Παρακολουθήσεις – Πολιτικός σεισμός: «Δεν είναι νόμιμο λάθος, είναι αντισυνταγματική επιλογή»

Μαξίμου Μητσοτάκης
Velonastongiaka

Συνεχίζεται η πολιτική θύελλα που σαρώνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις.

Σε πρόωρο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου σύρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβέρνηση, για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Σε πρόωρο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου σύρεται η κυβέρνηση, για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε:

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου».

Ειχε προηγηθεί επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα, τον οποίο μάλιστα ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε και τηλεφωνικά για την επιστολή του όπου ζητούσε την επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής.

Όλη η επιστολή Τσίπρα:

«Προς τον Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Κύριε Πρόεδρε,

Η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο.

Μετά από ορυμαγδό αποκαλύψεων αναδεικνύεται ότι η υπαγόμενη διοικητικά υπό τον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αντί να επικεντρώνεται απολύτως στην αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων εθνικής ασφάλειας της χώρας, είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας σειρά παρακολουθήσεων μέσω άρσης απορρήτου επικοινωνιών ανθρώπων που αποτελούσαν στόχους με πολιτικό ενδιαφέρον για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα, όχι τυχαία τα ίδια πρόσωπα την ίδια περίοδο έπεσαν θύματα κατασκοπευτικού λογισμικού.

Σήμερα δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πόσοι και ποιοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή άλλοι πολίτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του κατασκοπευτικού ενδιαφέροντος και υπέστησαν παρακολούθηση με άρση του απορρήτου τους, ποιοι εκτέλεσαν αυτές τις πράξεις, με τι σκοπό και με ποια ανταλλάγματα.

Ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο.

Παράλληλα, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα στηριχθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προφανώς για να αποφύγει και πάλι, άμεσα, στον πλέον κρίσιμο πολιτικά χρόνο, τον έλεγχο στον οποίο θα τον υπήγαγε η αντιπολίτευση.

Ενόψει του ότι την περίοδο αυτή η Βουλή τελεί σε καθεστώς άτυπης μη λειτουργίας της Ολομέλειας και των Τμημάτων της λόγω θερινών διακοπών και ενόψει του ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιθυμούμε άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, σας καλώ να διακόψετε άμεσα τις θερινές διακοπές, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Σας ζήτω να ανταποκριθείτε στο αυτονόητο δημοκρατικό σας καθήκον να διευκολύνετε να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητές της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και εκτάκτως να ορίσετε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Με εκτίμηση

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας»

Το αίτημα για ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων:

Θέμα: Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η κυβέρνηση με την άνοδό της στην εξουσία επέβαλε ένα καθεστώς με κάθε τρόπο αναπαραγωγής και διατήρησης της ισχύος της. Δεν δίστασε για τον σκοπό αυτό να προβεί σε αναξιοκρατικές τοποθετήσεις «ημετέρων», σε σκανδαλώδη κατασπατάληση δημόσιων πόρων, σε φίμωση και χειραγώγηση των ΜΜΕ, ακόμη και σε προσπάθειες διωγμού των πολιτικών της αντιπάλων με ειδικά δικαστήρια και με εξοβελισμό των απόψεών τους από τη δημόσια σφαίρα.

Εσχάτως, όμως, αποκαλύφθηκε ότι δεν δίστασε ούτε να συγκροτήσει και να διατηρεί σε λειτουργία έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό παρακρατικό θύλακα παρακολουθήσεων μέσα στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, αμέσως μετά την εκλογή του, έχοντας προφανώς υπολογίσει τα επόμενα βήματά του, υπήγαγε στον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στη θέση του επικεφαλής διόρισε έναν προσωπικό φίλο του, που για χάρη του χαμήλωσε τις προϋποθέσεις γνωστικής επάρκειας για τη θέση του Διοικητή της υπηρεσίας, αλλάζοντας τον σχετικό νόμο. Ακόλουθα, επέτρεψε στους άμεσα υφιστάμενούς του, στον Διοικητή της ΕΥΠ και στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, να αξιοποιήσουν την ευαίσθητη αυτή υπηρεσία για άλλους σκοπούς. Δημοσιογράφος καθώς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ είναι δυο από εκείνους που έχει αποδειχθεί ήδη με βεβαιότητα ότι υπέστησαν παρακολούθηση πότε από την ΕΥΠ με άρση του απορρήτου τους και πότε μέσω του κατασκοπευτικού μηχανισμού predator – που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν κατέχει, αλλά οι «συμπτώσεις» στόχων και χρόνων παρακολούθησης άλλα δείχνουν. Το ότι υπήρχε συνειδητό σχέδιο παρακολουθήσεων χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό αποδεικνύει και η έκτακτη νομοθέτηση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, ώστε κανείς να μην μπορούσε –και μάλιστα αναδρομικά– να ενημερωθεί για την παρακολούθηση που είχε υποστεί.

Η κυβέρνηση ακόμη και μετά τις καταγγελίες, παρότι είχε όλα τα αναγκαία στοιχεία και το χρόνο για να γνωρίζει τι ακριβώς είχε συμβεί, παραπλανούσε την κοινή γνώμη και διέρρεε ψέματα σε κάθε θεσμική ή μη διαδικασία. Και δεν διέρρεε μόνο ψέματα, αλλά εξευτέλιζε τη χώρα και τις σχέσεις της με τρίτες χώρες που τις εμφάνιζε ότι εκείνες είχαν ζητήσει την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ή, ακόμη χειρότερα, εξαπέλυε τα «τρολ» της στο διαδίκτυο να διασπείρουν εκβιασμούς σε σχέση με τα θύματα των παρακολουθήσεών της.

Τέλος, μόλις σήμερα, ο Πρωθυπουργός σε δημόσιο διάγγελμά του ανέφερε εν ολίγοις ότι αυτός που θα μας προστατέψει από τις αυθαιρεσίες του θα είναι ο ίδιος και ότι αυτό θα το κάνει μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα λάβει πάλι ο ίδιος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τόσο πολύ φοβάται τη διαδικασία της ζωντανής λογοδοσίας στη Βουλή, που επιλέγει να κρύβεται πίσω από προδιατυπωμένα κείμενα, βιντεοσκοπημένων εξαγγελιών και να προχωράει σε νομοθέτηση με τη Βουλή απούσα.

Για τους παραπάνω λόγους και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος ζητούμε να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) με θέμα τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Με εκτίμηση

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας

«Δεν είναι “νόμιμο λάθος”, είναι αντισυνταγματική επιλογή»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας σήμερα στον τ/σ «Open» και αναφερόμενος στην χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού είπε «δεν ξέρω αν o κ. πρωθυπουργός έπεισε ότι ήταν ανήξερος, πάντως, απέδειξε ότι είναι ανήμπορος να διαχειριστεί αυτή την κρίση και να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση της χώρας για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των ατομικών ελευθεριών».

«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης περίπου για έναν ανήξερο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος μέσα στο γραφείο του είχε φέρει την ΕΥΠ, είχε βάλει τον απολύτως αρεστό άνθρωπο ως επικεφαλής, είχε ζητήσει από το στενό συνεργάτη του και ανιψιό του, τον κ. Δημητριάδη να τον εποπτεύει και αυτοί οι δύο συνεργάτες, τους οποίους έσπευσε να καλύψει, δεν τον ενημέρωναν. Αυτό είπε ο κ. πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν έπεισε κανέναν» σημείωσε ο Δ. Μάντζος και συμπλήρωσε:

«Ύστερα μας είπε -και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον- ότι είναι «νόμιμο λάθος» η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Αν είναι νόμιμο λάθος, πώς ισχυρίζεται πως θα το σταματούσε αν το γνώριζε; Αν είναι νόμιμο λάθος, τι τη χρειάζεται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο; Θα κάνει το «νόμιμο νομιμότερο»; Γιατί δεν είχε το θάρρος ο πρωθυπουργός να βγει και να πει ότι δεν είναι «νόμιμο λάθος», είναι αντισυνταγματική επιλογή; Ότι δεν είναι «ολίσθημα» της ΕΥΠ. Είναι διολίσθηση σε απολυταρχικές, παρακρατικές μεθόδους».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε «γιατί δεν έχει το θάρρος να πει στους πολίτες ότι το συγκεντρωτικό επιτελικό κράτος του έχει καταρρεύσει με κρότο πια; Η επιλογή του να συγκεντρώσει στο γραφείο του την υπηρεσία πληροφοριών και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες, έχει αποτύχει παταγωδώς και είναι εκείνος που κουνάει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση και μιλάει για συνωμοσιολογία. Μιλάει για αποσταθεροποιητικά σενάρια, για άγνωστους πολέμους, άγνωστους εχθρούς και έρχεται εκείνος να υπερασπιστεί το δικαίωμα της χώρας μας σε θεσμική θωράκιση; Έρχεται τώρα, κατόπιν εορτής να υποσχεθεί ότι θα θωρακίσει τη χώρα μας και τις ατομικές μας ελευθερίες;».

Καταλήγοντας στην παρέμβασή του ο Δ. Μάντζος τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «είναι πολύ σημαντική η δικαστική διερεύνηση. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους θεσμικά και με μεγάλη αξιοπρέπεια στην αναζήτηση της αλήθειας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, γιατί δεν αφορά μόνο τον πρόεδρό μας, αλλά όλους τους πολίτες και τη δημοκρατία μας.».

Οικονόμου: Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί καμία σκιά – Οι απαντήσεις θα δοθούν με θεσμικό τρόπο

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση είναι συνεπής στη γραμμή και στην τακτική να γίνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να πάρουμε όλοι τις απαντήσεις. Να μην μείνει καμία σκιά. Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Να υπάρξουν απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν και για τον κ. Ανδρουλάκη και για τον πολιτικό κόσμο συνολικά. Οι απαντήσεις αυτές, εξαιτίας του χαρακτήρα του θέματος, δεν μπορεί, παρά να γίνουν με θεσμικό τρόπο. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Όλες οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς της η κάθε μία και ό,τι θεσμικά προβλέπεται και πρέπει να γίνει, για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα -ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σοβαρότητά του- μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα γίνει», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση οποιασδήποτε καθυστέρησης σε αυτήν την ιστορία, γιατί πρώτοι εμείς -το επαναλαμβάνω- θέλουμε να μην μείνει καμία σκιά πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ο πρωθυπουργός χθες, εκτός του ότι το έθεσε στις πραγματικές του διαστάσεις, προχώρησε σε μια σειρά θεσμικών προτάσεων, θεσμικών παρεμβάσεων, για να διορθωθούν πράγματα, εξαιτίας των οποίων προέκυψε και αυτό το μη ανεκτό πολιτικά περιστατικό της παρακολούθησης κινητού τηλεφώνου ενός ευρωβουλευτή, ενός αιρετού εκπροσώπου του ελληνικού λαού, στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, το διάστημα που έγινε η νόμιμη επισύνδεση».

Προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερα φίλτρα, προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες

Επίσης πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιχείρησε, δια του κ. Γεραπετρίτη, να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι εκεί και είναι στη διάθεση του κ. Ανδρουλάκη να του πουν, όσα μπορούν να του πουν, εξαιτίας αυτού του θεσμικού πλαισίου. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός χθες πρότεινε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, αλλαγής, ενδεχομένως, κάποιων εκ των διατάξεων του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε στο μέλλον αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ζητήματα. Είναι δύσκολη άσκηση η ισορροπία μεταξύ της διαφύλαξης των εθνικών δικαίων ή ζητημάτων ασφαλείας και των προσωπικών δικαιωμάτων. Φάνηκε με την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη ότι προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερα φίλτρα, προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες. Και αυτό έρχεται να κάνει ο πρωθυπουργός με αφορμή αυτήν την υπόθεση, προτείνοντας θεσμικά κάποια μέτρα και κάποιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Προφανώς και ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε και γι’ αυτό υπήρξαν δύο παραιτήσεις ανάληψης στην ουσία της ευθύνης από τον επικεφαλής της ΕΥΠ, που δεν είχε ενημερώσει ως όφειλε για την εκκίνηση της διαδικασίας, γιατί εκεί θα ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, στην εκκίνηση της διαδικασίας, στην αξιολόγηση, δηλαδή, αν για έναν αιρετό, προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, εκείνο το διάστημα υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, γιατί όλα από εκεί και πέρα έγιναν νόμιμα, και από την πλευρά η ανάληψη της ευθύνης του κ. Δημητριάδη, λόγω πολιτικής ευθιξίας, παρά το γεγονός ότι ούτε εκείνος ήξερε. Αυτή είναι η όλη ιστορία στις πραγματικές της διαστάσεις».

Δεν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου σε κανένα στάδιο, ακόμη κι όταν παρήλθε το τρίμηνο

Εξήγησε στη συνέχεια ότι «ο μοναδικός τρόπος για να απαντήσεις στη συνωμοσιολογία και στα σενάρια, να απαντήσεις και σε αυτούς που καλοπροαίρετα και καλόπιστα αμφιβάλλουν και διατυπώνουν ερωτήματα και σε εκείνους που, προφανώς, θα το εργαλειοποιήσουν για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, είναι ένας: Ο θεσμικός δρόμος για να δοθούν όλες οι απαντήσεις που πρέπει μέσα στα όρια που επιτρέπει ο νόμος, μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

Δεν είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα στον κόσμο, που η ΕΥΠ υπόκειται στον πρωθυπουργό. Κι όσοι το λένε αυτό και προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποια σενάρια και να πουν ότι ο Μητσοτάκης το πρώτο που έκανε είναι να πάρει την ΕΥΠ στο γραφείο του για να παρακολουθεί κόσμο κ.ο.κ., ας πουν στον κόσμο: Είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο η Ελλάδα που γίνεται αυτό; Είναι η μοναδική χρονική περίοδος στην πατρίδα μας που γίνεται αυτό; Δεν είχε συμβεί στο παρελθόν; Όσοι συνδέουν την ΕΥΠ μόνο με τέτοιου είδους συμπεριφορές για να εξυπηρετήσουν και τις δικές τους πολιτικές λογικές, μηδενίζουν την πολύ ουσιαστική συνδρομή που είχε στη δυνατότητα της πατρίδας και της Ελλάδας να αντιμετωπίσει μεγάλες και πρωτόγνωρες απειλές. Θα πω τον Έβρο. Η ισορροπία ανάμεσα στο να είσαι πολύ αποτελεσματικός στην υπεράσπιση της πατρίδας σε θέματα ασφάλειας, σε υβριδικές απειλές, σε απειλές πρωτόγνωρες από τη μια, αλλά και στην τήρηση των δικαιωμάτων από την άλλη, δεν είναι μια εύκολη άσκηση. Όταν παρατηρούνται λάθη και στρεβλώσεις, αυτά πρέπει να τα επισημαίνεις. Πρέπει με γενναιότητα να αναγνωρίζεται η ευθύνη, όπως έκανε η κυβέρνηση αυτή, και οφείλεις να περνάς στην καλύτερη θεσμική θωράκιση, για να μην ξανασυμβούν. ‘Αλλο αυτό, άλλο να πιάνεσαι από τα γεγονότα της επικαιρότητας και να λες στον κόσμο τη μισή αλήθεια. Η μισή αλήθεια είναι ότι το πλαίσιο από το οποίο διέπεται η διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων είναι ήδη από το 1994 και μετά, με μικρές τροποποιήσεις, δεν εξαιρούσε και δεν εξαιρεί κανέναν. Η μισή αλήθεια είναι ότι δεν είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα που η ΕΥΠ είναι στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Η μισή αλήθεια είναι ότι δεν λέει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση, πάντοτε, σε κάθε κρίση, όσο μικρή ή μεγάλη είναι αυτή, ό,τι και αν αφορά, πάντοτε κοιτάζει με θεσμικές παρεμβάσεις να διορθώνει τις διαχρονικές παθογένειες.

Η ΕΥΠ θα όφειλε, με την έννοια ότι είναι στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν παίρνει μια απόφαση που αφορά προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος, να μεταφέρει αυτή της την ανησυχία ή εν πάση περιπτώσει, αυτή της την πρόθεση. Εάν αυτό είχε γίνει, η όλη υπόθεση θα εξελισσόταν τελείως διαφορετικά. Επαναλαμβάνω αυτό έχει να κάνει με την εκκίνηση της διαδικασίας. Εάν αυτό, λοιπόν, σε πρώτη φάση είχε τεθεί υπόψιν του πρωθυπουργού ή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, πριν εκκινήσει η διαδικασία, πριν γίνει, δηλαδή, το αίτημα στην εισαγγελέα και πάρει αυτό τον δρόμο του για την νόμιμη επισύνδεση, η εξέλιξη θα ήταν τελείως διαφορετική.

Από την ώρα που η διαδικασία εκκίνησε και μετά, δεν θα μπορούσε κανείς να παρέμβει. Αναφέρομαι στο στάδιο όταν ήρθε η πληροφορία ή, εν πάση περιπτώσει, πάρθηκε η απόφαση να γίνει κάτι συγκεκριμένο προς την κατεύθυνση αυτή, πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Εάν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, το Μέγαρο Μαξίμου που έχει την ευθύνη λογοδοσίας η ΕΥΠ, δεν θα είχε εκκινήσει η διαδικασία με αυτό τον τρόπο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος. Κι, επίσης, και στην πορεία, διότι εδώ δεν έχουμε μόνο ότι δεν ενημερώθηκε στην εκκίνηση της διαδικασίας, δεν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου σε κανένα στάδιο, ακόμη κι όταν παρήλθε το τρίμηνο. Για αυτό, ακριβώς, πέραν από την πλήρη διερεύνηση και, ουσιαστικά, την αποσαφήνιση αυτής της υπόθεσης σε όλες της τις διαστάσεις από αυτή τη διαδικασία, που η κυβέρνηση επισπεύδει με τις αποφάσεις της παντού, υπάρχει και το ζήτημα των θεσμικών παρεμβάσεων. Χρειάζεται, χωρίς αμφιβολία, να έχουμε περισσότερα φίλτρα αξιολόγησης αυτού του είδους των ενεργειών σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον τους αιρετούς και προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί ούτε το predator, ούτε κανένα από αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά

«Θέλω κατηγορηματικά να επαναλάβω ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί ούτε το predator, ούτε κανένα από αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά και ως εκ τούτου οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας – το επαναλαμβάνω – δεν έχουν στη διάθεσή τους και δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά. Η ιστορία των παρακολουθήσεων ή της απόπειρας παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων με αυτά τα κακόβουλα λογισμικά αφορά πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόσφατα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις για πολλά δημόσια πολιτικά πρόσωπα στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Ισπανία, ευρωβουλευτές, σε πολλές χώρες του κόσμου. Ακόμη και τον πρόεδρο Μακρόν και συνεργάτες του παρακολουθούσαν. Τον Ισπανό πρωθυπουργό, Καταλανούς ευρωβουλευτές, τον πατέρα του Βέλγου προέδρου του Συμβουλίου και ευρωβουλευτή. Υπάρχει ένα θέμα με το οποίο είναι αντιμέτωπη ολόκληρη η Ευρώπη, σε ό,τι αφορά αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά. Και οφείλουμε όλοι και εμείς εδώ στην Ελλάδα, σε συνεργασία και με άλλα κράτη, να βρούμε τρόπους θωράκισης, τρόπους αντιμετώπισης και διαφύλαξης του απορρήτου των επικοινωνιών των Ελλήνων πολιτών απέναντι σε αυτού του είδους τις παράνομες και κακόβουλες τακτικές. Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά: Η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά. Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν τα χρησιμοποιούν. Αυτό θα προκύψει και από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Έχει ήδη προκύψει από την έρευνα που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. ‘Αλλο πράγμα τo predator, το οποίο η χώρα δεν το έχει, οι εθνικές Αρχές ασφαλείας δεν το χρησιμοποιούν – είναι μια απειλή από την οποία οφείλουμε να θωρακιστούμε και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής της- και άλλο το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων, που διέπεται από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, που δεν εξαιρεί εκ της επαγγελματικής του ιδιότητας κανέναν. Είναι ένα μεγάλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε και το επόμενο διάστημα και το οποίο πρέπει θεσμικά να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε.

Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των δικαστικών Αρχών εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η έρευνα αυτή επικαιροποιείται και μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. Η Ελληνική κυβέρνηση, όλες οι κρατικές Αρχές και Υπηρεσίες, με την ιδιαίτερη τεχνογνωσία που κάθε μία διαθέτει και κατά το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα συνδράμουν το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης για να βρούμε την άκρη του νήματος», υπογράμμισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν κρύφτηκε ποτέ, πουθενά, σε καμία κρίση

Ο κ. Οικονόμου είπε στη συνέχεια πως «η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Ο οποιοσδήποτε θέλει να το δοκιμάσει, να το επιχειρήσει, εμείς θα είμαστε εκεί. Δεν είναι μυστικό ότι αυτή η σοβαρή υπόθεση – δεν το κρύψαμε σε καμία στιγμή, γι’ αυτό άλλωστε υπήρξε και η αντίδραση που υπήρξε – γίνεται αντικείμενο εργαλειοποίησης από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, για να στηθεί ένα αφήγημα ότι στην Ελλάδα ότι ζούμε σε ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς, ότι έχουμε στήσει έναν «μεγάλο αδελφό» και παρακολουθείται όλος ο κόσμος, ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου και του λόγου, ότι βγαίνεις έξω και φοβάσαι τι θα πεις γιατί θα έχεις κάποια συνέπεια. Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρώτα εμείς θέλουμε να μην μείνει καμιά σκιά σε αυτή την ιστορία. Και ο δρόμος τον οποίο έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τα όσα δεξιά και αριστερά λέγονται, για να αντιμετωπίσουμε και την ουσία της υπόθεσης, αλλά και όσα διάφοροι συνδέουν με αυθαίρετο τρόπο προκειμένου να δημιουργήσουν και άλλους συνειρμούς, είναι ένας: Ο θεσμικός τρόπος διερεύνησης μέχρι το τέλος, για να φανεί η αλήθεια και όλα στο σωστό τους μέτρο να γίνουν απολύτως ορατά και κατανοητά στους Έλληνες πολίτες.

Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν κρύφτηκε ποτέ, πουθενά, σε καμία κρίση. Δεν είναι από τους πολιτικούς που σωρεύουν πολιτικό κεφάλαιο, για να το έχουν εκεί. Όταν πρέπει να μπει μπροστά και να αναλάβει ευθύνες, βγαίνει και το κάνει. Όταν πρέπει να πάρει αποφάσεις γενναίες και δύσκολες -όπως πήρε και σε αυτή τη φάση για την ανάληψη ευθύνης, υπήρχαν δύο παραιτήσεις- το κάνει. Και κάνει και κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό. Το σημαντικό είναι πως ως ένας σοβαρός, σύγχρονος πολιτικός με απόλυτη πίστη στους θεσμούς και στη Δημοκρατία παίρνει πρωτοβουλίες για να θωρακίσει ακόμη περισσότερο τους θεσμούς, για να τους κάνει ακόμη πιο στέρεους. Αυτό κάνει ο πρωθυπουργός, αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση, αυτό είναι το αξιακό σύστημα διαχρονικά της παράταξής μας.

Υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να το απαντήσουμε μέχρι τέλους, να μην μείνει καμία σκιά. Υπάρχει, όμως, και το θέμα πώς η χώρα θα προχωρήσει σε έναν χειμώνα που φαντάζει αχαρτογράφητος. Υπάρχει το θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης που σοβεί και που είναι μπροστά μας. Υπάρχει το ζήτημα του πώς θα απαντήσουμε στις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπο, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά από το χειμώνα και μετά. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την υλοποίηση μιας πολιτικής που στηρίζει την κοινωνία, που δίνει λύσεις, που απαντά με δημιουργικό τρόπο στις προκλήσεις και την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού έργου, που έχει πετύχει να ανεβάσει την Ελλάδα πολλά επίπεδα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, που δημιουργεί συνθήκες προκοπής για όλους, που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να ζήσουν καλύτερα στο μέλλον, απ’ ό,τι ζούσαν μέχρι τώρα. Αυτό δεν πρέπει να το διακόψουμε και δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή με πολιτικές και δράσεις δίπλα στον πολίτη και δίπλα στην κοινωνία, χωρίς – επαναλαμβάνω – να καθυστερήσουμε ή να θέλουμε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο, καμία σκιά σε ό,τι αφορά τη σοβαρή αυτή υπόθεση», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού