Τί προσδοκά η αντιπολίτευση από την εξεταστική επιτροπή

Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έντονη ενόχληση έχουν προκαλέσει ρυθμίσεις που επέβαλε η πλειοψηφία της ΝΔ, μεταξύ των άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να μη διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αλλά και η απαγόρευση κλήτευσης ως μαρτύρων στελεχών της ΕΥΠ

εξεταστικη παρακολουθησεις
Velonastongiaka

Ειδικού συνεργάτη

Αμφίβολη είναι η κανονική συνέχιση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής που συστάθηκε από τη βουλή για τη διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έχουν προκύψει πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των περιορισμών που η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας επέβαλε για τις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να προβληματίζονται έντονα για τη συνέχεια αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ομάδα στελεχών του κόμματος που θα συνέρχεται αμέσως μετά κάθε συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν και στελέχη εκτός των βουλευτών του κόμματος μελών της επιτροπής (νομικοί, καθηγητές κ.λπ.), με σκοπό να συνεπικουρούν του βουλευτές του κόμματος στη δουλειά τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής στην κομματική σύσκεψη που ακολούθησε, διαπιστώθηκαν κρίσιμες παραβιάσεις συνταγματικότητας στον τρόπο λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, σε βαθμό που να πιθανολογείται απόλυτη αδυναμία να επιτελέσει η ίδια επιτροπή το έργο της.

Η πρώτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα προβλέπει ότι το κόμμα θα συνεχίσει προσωρινά να συμμετέχει στις εργασίες της επιτροπής, αφού πρώτα καταθέσει στον προεδρείο της έγγραφο με εκτεταμένη τεκμηρίωση των διαδικασιών που αποφασίστηκαν για τις συνεδριάσεις, οι οποίες θεωρούνται αντισυνταγματικές και ακυρωτικές της θεσμικής αρμοδιότητας των εξεταστικών επιτροπών της βουλής. Ωστόσο, σαφής είναι η τάση στον ΣΥΡΙΖΑ για αποχώρηση του κόμματος από τις εργασίες της επιτροπής, αν δεν ληφθούν αποφάσεις που θα αλλάζουν τα σημερινά δεδομένα.

Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έντονη ενόχληση έχουν προκαλέσει ρυθμίσεις που επέβαλε η πλειοψηφία της ΝΔ, μεταξύ των άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να μη διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αλλά και η απαγόρευση κλήτευσης ως μαρτύρων στελεχών της ΕΥΠ.

«Πρόκειται για παρωδία», ανέφερε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση του τί διημείφθη στην πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπών για τις επόμενες αποφάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού