Σάλος με τη νέα μελέτη Λύτρα, που δείχνει ότι λόγω έλλειψης ΜΕΘ χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί

Η μελέτη αφορά σε 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους. Μεταξύ εκείνων που δεν μπήκαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1.084 ασθενείς, 97,7%), έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων

κορονοϊός 4
Velonastongiaka

Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει με τη νέα μελέτη Λύτρα, που δείχνει ότι λόγω έλλειψης ΜΕΘ χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί

Συγκεκριμένα κόλαφος είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δεύτερο μέρος της πρώτης μελέτης Λύτρα – Τσιόδρα, αναφορικά με την θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοιό σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, έως τον Απρίλιο 2022. Καθώς όχι μόνο επιβεβαίωσε την αυξημένη θνητότητα στη χώρα αλλά και την μακάβρια διαπίστωση, ότι όσοι δεν κατάφεραν να διασωληνωθούν, πέθαναν σχεδόν όλοι.

Η μελέτη που αυτή τη φορά υπογράφεται μόνο από τον Θοδωρή Λύτρα αναδεικνύει επίσης ότι το 21% υπερ πολλαπλασιάζεται στην επαρχία, αγγίζοντας το 64%.

Δηλαδή ένας ασθενής που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην επαρχία η πιθανότητα να καταλήξει ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά αυτή ήταν στο 36%, όπως είχε αναλυθεί στο προηγούμενο στάδιο της έρευνας.

Όπως παρατηρεί και εξηγεί σε σχετική ανάρτηση ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας η κλιμάκωση της θνητότητας παραμένει ολόιδια «όσο περισσότεροι νοσηλεύονται κ η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης».

Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι στα ευρήματα της έρευνας ξεκαθαρίζεται ότι αναφορικά με εκείνους που ήταν εμβολιασμένοι επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ωστόσο υπογραμμίζεται, πως εάν κάποιος έχει την «ατυχία» να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η «ποιότητα της περίθαλψης  που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει».

Τα στοιχεία αυτά που αναλύονται σε σχετικούς πίνακες είναι «χαστούκι» για το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ αφού, «μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτέμβρη η διαφορά επαρχίας – Αθήνας ήταν 36% (όσο κ στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.

«Οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης» καταλήγει αιχμηρά ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα στη μελέτη καταγράφεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021.

Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η μελέτη αφορά σε 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Μεταξύ εκείνων που δεν μπήκαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1.084 ασθενείς, 97,7%), έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων (p<0,001).

Τέλος, η ηλικία συνδέθηκε έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ.

Έντονες επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτοντας πίνακα του «Our world in Data» για τους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ. Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και καταλήγει: «Υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη».

Επίσης, ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρ. Ξανθός υπογραμμίζει ότι όλα τα στοιχεία «δείχνουν» αποτρέψιμους θανάτους, λόγω «λειτουργικής κατάρρευσης» του ΕΣΥ

Πηγές: Αυγή και εφσυν

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού