Αχτίδα ελπίδας: Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να συνάψουν άμεσα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά με βάση τις προτάσεις της ΕΕ – Η Τεχεράνη μελετά τις προτάσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να "συνάψουν γρήγορα μια συμφωνία" για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν

Velonastongiaka

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να “συνάψουν γρήγορα μια συμφωνία” για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, στη βάση των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως δηλώσει πως είναι έτοιμη να επιστρέψει στην αμοιβαία εφαρμογή της συμφωνίας.

“Ας δούμε αν οι πράξεις τους ταιριάζουν με τα λόγια τους”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η στάση της Τεχεράνης

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι «το Ιράν δεν είναι στο στάδιο να μιλά για οριστικοποίηση της συμφωνίας για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)… Δώσαμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις επί των προτάσεων που έκανε η ΕΕ. Το Ιράν θα μεταφέρει τις πρόσθετες απόψεις και εκτιμήσεις της έπειτα από πιο ολοκληρωμένες συζητήσεις στην Τεχεράνη», μετέδωσαν το ιρανικό δίκτυο PRESS TV και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, καθώς οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον τελείωσαν στη Βιέννη.

Το Ιράν δήλωσε ότι θα εξετάσει το «τελικό κείμενο» που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στους αντιπροσώπους των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Βιέννης που έχουν στόχο τη διάσωση της υπό κατάρρευση συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Μόλις λάβαμε τις προτάσεις αυτές, παρουσιάσαμε την αρχική μας απάντηση και τις σκέψεις μας» στον συντονιστή της ΕΕ Ενρίκε Μόρα, αρμόδιο να επιβλέπει τον διάλογο της Βιέννης, δήλωσε αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται το Irna. «Ωστόσο ασφαλώς οι όροι χρήζουν συνολικής εξέτασης και εμείς θα μεταφέρουμε τις απόψεις μας και τις παρατηρήσεις μας στον συντονιστή και στις άλλες πλευρές» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποια ήταν η «αρχική απάντηση» ούτε ποιές ήταν «οι παρατηρήσεις» της χώρας του ως προς το «τελικό κείμενο», καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι «αυτό το κείμενο δεν θα τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση».

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού