ΗΠΑ: Μη αποδεκτές οι διεκδικήσεις της Κίνας για την Ταϊβάν

Η Κίνα διαμαρτύρεται τακτικά για τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στα Στενά της Ταϊβάν, το νομικό καθεστώς των υδάτων δεν αποτελούσε προηγουμένως τακτικό σημείο συζήτησης στις συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους

κινα
Velonastongiaka

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αποφάσισαν να απορρίψουν έναν ασαφή νέο ισχυρισμό της Κίνας ότι ο Πορθμός της Ταϊβάν δεν είναι “διεθνή ύδατα” και ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η στάση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε συχνότερες προκλήσεις στη θάλασσα για το δημοκρατικά κυβερνώμενο νησί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κάνει επανειλημμένα τέτοιες παρατηρήσεις σε συναντήσεις με Αμερικανούς ομολόγους τους τους τελευταίους μήνες, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Αυτό εγείρει την προοπτική ότι η Κίνα θα μπορούσε να προετοιμάζει μια νέα πρόκληση για την περιφερειακή επιρροή και τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ σε μια βασική περιοχή διχόνοιας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κίνα έχει από καιρό υποστηρίξει ότι ο Πορθμός της Ταϊβάν αποτελεί μέρος της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης και θεωρεί ότι υπάρχουν όρια στις δραστηριότητες ξένων στρατιωτικών σκαφών στα ύδατα αυτά. Ενώ η Κίνα διαμαρτύρεται τακτικά για τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στα Στενά της Ταϊβάν, το νομικό καθεστώς των υδάτων δεν αποτελούσε προηγουμένως τακτικό σημείο συζήτησης στις συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η χρονική στιγμή του ισχυρισμού προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι το παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας είναι ήδη τεταμένο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο, η Κίνα και η Ρωσία πρότειναν σε κοινή δήλωσή τους ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν η μία τις εδαφικές διεκδικήσεις της άλλης με τρόπο που ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι έμοιαζε με προσπάθεια να χαράξουν σφαίρες επιρροής.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για το θέμα και η ομάδα εθνικής ασφαλείας του εξετάζει την κινεζική διεκδίκηση για να καταλάβει τι ακριβώς συνεπάγεται, είπαν οι άνθρωποι. Η ομάδα εξετάζει τη γλώσσα που χρησιμοποίησε η Κίνα για να περιγράψει το στενό τις προηγούμενες δεκαετίες και συνεργάζεται με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να αξιολογήσει τις ερμηνείες τους για τη γλώσσα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η διεκδίκηση μπορεί να είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να θολώσει τη νομική ερμηνεία της θάλασσας γύρω από την Ταϊβάν με τρόπους που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η Κίνα τη θεωρεί εσωτερική υδάτινη οδό, είπαν οι αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση έχει ήδη μεταφέρει τη θέση της στο Πεκίνο.

Δεν είναι σαφές τι εννοεί η Κίνα με τον όρο “διεθνή ύδατα”, αλλά η γλώσσα μπορεί να αποσκοπεί στο να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να πλέουν μέσα από το στενό, μια πρακτική που το Πεκίνο έχει επικρίνει ότι βλάπτει τη σταθερότητα και στέλνει λάθος μήνυμα στις “δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού