ΝΔ: Εκδήλωση μαζί με το Ινστ. Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής

Κεντρική θέση στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας και του ΙΔΚΚ είχαν οι εκπρόσωποι των απογόνων των ξεριζωμένων Ελλήνων, Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών

Velonastongiaka

Μνήμες από τον «ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής», έναν αιώνα από τα εκεί τραγικά γεγονότα, ξύπνησαν στο κεντρικό κτήριο της Νέας Δημοκρατίας. Αφορμή, η ομώνυμη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού του κυβερνώντος κόμματος.

Κεντρική θέση στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας και του ΙΔΚΚ είχαν οι εκπρόσωποι των απογόνων των ξεριζωμένων Ελλήνων, Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών. Το οργανωμένο όσο και προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, κατήγγειλε η Χριστίνα Σαχινίδου – Τσαρτσίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Στις καινοτομίες που έφεραν μαζί τους στο νέο τους σπίτι οι ξεριζωμένοι, αναφέρθηκε ο Αντώνης Οραήλογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων. Ενώ ο Aριστείδης Χρυσόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, παρατήρησε ότι τα γεγονότα στη Θράκη παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα, καλωσόρισε δε, την κυβερνητική απόφαση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. Τον ιστορικό αναθεωρητισμό στηλίτευσε, τέλος, ο Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ζητώντας να ακολουθηθεί ο δρόμος του αγώνα αντί εκείνου της λήθης.

Ακολούθησε η προσέγγιση των ιστορικών, με τον Αντώνη Κλάψη, επίκουρο καθηγητή, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να υπογραμμίζει εν πρώτοις ότι οι Έλληνες είχαν μάθει να ζουν σε μια πιο ευρύτερη περιοχή στις δύο πλευρές του Αιγαίου επί 3.000 χρόνια και αυτό σταμάτησε με την Μικρασιατική Καταστροφή.

Με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών συνέβαλε εν τέλει στην εθνική ομοιογένεια. Ζήτησε δε, από το ακροατήριο να αναλογισθεί τι θα είχε συμβεί αν είχε παραμείνει μουσουλμανικός πληθυσμός στη Δυτική Μακεδονία. Θα είχε δημιουργηθεί ένα Κόσοβο στις περιοχές μας πλησίον των βορείων συνόρων μας, ανέφερε. Εν κατακλείδι, οι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη δεν έχουν ανάγκη από ένα μνημόσυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η θετική αναψηλάφηση του παρελθόντος του τι πήγε λάθος, ποια η συμβολή των ανθρώπων αυτών στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού