονική συνάντηση αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Η συμμετοχή ξεπερνά τους 7.500 συνέδρους, 2.500 με φυσική παρουσία και 5.000 με διαδικτυακή παρακολούθηση, καθώς το συνέδριο έχει υβριδικό χαρακτήρα.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων, κλινικής εμπειρίας και ερευνητικών δεδομένων για την αρτηριακή υπέρταση, αλλά και για τις σχετιζόμενες συννοσηρότητες, δηλαδή τον σακχαρώδη διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε αυτό το υψηλού κύρους επιστημονικό γεγονός οι ειδικοί θα αναδείξουν πολύπλευρα και κρίσιμα θέματα, όπως η οργάνωση των συστημάτων υγείας για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης και η βελτίωση του ελέγχου της υπέρτασης τα επόμενα χρόνια, κάτι που αποτελεί μέγιστη πρόκληση για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής-διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και πρόεδρος του Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Τσιούφης «η αρτηριακή υπέρταση εξακολουθεί να παραμένει αρρύθμιστη στο 50% περίπου των ασθενών διεθνώς και αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 3 φορές τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο και εκδήλωση νεφρικής ανεπάρκειας».

Στο συνέδριο θα ανακοινωθούν όλα τα νέα δεδομένα στον ρόλο των wearable-cufflessdevices για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, δηλ. των πιεσομέτρων τύπου ρολογιού χωρίς περιχειρίδα που μπορεί να πραγματοποιεί συνεχείς μετρήσεις της πίεσης. Σε αυτό το πεδίο, εκείνο που επισημαίνεται είναι ότι ακόμη οι συγκεκριμένες συσκευές δεν έχουν πιστοποιηθεί και χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση πριν στηριχθούμε αποκλειστικά σε αυτές τις smartdevices για τη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης και τον καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής.

Παράλληλα θα αναδειχτεί ο ρόλος και η αξιοποίηση των διαφόρων εφαρμογών (Apps) όπως η σχετική εφαρμογή της ESH που διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός τους και η χρήση τους, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξ αποστάσεως παρακολούθηση των υπερτασικών ασθενών, ενώ θα αναλυθεί περαιτέρω σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή τη θεραπεία, η εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας, η συνδυαστική αγωγή πολλαπλών αντιυπερτασικών ουσιών σε ένα χάπι, καθώς και όλες οι εξελίξεις στα νέα φάρμακα.

Ειδικές συνεδρίες αφορούν τη στενή σχέση αρτηριακής υπέρτασης με την εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας, όπου η σύγχρονη αντιμετώπιση με κατάλληλη αντιυπερτασική αγωγή, αλλά και με τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα όπως οι SGLT2 αναστολείς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών αυτών υψηλού κινδύνου. Όπως μας εξηγεί ο κ. Τσιούφης, «θα αναδειχτεί ο κεντρικός ρόλος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην παθοφυσιολογία της αρτηριακής υπέρτασης και των καρδιαγγειακών επιπλοκών».

Μάλιστα όπως τονίζει, «η μείωση του τόνου του συμπαθητικού μπορεί να επιτευχθεί με ειδικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών». Η τελευταία αποτελεί σήμερα μία ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς, ανεξάρτητα από το εάν αυτοί λαμβάνουν ή όχι αντιυπερτασική θεραπεία.

Τέλος, θα συζητηθεί και η ανάγκη οργάνωσης καταγραφών σε ειδικούς πληθυσμούς ασθενών με σπάνιες μορφές υπέρτασης και σε αυτούς με επείγουσα και υπερεπείγουσα υπέρταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού